CÜMLEDE ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

DİLEK KİPLERİ.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
CÜMLEDE ANLAM.
EVİMİ VE AİLEMİ SEVİYORUM
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ZAMİRLER.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
(BELİRTEÇ) ZARF.
FİİLLERDE ÇATI.
1/25 Cümlede Anlam A B C D Sütle giren huy, canla çıkar. İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur. Kır atın yanında duran ya huyundan, ya tüyünden. Huylu.
CÜMLEDE ANLAM.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol.
DİLEK KİPLERİ.
ZAMİRLER.
TAMLAMALAR.
1.CÜMLELERDE YAKIN ANLAMLILIK CÜMLELER ARASINDAKİ ANLAM İLİŞKİLERİ
EKLER.
CÜMLEDE ANLAM.
sizin de şarkınız var mı?
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
CÜMLEDE ANLAM 30 SORU.
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
SAYILARIN ŞARKISI. SAYILARIN ŞARKISI Benim adım bir, Yaşım küçüktür ama Birinciyim her yarışta. Çok sevsem de birdir biri Oynayamam tek başıma.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
FİİL (EYLEM).
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
YARDIM ETME Amaç : Öğrencilerin yardım etme duygularının geliştirilmesi Düzey : 1. sınıf ve üstü Materyal: Yazı tahtası,kalem,fon kağıdı Süre.
ZAMİR (ADIL).
Cümlede anlam.
SES BİLGİSİ.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
CÜMLEDE ANLAM.
Gözlerine Selam Söyle gözlerine selam söyle benden Selamlarımı söyle benden O güzel gözlerine Dalıp dalıp gidersem.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
TÜRKÇE DERSİ CÜMLEDE ANLAM SORULARI
TAMLAMALAR.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
CÜMLEDE ANLAM.
Aileye Karşı SEVGİ VE SAYGI
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ Hazırlayan ve Sunan: Yusuf URHAN-Psikolojik Danışman BEYŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
MECAZ ANLAM Sözcükler,kimi durumlarda bir ilgi ya da benzetme sonucu gerçek anlamlarından başka bir anlam kazanır. Buna ‘’mecaz anlam’’ denir.
Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem. Ilık esen bahar yeli, Sensin, benim güzel annem.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
Sunum transkripti:

CÜMLEDE ANLAM

Soru 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartma anlamı vardır? A)Arkadaşım çok güçlüydü. B)Ulaşımda,ses hızına aşan teknolojiler geliştirildi. C)Bir fıkra anlattı ki güle güle öldük. D)Deniz sabah saatlerinde çarşaf gibiydi

CEVAP:C Açıklama C seçeneğinde abartma anlamı vardır;çünkü ölünmez.çok fazla güldüğünü anlatmak için bu yola başvurlmuştur.

Soru 2 Sevda’nın annesi aşağıdakilerden hangisini söylediğinde yakınma da bulunmuş olur? A)Ömrümde bir kere bile yalan söylememiştir. B)Güneş sanki bugün daha erken doğdu. C)Problemi umduğumdan daha kısa sürede çözdü. D)Sonunda eşyalarını düzenli kullanmayı öğrenebildi.

CEVAP:D Açıklama A,B,C seçeneklerinde yakınma söz konusu değildir.D seçeneğinde sonunda eşyalarını kullanmayı öğrenebildi ifadesinde yakınma söz konusudur.

Soru 3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir kavram ve açıklaması birlikte verilmiştir? (1) Uygar ve kültürlü bir insan olmak için çok okumalı,ders kitapları ile yetinmemeliyiz.(2) Uygarlık,bizden önceki kuşakların biriktirdiği bilgi ve anıların bir toplamıdır.(3)Biz, uygarlığa o kuşakların kitaplarını okumakla katılabiliriz. (4) Uygar bir insan olmanın birinci yolu okumaktır. A)1 B)2 C)3 D)4

CEVAP:B Açıklama A,C,D seçeneklerinde kavram açıklamasıyla verilmemiştir. Oysa B seçeneğinde uygarlık sözcüğü açıklaması ile verilmiştir.

