ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Advertisements

1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi,
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
MİLLİ MÜCADELEDE HAZIRLIK DÖNEMİ VE MİLLİ BİLİNCİN UYANDIRILMASI
Erzurum Kongresi Koray Özcan
KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
GENELGELER VE KONGRELER
CUMHURİYET’E NASIL KAVUŞTUK?
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
KuvayIMİLLİYE Düşman işgalleri karşısında yurdun çeşitli yörelerinde ortaya çıkan milli direniş teşkilatlarına Kuvayı Milliye denir. İlk direnişler, güney.
Atatürk, Milli Mücadele Yıllarında
CEMİYETLER MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER MİLLİ CEMİYETLER
Adı:Dilara ÖZKAHRAMAN Sınıf:4/C
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.B.M.M.’nin Açılması
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Birinci Dünya savaşının bitmesiyle birlikte yurdumuz savaşta yenik sayıldı. Sevr Antlaşmasıyla ülkemizi.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
HAVZA GENELGESİ ( Mayıs 1919)
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI HAZIRLAYAN: SOSYALCİ.ORG.
Mondros Ateşkesinden Sonra Kurulan Yararlı Cemiyetler
SİVAS KONGRESİ EYLÜL 1919 AMASYA GENELGESİ doğrultusunda YURT GENELİ’nde SEÇİMLER YAPILMIŞ ve her ilden 3 ‘er TEMSİLCİ ‘ nin,bu kongreye katılımı.
EGEMENLİK ANLAYIŞI. EGEMENLİK ANLAYIŞI Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; “Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir.” Millet iradesi,
SİVAS KONGRESİ SONRASI MİLLİ MÜCADELE
KAZANIMLARIMIZ Bireyde var olan adalet bilincini geliştirebilme.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ
CUMHURİYET DÖNEMİ DEVLET TEŞKİLATINDA GELİŞMELER
1921 ANAYASASI.
PARİS BARIŞ KONFERANSI
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
AMASYA GÖRÜŞMELERİ 22 Ekim 1919
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sivas Kongresi
ANADOLU KASIM İLKBAHAR 1921
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
GENELGE VE KONGRELER AMASYA GENELGESİ
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
Milli Mücadele (Kurtuluş Savaşı) ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
ERZURUM KONGRESİ.
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI -Hazırlık Dönemi-
MİLLİ MÜCADELE BAŞLIYOR KONU KAZANIM TESTİ SINIF:8.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi GENELGELER/BİLDİRİLER/TAMİMLER 1  Havza Genelgesi(28 Mayıs1919):  Kararları:  Başta İzmir’in işgali.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos  Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Trabzon Muhafaza-i Hukuk cemiyetinin katkılarıyla.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
Azınlıkların Kurduğu Zararlı Cemiyetler – Milli Cemiyetler
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Bandırma Vapuru.
Engin DEMİRCİ Malatya 2016.
Erzurum Kongresinin Sonuçları Milli Mücadele İçindeki Yeri ve Önemi Erzurum Kongresi memleketin bütününü ilgilendiren tarihi kararlarıyla bölgesel bir.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Erzurum'da (5 Temmuz 1919)
Sunum transkripti:

ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919 AMASYA GENELGESİ ‘ni yayınladıktan sonra Askerlik Görevi ‘nden ayrılan M.Kemal, Doğu Anadolu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti ‘ -nin organize ettiği ve Doğu Anadolu ’nun Sorunları ‘nı görüşmek üzere tertiplenen ve BÖLGESEL NİTELİKLİ olan ERZURUM KONGRESİ ‘ne katılmış ve Kongre Üyeleri’nin Çoğunluğu ile Kongre Başkanlığı ‘na seçilmiştir.

ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919 M.Kemal’in başkan olarak görev yaptığı ERZURUM KONGRESİ, 23 Temmuz 1919 yılında VATANIN KURTULUŞU yolunda önemli kararlar almıştı.BÖLGESEL BİR KONGRE ÖZELLİĞİNİ TAŞIYAN ve Sadece Doğu Anadolu ‘nun Temsilcileri ‘nin katıldığı bu kongre,ALDIĞI KARARLAR İTİBARİYLE ULUSAL-MİLLİ BİR KONGRE ÖZELLİĞİNİ kazanmıştır.

ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919 Bu kongrede alınan karara göre; VATAN BİR BÜTÜNDÜR,BÖLÜNEMEZ. BU KARAR İLE; BÖLGESEL BİR KONGRE OLAN ERZURUM KONGRESİ'NİN ULUSAL-MİLLİ BİR KONGRE OLMASINI SAĞLAMIŞTIR.

ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919 Bu kongrede alınan karara göre; VATANIN BAĞIMSIZLIĞINI ve MİLLETİN KURTULUŞUNU,İSTANBUL HÜKÜMETİ sağlayamazsa,GEÇİCİ BİR HÜKÜMET kurulacaktır. İSTANBUL HÜKÜMETİ 'NİN GÖREVİ YERİNE GETİREMEDİĞİ VE GELECEKTE ANADOLU 'DA BİR MECLİS 'İN AÇILACAĞININ SİNYALLERİ VERİLMEYE DEVAM EDİLMİŞTİR.

ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919 Bu kongrede alınan karara göre; MANDA ve HİMAYE KESİNLİKLE,kabul edilemez., MANDA VE HİMAYE İLK KEZ RED EDİLMİŞTİR. TÜRK MİLLETİ 'NİN TARİH BOYUNCA BAĞIMSIZ YAŞADIĞI VE BU DOĞRULTUDA TAM BAĞIMSIZLIK UĞRUNA NE GEREKİYORSA YAPILACAĞI DİLE GETİRİLMİŞTİR.

ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919 Bu kongrede alınan karara göre; MİLLİ İRADE ‘yi hakim; KUVA-İ MİLLİYE ‘yi etkin kılmak esastır. MİLLİ EGEMENLİK YOLUNDA AMASYA GENELGESİ 'NDEN SONRA İKİNCİ KEZ ÖNEMLİ BİR KARAR ALINMIŞTIR.

ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919 Bu kongrede alınan karara göre; AZINLIKLAR ‘a,MİLLİ BÜTÜNLÜĞÜ ‘ve EGEMENLİĞİ zedeleyici haklar verilemez.

ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919 Kongre Sonunda,TEMSİL HEYETİ oluşturulmuş ve BAŞKANLIĞI ‘na M.Kemal,seçilmiştir.Bu TEMSİL HEYETİ,DOĞU ANADOLU BÖLGESİ için çalışacaktı.Yani,çalışma alanı DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ile sınırlı idi. Ayrıca,bu kongrede MANDA ve HİMAYE ilk red edilmiştir.