BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dört Bölüm 1.Tanıtım ve Mevcut Durum 2.Hedefler 4.Demo 3.Yeni Sürüm Planlaması.
Advertisements

VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
VERİTABANLARI ÜZERİNDEN ÇOK KULLANICILI YAZILIMLAR İLE TİCARİ VE MÜHENDİSLİK VERİLERİNİN ANALİZLERİNİN GETİRDİĞİ FAYDALAR Dr. YILMAZ YÖRÜ Yük.Mak.Müh.
VERİ TABANI 1 DERS 1.
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
VERİ TABANI TEMEL KAVRAMLAR.
İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
TUVDBS VİDEO VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİ
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
İşletim Sistemlerine Giriş
İşletim Sistemlerine Giriş – 2 Kaynakların Paylaşımı
Microsoft Danışman Öğrenci
Yazılım Mühendisliği Bölüm - 6 Gerçekleştirim
VERİ TABANI YÖNETİMİ Ders 1: VTYS’nin Tanımı ve Bileşenleri
VERİ TABANI YÖNETİMİ Ders 5: Kullanıcı Türleri ve Soyutlama Düzeyleri
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
Bilgisayarla ne yapılabilir? Bilgisayarların sınırları nelerdir?
İlişkisel Veri Modeli.
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Veritabanı Yönetim Sistemleri Hızlı ve Kısa Giriş
VER İ TABANI YAPILARI (G İ R İ Ş – II. BÖLÜM) Yard.Doç.Dr. Cihad DEM İ RL İ.
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ (Database Management Systems)
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Ders başladıktan sonra öğrenciler sınıfa alınmayacak.
Veri Tabanı Nedir ?.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
VERİ TABANI VE VERİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 1 Ders 1 VTYS’nin Tanımı ve Bileşenleri
WINDOWS NT GENEL YAPISI
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
VERİTABANI ve YÖNETİMİ
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNE GİRİŞ Orhan Gündüz
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
© 2002 by Prentice Hall 1 David M. Kroenke Database Processing Eighth Edition Chapter 1 Introduction to Database Processing.
VERİLERİ DÜZENLİYORUM ACCESS TANIMLAR Veri Tabanı: Düzenli bilgiler topluluğudur. Sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir,
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Veri Tabanı Tasarım Süreci
Microsoft Office Access
KONGRE YÖNETİM SİSTEMİ MEHMET TURAN M. SERTAÇ KELEŞ.
33 CHAPTER TEMEL UYGULAMA YAZILIMLARI. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 3-2 Uygulama Yazılımları Temel Uygulamalar Genel amaçlı.
Bölüm 1 Giriş.
KARAR DESTEK SİSTEMLERİ BİLEŞENLERİ
VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ 5. ÜNİTE. GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride “veri yönetimidir”. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen.
ENM 307 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Dersin Koordinatörü:. Prof. Dr
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
Veritabanı Yönetim Sistemleri
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Bilgisayar Bileşenleri
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Veri tabanı Bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerdir. Bilgisayar ve ağ ortamındaki bilginin temel.
Anlamsal Web’de Bilginin Depolanması için Bir Yaklaşım: Oracle Performans Değerlendirmesi Emine Sezer & Okan Bursa & Özgü Can Ege Üniversitesi.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Sunum Planı 2 Veri Temelleri Veri & Bilgi Dijital Veri & Sayısallaştırma Dijital Veri Saklama Veritabanı Veri Saklama VTYS SQL Veri Yönetimi Veri Ambarı.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
Living in a Digital World Discovering Computers 2010 Bilgisayarların Keşfi Veritabanı Yönetimi Hafta 9.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Active Directory.
Kaynakların Paylaşımı
Bir bilgisayar sisteminin 4 bileşeni vardır;
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
İnternet Aracığıyla Uzaktan İşlem ve Bilgisayar Kontrolü
Veri Tabanı Temel Kavramlar.
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
Veri Tabanı Temel Kavramları Öğr. Gör. Yunus KÖKVER
Sunum transkripti:

BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 Öğr.Gör. Emre KAÇMAZ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

Kaynaklar Fundementals of Database Systems. Elmasri/Navathe 2003 Database Management Systems. Ramakrishnan R. 1998,2004. Database Systems-4th ed. Conolly & Begg SAMS Teach yourself DB Programming with Visual Basic 6 Access Database Design & Programming. Steven Roman Veri Tabanı Sistemleri. Özkan Y. 2003 Alfa Yay.

