EPİDEMİYOLOJİ Toplumda görülen sağlıkla ilgili olayların dağılım ve nedenlerini inceleyen bilim dalıdır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gözlem Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Advertisements

ARAŞTIRMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Prof. Dr. Emel Gür İ.Ü C.T.F Çocuk Sağ. ve Hast. ABD
Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu
Biyoistatistik ve Araştırma Yöntemleri
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
KESİTSEL ARAŞTIRMALAR
TIPTA ÇALIŞMA DÜZENLERİ VE İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Sorular ve Cevaplar.
11 Üniversite hastanelerinin organizasyonu
MÜDAHALE (DENEYSEL) ARAŞTIRMALARI
Psikiyatrik Araştırmalar
Temel Araştırma Teknikleri
VERİ TABANI VE VERİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
VAKA-KONTROL ARAŞTIRMALARI
CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR
BERGAMA 70.YIL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
Epidemiyolojik Araştırma Tipleri ve Bazı Temel Kavramlar R. Erol Sezer
YAŞLILARDA LABORATUVAR TESTLERİNİN YORUMLANMASI
DOMUZ GRİBİ.
EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMA PLANLANMASI
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
ÖĞR. GÖR. ELİF ÜNALAN ÖZÇELİK
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
22 Mayıs 2014 Tarih ve resmi gazeteye göre.
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
YAŞAM BOYU SAĞLIK.
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
Erken çocuklukta gelişim
Hazırlayan Tuba YAZICIOĞLU
İş Sağlığında Sık Kullanılan Epidemiyolojik Ölçütler
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Bireysel Farklılıklar ve Engellilere Yönelik Tutumlar
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
MİSYONUMUZ İNSANİ VE TOPLUMSAL DEĞERLERİ ÖZÜMSEMİŞ, ÖZ GÜVENİ YÜKSEK, SORUMLULUK SAHİBİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE KATILAN, DONANIMLI ÖĞRENCİLER.
Bu sunu sırasında, dinleyicilerin de katılımıyla, yapılması gereken işlemlerin ortaya çıkacağı konuşmalar olacaktır. Bu işlemleri izlemek için PowerPoint'i.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
DİSPANSERLER
EPİDEMİYOLOJİYE GİRİŞ
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
Bu sorun ve hastalıkların nedenleri/risk faktörlerinin belirlenmesi
Yeni bir hastalık nasıl oluşur?
Şimdi buradasınız: Girişim ile ilgili çalışmalar> Tanı ve tarama > Prognoz, Nedensellik, Etiyoloji, Zarar > Sistematik Derlemeler & Meta-analizler >
EPİDEMİYOLOJİ Toplumda görülen sağlıkla ilgili olayların
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
VAKA KONTROL ARAŞTIRMALARI (Retrospektif Araştırmalar)
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
Araştırma Modeli: Tarama Araştırmaları/Deneme Araştırmaları
İNT. DR. AHMET NEDİM GÜÇYILMAZ. Epidemiyoloji sağlık olaylarının görülüş sıklığı,dağılımını,nedenlerini inceleyen bilim dalı olup sadece salgınlarla değil;
EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMALARIN SINIFLANDIRILMASI Araştırmalar temel amaç ve yöntemlerine göre: I- Gözlemsel Araştırmalar, II- Deneysel Araştırmalar, III-
1 Epidemiyolojinin tanımı, epidemiyolojide strateji, epidemiyolojik araştırmaların sınıflandırılması ve genel özellikleri 2Epidemiyolojinin tarihsel gelişimi,
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Araştırma Modeli. İç Geçerliği Etkileyen Faktörler (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2005) 1. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer.
Sunum transkripti:

EPİDEMİYOLOJİ Toplumda görülen sağlıkla ilgili olayların dağılım ve nedenlerini inceleyen bilim dalıdır

Epidemiyolojik araştırmalar amaçlarına göre 5 grupta toplanır 1- Sağlık hizmetinin planlanması ve değerlendirilmesi için gerekli veri toplanması, 2- Hastalıklardan korunmayı sağlamak için hastalıkları oluşturan nedenlerin belirlenmesi, 3- Hastalık kontrol yöntemlerinin değerlendirilmesi, 4- Hastalıkların doğal gidişinin tanımlanması, 5- Hastalıkların sınıflandırılması.

Sağlık Hizmetlerinin Planlanması ve Değerlendirilmesi Tanı Tedavi  HASTA KİŞİ Devamlı Gözlem   Sağlık sorunlarının bilinmesi Koruyucu ve tedavi edici servisler  TOPLUM Hizmetlerin etkinliği (uygun bir tarama sistemi)

Sağlık Sorunlarının Bilinmesi Hastalık sıklığı, Hastalık dağılımı, Sağlık hizmetlerinin kullanımı.

Sağlık Servislerinin Kullanımı   Kliniğe başvuran sayısı, Eğitilmiş veya geleneksel ebe seçimi, Atıkların nasıl kontrol edildiği.

Hizmetlerin Etkinliği Herhangi bir hastalıktan dolayı sakatlık ve ölüm  .

