Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1/25 Cümlede Anlam A B C D Sütle giren huy, canla çıkar. İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur. Kır atın yanında duran ya huyundan, ya tüyünden. Huylu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1/25 Cümlede Anlam A B C D Sütle giren huy, canla çıkar. İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur. Kır atın yanında duran ya huyundan, ya tüyünden. Huylu."— Sunum transkripti:

1 1/25 Cümlede Anlam A B C D Sütle giren huy, canla çıkar. İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur. Kır atın yanında duran ya huyundan, ya tüyünden. Huylu huyundan vazgeçmez. Aşağıdaki atasözleriyle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır?

2 2/25 Cümlede Anlam A B C D Öğretmenler, ruhumuza şekil veren ustalardır. Kabiliyetlerimiz eğitimle belirlenir ve biçimlenir. Her insan eğitilmeye muhtaçtır. Eğitimci, bir sanatçı ruhuna sahiptir. “ Eğitim görmemiş insan ruhu, işlenmemiş demire benzer; iyi bir ustanın eli değmedikçe, insanda gizli olan renk ve güzellik ortaya çıkmaz.” sözüyle anlatılmak istenen nedir?

3 3/25 Cümlede Anlam A B C D Kardeş kardeşi atar, yar ( uçurum ) başında tutar. Kazanırsan dost kazan, düşmanı anan da doğurur. Kardeşim olsun da kanlım olsun. Kardeş kardeşi bıçaklamış dönmüş yine kucaklaşmış. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi anlamca diğerleriyle çelişir?

4 4/25 Cümlede Anlam A B C D Sporcunun ileride daha başarılı olacağına. Takıma küçük sınıflarda olanların da girebileceğine. Oyuncunun çok yetenekli biri olduğuna. Oyuncunun takım arkadaşlarından daha iyi olduğuna. “Birinci sınıfta olmasına rağmen daha şimdiden okulun basketbol takımında oynamaya başladı.” cümlesinden, aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?

5 5/25 Cümlede Anlam A B C D Sağlıklı ve uzun ömür kazandırmak. Kişi ve topluma mutluluk vermek. Vücudu güzelleştirmek. İyi alışkanlıklar kazandırmak. “Spor, sağlık ve uzun ömür verir. Vücudu güzelleştirir, kötü ve aşırı alışkanlıkları önler, ferdin ve cemiyetin hayatına ahenk ve mutluluk getirir.” parçasına göre sporun asıl amacı nedir?

6 6/25 Cümlede Anlam A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisi düşünce bildirmektedir? Her işte başarılı olmanın şartı güler yüzlü olmaktır. Sabahın ilk ışıkları odadan içeri dolunca gönlüm ferahladı. Otobüse binen yaşlı bir kimseye yerimi verdim. Gösteri bitince seyirciler salondan çıkmaya başladılar.

7 7/25 Cümlede Anlam A B C D Suyun yüzülemeyecek durumda olması. Bulutların havuz suyuna yansıması. Gökyüzünün çok bulutlu olması. Havuz suyunun kapkara görünmesi. “Havuzun suyu, bulutlu göğün yansımasıyla sanki bir katran rengindeydi.” sözünden, aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

8 8/25 Cümlede Anlam A B C D Yüz bulunca astar ister. Aşağıdaki deyimlerden hangisinde “direnme” anlamı vardır? Ayıkla pirincin taşını. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Kılı kırk yarar.

9 9/25 Cümlede Anlam A B C D Can canın yoldaşıdır. Gönül kimi severse güzel olur. Gönülden gönüle yol vardır. Bir selâm bin hatır yapar. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi gönül kazanma ile ilgilidir?

10 10/25 Cümlede Anlam A B C D Aklı - işlektir Kalbi - yumuşaktır. Yeteneği - başarılıdır. Yapısı - sağlamdır. Aşağıdaki cümleyi en anlamlı şekilde tamamlayan kelime çifti hangisidir? “İnsan....... altına benzer; ne kadar safsa o kadar........”

11 11/25 Cümlede Anlam A B C D Savaş alanında, kan gövdeyi götürüyor. Cepheden top ve insan seslerinin duyulması. Cephede askerin harekât halinde olması. Cephede askerin bütün güçleriyle savaşması. “ Cephede kızılca kıyamet kopuyor.” sözünün en uzak anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

12 12/25 Cümlede Anlam A B C D Yalnız taş duvar olmaz. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin konusu diğerlerinden farklıdır? Ağaç, yaprağıyla gürler. Sürüden ayrılanı kurt kapar. Demir, tavından dövülür.

13 13/25 Cümlede Anlam A B C D Elimden geldiği kadar onun, bu işe girmesine çalışırım. İstediğim tek şey, onun bu işe girmesidir. Onun bu işe girmemesini her şeyden çok isterim. Onun bu işe girmesine engel olmak için her şeyi yaparım. Aşağıdakilerden hangisi, “ Onun bu işe girmemesi için yapamayacağım yoktur.” cümlesiyle anlamca çelişir?