Dersin içeriği VT Sistemlerine giriş İlişkisel Model Dosya Organizasyonu ve İndeksler İlişkisel Cebir ve Calculus SQL Sorgulama Dili Güvenlik, görüntüleme, SQL Kavramsal Tasarım ve ER Model Şema Tasfiyesi ve Normal Formlar Paralel ve dağıtık Veri tabanları

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VERİTABANLARI İLE NERELERDE KARŞILAŞIYORUZ? ATM’ler ile işlem yaparken; Kütüphane bilgisayarında tarama yaparken; İnternet yoluyla alışveriş yaparken; Üniversite kayıt işlemlerinde; Otel, uçak bileti rezervasyonlarında; …

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 Multimedya Veritabanları Resim, video klip, sesli mesaj vs… Coğrafi Bilgi Sistemleri Haritaları, hava durumu, uydu görüntülerini depolama, analiz İnternet Gerçek-zamanlı Aktif Veritabanı Teknolojileri Endüstriyel üretim aşamalarının kontrolü Bilimsel Araştırmalar Yüksek Enerji Fiziği, gen araştırmaları

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VERİTABANI NEDİR? Veritabanı, birbirleriyle bağlantılı verilerin yığını, koleksiyonudur. Bir veritabanı; Gerçek dünyanın bazı yönlerini yansıtır. İçsel bütünlüğe sahip, mantıksal bir koleksiyondur. Özel amaçlı bir veri yığını için kurulur.

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİ (VTYS) NEDİR? Veritabanı Yönetim Sistemi (VTYS), kullanıcılara veritabanı oluşturma ve bu yapıyı yürütme olanağı sağlayan programlar bütünüdür.

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VTYS, çeşitli kullanıcı ve uygulamaların veritabanını tanımlama, biçimleme, değiştirme, paylaşım ve koruma işlemlerini yürüten genel amaçlı yazılım sistemidir. Tanımlama: Veri tipleri, yapıları ve uygulamaları Biçimleme: VTYS tarafından kontrol edilen kayıt biriminde saklama Değiştirme: Saklanan bilginin sorgulanması, gerçek hayatta temsil ettiği örneğin değişimlerine göre güncelleme, rapor üretilmesi Paylaşım: Aynı anda birden çok kullanıcı ve uygulamanın erişimine izin verme Koruma: Yazılım ve donanım hatalarına, yetkisiz ve zararlı erişime karşı

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 Tipik bir veritabanı uzun yıllar boyu varolur. Bu nedenle VTYS zaman içindeki değişim ihtiyaçlarına izin vererek evrimleşmelidir.

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 Bir dosya işleme programıyla; Gereksiz Yinelenen Veriler Tutarsızlık Veri Erişim Güçlükleri Güvenlik Sorunları Veri Kaybı Uygulama Geliştirmedeki Güçlükler

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VERİTABANI YAKLAŞIMININ ANA KARAKTERİ Veritabanı sistemi kendi yapısını tanımlar. VTYS yalnız veritabanını değil, veritabanının yapısı ve koşullarıyla ilgili tanımları da içerir. Bu tanımlar katalog’da tutulur ve bu bilgiye meta-veri denir. Meta – veri veritabanının yapısını belirler.

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VERİTABANI YAKLAŞIMININ ANA KARAKTERİ Programlar ve veriler arası yalıtım VTYS katalogunda saklanan veri dosyalarının yapısı erişim programlarından bağımsızdır. (Program – veri bağımsızlığı)

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VERİTABANI YAKLAŞIMININ ANA KARAKTERİ Verinin farklı görünümlerini destekler. Verinin paylaşımına ve çoklu kullanıma izin verir.

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VTYS’lerinin TEMEL AMACI Kullanıcıya verinin soyutlanmış görüntülerini sağlamaktır. Sistem verinin nasıl ve nerede saklandığı gibi ayrıntıları saklar. Kullanıcıların çoğu bilgisayar konusunda eğitimli olmadığından verinin çeşitli seviyelerde soyutlanması ile karmaşık yapıyı gizler ve kullanıcıların sistemle etkileşimini basitleştirir.

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VTYS DÜZEYLERİ Fiziksel Düzey Verinin nasıl saklandığı, veriye nasıl ulaşılacağı vb. tanımlayan en düşük düzeydir. Kavramsal Düzey Saklanan verinin ve bu veriler arasındaki ilişkilerin ne olduğunu, kullanıcıları, yetki ve güvenlik kısıtlamalarını tanımlayan ikinci düzeydir. Görünüm (Dış) Düzeyi Veritabanının ilgili kullanıcı grubu için ilgili parçasını veren, geri kalanını saklayan en üst düzey

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VTYS AKTÖRLERİ VTYS Yöneticisi : Sistemin tüm kontrolüne sahiptir. Saklama yapısının, erişim yöntemlerinin tanımı Şema ve fiziksel organizasyonun yönetimi Veri erişim güvenliği Bütünlük, kısıtlama Sistem sürekliliği

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VTYS AKTÖRLERİ Veritabanı Tasarımcısı Saklanan verinin uygun sunumlarını oluşturur. Veritabanı kullanıcılarının ihtiyaçlarına cevap verecek biçimde veritabanı görünümünü geliştirir. Son Kullanıcılar Veritabanına sorgu amaçlı erişim, güncelleme ve rapor elde etme

BTP102 - VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 VTYS Kullanımının Gerekli Olmadığı Durumlar Donanım, yazılım ve eğitim için yüksek maliyet oluşuyorsa, Güvenlik, eş zamanlı erişim, kurtarma ve koruma gereksiz ise, Veritabanı ve uygulamaları basit, iyi tanımlı ve uzun zaman değişmesi beklenmeyen türden ise, Çoklu kullanıcı erişimi düşünülmüyorsa