Soru 4 Aşağıdaki dizelerin hangisinde dile getirilen istek gerekçesiyle birlikte verilmiştir? A)İncecikten bir kar yağar Tozar Elif Elif diye. B)Yara selam söyler seher yelleri, Çıkıp şu yollara naz eylemesin. C)Gönül gurbet ele çıkma, Ya gelinir ya gelinmez. D)İstanbul’un orta yeri sinema Garipliğim, mahsunluğum duyurmayın anama.

CEVAP:C Açıklama C seçeneğinde gurbete çıkmamasınının gerekçesi gelinip gelinmeyeceğini bilinmemesidir.

Soru 5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde davranış öne çıkmıştır? A)Güzel söz duymak herkesin hoşuna gider. B)Çocuğa sıkıca sarılarak sevginizi anlatabilirsiniz. C)Geçen yıllar ona dostlarına unutturmamış. D)Anılarını tatlı bir dille anlatıyor.

CEVAP:B Açıklama Çocuğa sıkıca sarılarak sevginizi anlatabilirsiniz ifadesinde davranış ön plana çıkmıştır.

Soru 6 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur? A)Van Gölü’nün büyüklüğü karşısında büyülendim. B)Çalışkanlığıyla herkesin dikkatini çekiyor. C)Mektubunu betimlemelerle süslemiş. D)Karacaoğlan’dan güzel yazan halk ozanımız var mı?

CEVAP:D Açıklama Karacaoğlan’dan güzel yazan halk ozanı var mı? Derken,başka ozanlarla Karacaoğlan karşılaştırılmıştır.

Soru 7 Ben bu sanata yıllarımı verdim,yine de mükemmele ulaştığımı söylemem. Yukarıdaki söz ile anlatılmak istenen hangisidir? A)Sanatta olgunluğa erişmenin zor olduğu B)Kusursuz iş yapanın başarılı olacağı C)Zamanı iyi değerlendireceğini D)Sanatla uğraşmanın özveri gerektirdiğini

CEVAP: A Açıklama Sanatçı söz konusu olan sanata yıllarını verdiği hâlde mükemmele ulaşamamıştır.

Soru 8 Eğitim görmemiş insan ruhu, işlenmemiş demire benzer; iyi bir ustanın eli değmedikçe,insanda gizli olan renk ve güzellikler ortaya çıkmaz. Bu sözle anlatılmak istenen nedir? A)Öğretmenler,ruhumuza şekil veren ustalarıdır. B)Kabiliyetlerimiz eğitimle belirlenir ve biçimlenir. C)Her insan eğitilmeye muhtaçtır. D)Eğitimci,bir sanatçı ruhuna sahiptir.

CEVAP:B İşlenmemiş demirden nasıl yararlanamıyorsak, eğitim görmemiş insanlardan da yararlanamayız.insandaki kabiliyet, ancak eğitimle belirlenir ve biçimlendirilir.

Soru 9 Aşağıdaki cümlelerin hangileri aynı anlamdadır? 1.Ali bugün de bizde kalacak. 2.Bugün Ali de bizde kalacak. 3.Ali bir de bugün bizde kalacak. 4.Bizde Ali bugün kalacak. A)1. ve 3. B)2. ve 4. C)1. ve 4. D)3. ve 4.

CEVAP:A Açıklama 1 ve 3 numaralı cümlelerin aynı düşünceyi ilettiğini görürüz.bu iki cümleden Ali’nin başka günlerde olduğu gibi bugün de bizde kalacağı anlamı çıkmaktadır.

Soru 10 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde söyleyenin fikri de söz konusudur? A)Canım topraklar susuzluktan kavruluyor. B)Bütün seyirciler onu ayakta alkışladı. C)Çocuğa dönüp zavallı diye seslendi. D)Deniz uzaktan uzağa uğulduyor.

CEVAP:A Açıklama A seçeneğinde “canım” sözcüğünü söyleyen kişi, kendi duygusunu yansıtmıştır.