14 14/25 Cümlede Anlam A B C D Roman yazmak ayrı, şiir yazmak ayrı bir iştir. Bu yıl kış oldukça şiddetli geçiyor. Oyuncunun konuşmaları bizi güldürmekten kırıp geçirdi. Konuştuğum kişiler, eseri çok beğendiklerini söylediler. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir düşünceye yer verilmiştir?

15 15/25 Cümlede Anlam A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “beklemedik bir durumla karşılaştığından” söz edilmektedir? Güzel güzel konuşurken ağlayacağı tuttu. Artık o tatlı günlerimiz çok uzakta kaldı. Uzun zamandır ayrı kaldığı annesini özledi. Soba yandı ama oda henüz ısınmadı.

16 16/25 Cümlede Anlam A B C D Arkadaşını çok seviyor. Arkadaşının kalemi yoktu. Verdiği kalem işe yaramaz. Birden çok kalemi vardı. “Kalemlerinden birini arkadaşına verdi.” cümlesinden zorunlu olarak aşağıdaki hükümlerden hangisine varılır?

17 17/25 Cümlede Anlam A B C D Teneffüsleri boşa geçirmiyor. Sosyal faaliyetlere katılmıyor. Kitabını bitirmeye çalışıyor. Zamanını iyi değerlendiriyor. “Arkadaşım teneffüslerde bile kitap okuyor.” cümlesindeki düşünceyi en iyi ifade eden seçenek hangisidir?

18 18/25 Cümlede Anlam A B C D Bu dağ yolu hem sarp hem de dardı. Tiyatro, kitle eğitimi için önemli bir yoldur. O, işin daima kolay yolunu bulur. Hayat engebelerle dolu uzun bir yoldur. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yol” kelimesi, “Yaş otuz beş ! Yolun yarısı eder.” mısrasındaki ile aynı anlamda kullanılmıştır?

19 19/25 Cümlede Anlam A B C D Hatıraların verdiği hüzünden. Mazi, yosunla örtülü bir göl ki yok dibi Mevsim serin ve bahçede yaprak yığın yığın Beyitte, aşağıdakilerden hangisinden söz edilmektedir? Yaşlılığın verdiği hüzünden. Geçmişin güzelliklerinden. Gelecekten ümidin kesilmesinden.

20 20/25 Cümlede Anlam A B C D Top sahası yumuşak ama oyuncular öfkeli. Hepimiz toplanıp onu ziyaret ettik. Arkadaşlarımız verilen her işi yapacaklar. Beni ayağına çağırıp bir güzel haşladı. Hangi cümlede mecazlı bir anlatım vardır?

21 21/25 Cümlede Anlam A B C D 1. Söğüt ağaçlarını da çok severim 2. Söğüt ağaçlarını eskiden beri severim 3. Söğüt ağaçlarını oldum olası severim. 4. Söğüt ağaçlarını çok severim. Yukarıdaki cümlelerden hangileri yakın anlamlıdır? 2 - 3 3 - 4 2 - 4 1 - 3

22 22/25 Cümlede Anlam A B C D 1. Güneş batınca hava birdenbire sertleşti. 2. Tatlı bir akşam vakti yolculuğumuz başladı. 3. Sürücünün ince davranışı yolcuları memnun etti. 4. Yağmur aniden bastırınca ırmak coştu. Hangi cümlelerdeki altı çizgili kelimeler mecaz anlamıyla kullanılmıştır? 1- 2 2 - 3 3 - 4 1 - 4

23 23/25 Cümlede Anlam A B C D Hayal kurmayan sanatçı olamaz. Sanatçı için duygu ve hayalin önemi büyüktür. Sanatçıların hissetme kabiliyetleri gelişmiştir. Sanatçı gerçekleri ön plânda tutar. “ Gerçek sanatçı, yüreğiyle görür, hayaliyle meydana getirir.” sözünden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

24 24/25 Cümlede Anlam A B C D Yüklemin 3. tekil kişi olmasından. Gereksiz yere dolaylı tümleç kullanılmasından. İşaret sıfatının yanlış yerde kullanılmasından. Gereksiz sözcükler kullanılmasından. Yurtdışındaki bir liseden mezun olma durumu olduğundan bu sınava katılamaz. Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanmaktadır?

25 25/25 Cümlede Anlam A B C D Adalar’dan gelen vapur iskeleye yanaştı. Toplana çiçekleri bahçıvan alıp götürdü. Adam koltukta otururken uyuyakaldı. Saati kurunca vaktinde uyandı. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep - sonuç ilişkisi vardır?


"1/25 Cümlede Anlam A B C D Sütle giren huy, canla çıkar. İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur. Kır atın yanında duran ya huyundan, ya tüyünden. Huylu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları