KABIZLIK (KONSTİPASYON)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 - 7 NİSAN DÜNYA KANSER HAFTASI
Advertisements

GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
KANSER.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KANSER VE BESLENME.
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
STRES YÖNETİMİ.
KANSER NEDİR ?.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
ÇOCUKLARDA KONSTİPASYON
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
DİYARE (İSHAL).
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
ROMATİZMAL HASTALIKLARDA DİYET ve EGZERSİZ
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
KONSTİPASYON (KABIZLIK)
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
YAĞ YAKMAK İÇİN Ramazan Akdağcık.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
Konu başlıkları Kanser hücresi oluşumu Kansere neden olan etmenler
Eslenme engeli.
Tavşanlar ülkesinde o gün okullar açılıyormuş
İNCE BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
BESLENME REHBERİ 2.
DİYABET.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ ERGEN (ADOLESAN) Çocukluktan erişkinliğe geçiş olarak kabul edilen dönemdir Ergenlik çağı 10.
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Göğüste kuvvetli ağrıda (kalp krizi şüphesi) ilkyardım uygulama
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
Sindirim Sistemi Nedir ?
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
PULMONER REHABİLİTASYON
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
KONSTİPASYON Dr. Ceyhan Şahin.
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
STRES YÖNETİMİ
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
 Premenstrüel sendrom nedir? Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde yaşanan sinirlilik, gerilim, gerginlik, duygusal labilite, depresyon,
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

KABIZLIK (KONSTİPASYON)

Konstipasyon (Kabızlık hali), bağırsak hareketlerinin normale göre azalması anlamına gelir. Bağırsak fonksiyonu, normal olarak bireyden bireye farklılık gösterir. Bir kişi için günde 3 defa dışkılama normal iken başka birisi için haftada 3 defa dışkılama normal sayılabilir. Tanım olarak kabızlık dışkılama işleminin haftada 2 yada daha az olmasına denir. Bazı insanlar kabızlığın anlamını dışkılama güçlüğü veya sert dışkı diye kabul ederler. Bu yanlış bir inanıştır.

KONSTİPASYONUN NEDENLERİ : Kötü beslenme alışkanlığı (Fazla miktarda kafein alımı, düzensiz beslenme zamanları v.b) Diyetteki yetersiz fiber (Lif) Egzersiz eksikliği Sıvı gıdaların tüketimindeki azlık

Bağırsak hareketlerinin kendi isteğiyle engellenmesi Stres ve anksiyete bozuklukları Rutin hayattaki bazı değişiklikler. (Hamilelik, seyahat v.b)

İlaçların yan etkileri Tıkanıklığa neden olan bağırsak hastalıkları (Kanser, Crohn hastalığı, divertikül v.b) Bazı operatif komlikasyonlar (Karın içi yapışıklıklar)

Eğer besin artıkları kalınbağırsaklar içinde yeterli bir hızla ilerleyerek, rektuma doğru gönderilmezlerse, uzun süre kolonlar içinde kalarak fazla miktarda suyun kalınbağırsaklar tarafından emilmesine, böylece de dışkının sertleşmesine yol açacaklardır.

KONSTİPASYONUN KLİNİK BELİRTİLERİ Baş ağrısı, İştahsızlık, Dilde paslanma Haftada 3’ten dışkılama, Dışkılamaların % 25’inden fazlasında, 1) Aşırı ıkınma ve zorlanma, 2) Sert, kitle şeklinde dışkı, 3) Tam boşalamama hissi, 4) Anorektal tıkanıklık hissi,

Kabızlıktan yakınan hastalar, dışkılama sırasında aşırı. derecede Kabızlıktan yakınan hastalar, dışkılama sırasında aşırı derecede ıkındıklarından, hemoroid riskiyle daha fazla karşı karşıyadırlar. Sıklıkla da kabızlık ve hemoroit bir arada görülür.

KONSTİPASYONUN TEDAVİSİ Daha fazla fiber (Lifli gıda) tüketilmesi Meyvelerin kabuklarını soymadan yenmesi Kurutulmuş meyve yenmesi (Kayısı, üzüm, erik vs) Kabuklu çiğ sebze tüketilmesi Daha fazla su içilmesi (Günde 8-10 bardak sıvı veya su)

Düzenli egzersiz yapılması (Düzenli yürüyüş, karın egzersizleri) Düzenli dışkılama alışkanlığı kazanılması Dışkılama uyarılarının engellenmemesi. (Dışkılama gelince ertelenmemeli. Acele etmeden, rahatça gevşeyerek zorlamadan dışkılama yapılması. Geciktirmek ileride daha fazla gerilime neden olur.) Düzenli yemek yenmesi. (Yiyeceklerin iyi ve yavaş çiğnenmesi) Stresin azaltılması

KONSTİPASYONUN MEDİKAL TEDAVİSİ Dışkı miktarını artıran (Lif İçeren Ürünler) Laksatifler Uyarıcı Laksatifler Ozmotik Laksatifler Lavmanlar (Enemalar