Hastalık Oluşturan Nedenlerin Belirlenmesi Amaç: Ortadan kaldırıldığı zaman bir hastalığın önlenmesine yol açan faktörlerin belirlenmesidir. Hastalık oluşmasında çeşitli etkenler rol oynar.  Etken (mikroorganizma) Örn.: Tüberküloz’da  Evlerin kötü havalanması  Beslenme bozuklukları

Basit epidemiyolojik yöntemlerle; Hastalığın kişisel özellikleri (yaş, cins v.b.), Coğrafik dağılımı, Mevsimlerle olan ilgisi hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Hastalık Kontrol Yöntemlerinin Değerlendirilmesi Kolera aşısı için: - Aşısının koruyucu etkinliği, - Ulaşım ve personel eğitimi için geçen zaman, - Gerekli aşı için harcanacak paradeğerlendirilir. Doğum öncesi bebek beslenmesi eğitimi için: - Bebeklerde kwashiorkor vakalarında azalma, - Annelerin beslenme hakkında bilgi, tutum ve davranışlarındaki değişiklikler.

Hastalıkların Doğal Gidişinin Tanımlanması Doğal gidiş bilinmezse  Prognoz bilinmez Tedaviye karar verilemez

EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMALARIN SINIFLANDIRILMASI Araştırmalar temel amaç ve yöntemlerine göre:   I- Gözlemsel Araştırmalar, II- Deneysel Araştırmalar,   III- Metodolojik Araştırmalar.

I- Gözlemsel Araştırmalar 1- Tanımlayıcı (deksriptif) araştırmalar: Kişi, yer ve zaman özelliklerine göre tanımlama 2- Analitik araştırmalar: a- Vaka-kontrol araştırmaları b- Kohort araştırmaları c- Kesitsel araştırmalar  

II- Deneysel Araştırmalar 1- Hayvan deneyleri. 2- Müdahale Araştırmaları: a. Proflaktik önlemlere yönelik deneysel araştırmalar, b. Terapötik önlemlere yönelik deneysel araştırmalar.

III- Metodolojik Araştırmalar 1- Teşhis ve tarama yöntemlerinin tanı koymada ne kadar geçerli (valid) olduğunu belirleme araştırmaları, 2- Gözlemcilerin ölçüm ve gözlemlerinin ne ölçüde güvenilir-tutarlı olduğunu belirlemeye yönelik araştırmalar.

Tanımlayıcı Araştırmalar Hastalıkların; - kimlerde, - nerede, - ne zaman, - ne sıklıkta, görüldüğünü saptamak için yapılır.

Genellikle hastane kayıtlarına dayanır ve kayıtlarda bulunan; - cins, - yaşadığı yer, - meslek, - evlilik durumu gibi özellikler yönünden değerlendirilir.

Analitik Araştırmalar Analitik araştırmalar, hastalık nedenlerini bulmak için planlanır ve uygulanır. İki şekilde yapılabilir. Örn.: Diyette mısır olması pellegraya neden olabilir mi?

1- Hasta grup Kontrol grubu   mısırla beslenen mısırla beslenen   karşılaştırılır (vaka-kontrol araştırmaları)

2- Fazla mısır yiyen Mısır yemeyen   hastalık (+) hastalık (+)   karşılaştırılır (kohort araştırmaları)

Gözlemsel Yöntemin Özellikleri 1- Araştırıcı tarafından izlenen faktörler (yaş, cins, meslek v.b.), olaylar (herhangi bir etken, tedavi yöntemi, hizmet gibi) araştırıcının kontrolü altında değildir, istendiği takdirde değiştirilemez. 2- İncelenen faktör veya olay dışında kalan tüm diğer değişkenler sabit tutulamaz. 3- Neden-sonuç (etken-hastalık) ilişkisi her zaman tam ve belirgin biçimde saptanamayabilir. Konu ve kullanılan araştırma yöntemine göre bu belirginlik düzeyi farklı olabilir.

Gözlemsel Yöntemin Özellikleri 4- “Neden” için deliller daha az kesindir. 5- Gözlemsel araştırmalarda olayların oldukları ortam içinde (in-vivo) incelendikleri, özel koşular yaratılmadığı için sonuçlar gerçek hayata büyük ölçüde uyar ve uygulanabilir. 6- Gözlenen olayların tekrarlanması çoğu kez olanaksızdır; olaylar toplumda olagelirken gözlenir, bittikten sonra aynı olayı yaratmak söz konusu olmayabilir. Örn.: Bir salgının tekrarı mümkün değildir.

Deneysel Yöntemin Özellikleri 1- Araştırıcı tarafından incelenen faktörler, olaylar (etken, tedavi yöntemi gibi) araştırıcının kontrolü altındadır, istendiği taktirde değiştirilebilir. 2- İncelenen faktör veya olay dışında kalan tüm diğer değişkenler sabit tutulabilir. 3- Neden-sonuç (etken-hastalık) ilişkisi tam ve doğru biçimde saptanabilir. Bu özellikle laboratuvar deneyleri için tam geçerlidir.

Deneysel Yöntemin Özellikleri 4- Araştırılan faktör dışında kalan tüm diğer faktörler sabit tutulduğu için bu faktörün “Neden” olup olmadığı kesin olarak saptanabilir. 5- Deney ortamı için sağlanan özel koşullar her zaman gerçek hayata uymayabilir. Sonuçların genellenmesinde bu nokta daima gözönünde tutulmalıdır. 6- Deney koşulları ve ortamı istenildiği zaman ve sayıda tekrarlanabilir.