Neden Ortak Bir Çevre Politikası?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
Advertisements

MAKEDONYA T.C. Üsküp Büyükelçiliği-Ticaret Müşavirliği
ÅRHUS ya da AARHUS Nasıl okunur Halkın şikayeti.
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
FOREST EUROPE Bakanlar Konferansı Serdar Yegül Orman Mühendisi 21 Aralık 2010.
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
Uluslararası Sözleşmeler
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
Çevre Sorunları ve Küresel İklim Değişikliği Vakur Sümer
AB’ye Uyum Sürecinde Tarım ve Çevre
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
ÇEVRE HAKKI.
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
“Sürdürülebilir Kalkınma Açısından İklim Değişikliği Politikaları” 16 Mayıs 2012 Rektörlük – Hünkar Dairesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Beşiktaş YTÜ İKTİSADİ.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Üye Paylaşım Toplantısı 11 Kasım Misyon Bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon sektörlerini ülkemizin büyümesinin temel bileşeni olarak konumlandırırken,
29 Mayıs, 2004 Habitat ve Gündem 21 Gençlik Derneği
Tu ğ ba Turan AVRUPA BİRLİĞİ. AVRUPA BİRLİĞİ NEDİR ? Avrupa Birli ğ i ya da kısaca AB yirmi yedi ülkeden olu ş an ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında.
TÜRKİYE’NİN SU GÜNDEMİ
SÜRDÜRÜLEBİLİR YERLEŞİMLER VE DOĞAL AFETLER
BP ve Emisyon Ticareti Tahir Uysal BP Türkiye. 2 BP ve Yenilenebilir Enerjiler Emisyonların azaltılması −İş kollarında emisyonların azaltılması −Alternatif.
YALOVA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ F. Asuman GÜVENALTIN
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
halkları için barış, zenginlik ve istikrar sağlamak; kıtadaki bölünmelerin üstesinden gelmek halkların güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak dengeli.
KONAKLAMA İŞLETMELERİ
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
Economic Policy Research Foundation of Turkey DERYA SEVİNÇ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRÜ Ankara, 2009.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
Oslo Bakanlar Kararları
ÇEVRE POLİTİKASI VE YÖNETİMİ
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
AVRUPA BİRLİĞİ KÜLTÜR POLİTİKASI. Avrupa Birliği ya da kısaca AB, yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
AVRUPA BİRLİĞİ EKONOMİ POLİTİKASI
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
TÜRKİYE – AVRUPA BİRLİĞİ – ABD İlişkiler Nereye Gidiyor? 21 Mart 2006, Salı TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
EKONOMİK ENTEGRASYONLAR ve PARASAL BİRLİK
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
TİCARİ İŞBİRLİĞİ(GATT). Genevre’de Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) imzalandı. GATT’ın amaçlarının başında liberal ve rekabetçi bir.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Avrupa Birliği Bütçe Reformları ve Trendleri Avrupa Birliği Bütçe Reformları ve Trendleri İçerik AB Bütçe Kalemlerine Genel Bir Bakış AB Bütçe Reformlarının.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
Doğal kaynakların ekolojik sınırları aşmayan kullanımı, doğayla uyum içinde yaşamamızı sağlayacak kalkınma biçiminin önemli bir unsurudur. Ekolojik Ayak.
EKON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
İstanbul Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Çevre Politikası, Uluslararası Kurumlar ve AB Mahir Ilgaz İktisadi Kalkınma Vakfı

Neden Ortak Bir Çevre Politikası? Ortak Çevre Politikası Oluşturma Girişimleri ve UNFCCC DTÖ ve AB Çoktaraflı Çevre Politikasının Geleceği Türkiye

I. Neden Ortak Bir Çevre Politikası? Çevresel kaygılar: Kirliliğin serbest dolaşımı Sınırları aşan ortak doğal kaynaklar Ticari ve Ekonomik Kaygılar: Delokalizasyon Eko-damping Dibe doğru yarış (Race to the bottom)

II.Ortak Çevre Politikası Oluşturma Girişimleri ve UNFCCC 1971: GATT Çevre önlemleri ve uluslararası Ticaret Grubu 1972: Stockholm’de yapılan BM ‘İnsan Çevresi’ Konferansı UNEP ‘Büyümenin Sınırları’

II.Ortak Çevre Politikası Oluşturma Girişimleri ve UNFCCC 1985 Viyana Sözleşmesi 1987 Montreal Protokolü 1992 Rio ‘Dünya Zirvesi’ Agenda 21 UNBCD UNFCCC (1994) 1997 Kyoto Protokolü COP15 (7-18 Aralık 2009)

III. DTÖ ve AB DTÖ: Anlaşma’nın dibacesinde sürdürülebilir kalkınma ve çevrenin korunması da yer alıyor. DTÖ nezdinde Ticaret ve Çevre Komitesi bulunuyor. Çevre Anlaşması yok AB: 1993: Maastricht Antlaşması - çevrenin korunması Birlik hedefi 2009: Lizbon Antlaşması: Madde 174 - İklim değişikliği ile mücadele

III. DTÖ ve AB DTÖ: Temel amaç ticaret hacminin artırılması Çevre öncelikleri bu kapsamda önemli Sonuç: Kamplaşma AB: Entegrasyon İlkesi Kendi standartlarına uluslararası kabul sağlama Örnekler: REACH Direktifi, ETS

IV. Çoktaraflı Çevre Politikasının Geleceği COP15 sonrası kriz DTÖ kapsamında çevre anlaşması bulunmuyor Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında kamplaşma

V. Türkiye İki farklı sistem, iki farklı yaklaşım COP15 mali mekanizmalara yaklaşım farkı getirecek.

Teşekkürler! milgaz@ikv.org.tr 212 2709300