ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ
Advertisements

HASSAS GÖREV Hakan YÜKSEL Mart.
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ.
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
HAKSIZ REKABET Burhan KARAHAN BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı 29 Mayıs 2014 TOBB Konferans Salonu - Ankara.
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Ticari Yaşamda İş Ahlakı ve Etiklik Anlayışı
Enerji Sektöründe Lojistiğin Yeri ve Önemi
Et Ürünlerinde Hileler ve Mevzuat
SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİ (SDŞ)
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
ZEYTİN ÜRETİCİLERİN PROBLEMLERİ ÜÇ ANA BAŞLIK ADI ALTINDA TOPLANMAKTADIR.
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SU YALITIMININ
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
UNILEVER DÜNYA - 40 MİLYAR EURO CİROSU İLE - GIDA, EV VE KİŞİSEL BAKIM ÜRÜNLERİ ALANINDA 150 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTEREN, - 155,000 ÇALIŞANI, MARKASI.
Hızlı Tüketim Ürünleri
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Hızlı Tüketim Ürünleri
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
İŞ DÜNYASINDA MARKALAŞMA
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
TBS’DE HİJYEN.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Gıda kalite sağlama sistemleri
ISO HACCP ve ISO22000.
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Sunum transkripti:

ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ

İşlenmiş Et Ürünleri Pazar Dinamikleri Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı* : 34 milyar TL Gıda ve İçecek Pazarı* : 26,5 milyar TL. İşlenmiş Et Ürünleri Pazarı : ~ 2,5 milyar TL(>250bin ton) * Sigara hariç, 2010 yılı Nielsen.

Güvenilir gıda Her türlü bozulma ve hastalığa yol açan etkenlerden ari, sağlık açısından bir risk oluşturmayan tüketime uygun ve besin değerini kaybetmemiş gıda

Güvenilir gıda Tüketiciye, güvenilir gıda sunabilmek için, tarladan başlayarak ; Hammadde, Üretim, Depolama, Dağıtım ve Satış, noktalarındaki tüm riskler belirlenmeli ve kontrol altına alınmalıdır.

Güvenilir gıda Bu risklerin kontrol altında tutulabilmesi için etkin bir Gıda Güvenliği Yönetim sistemi programları uygulanmalı ve denetim mekanizmaları kurulmalıdır.

Ülkemizde Gıda Güvenliğini Sağlamakta Önümüze Çıkan Engeller ; Üretim yerleri, donanım ve eğitim eksikliği, Mezbahalar, üretim yerleri ve satış noktalarının hijyenik seviyelerinin yetersiz ve çalışanların yeterince eğitimli olmaması nedeniyle ürün güvenliğinin istenilen düzeyde sağlanamaması. Tesislerin alt yapı ve ekipman eskiliği, eksiklikleri ve/veya uygunsuzlukları, Kesim, soğuk depolama ve taşıma konularında uygulama yanlışlıkları,

TAKLİT VE TAĞŞİŞ TAKLİT: Gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin şekil, bileşim ve nitelikler itibariyle kendisinde olmayan özellikleri sahip gibi gösterilmesi, TAĞŞİŞ: Gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi hali anlamına gelmektedir.

Ana başlıklar Kayıt & Kontrol dışı üretim ve ticaret Hayvan Sağlığı kaynaklı, taşınan riskler, Fermente Sucuktaki taklit ve tağşiş, Katkı maddelerinin bilinçsiz kullanımı, Etiket beyanı ve beyana uyum, MAE nin uygun olmayan ( yasal olmayan) kullanımı,

Hayvan sağlığına yönelik taşınan riskler ; Hiçbir gıdanın kalitesi hammaddesinin kalitesinden yüksek olamaz. Kontrolsüz kesimlerde ilaç kalıntıları, zoonoz hastalık etmenleri risk oluşturur. Yetersiz HACCP ve GMP uygulamaları riskin geçekleşmesine neden olmaktadır.

2000/4 No’lu “Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliği’ne” göre SUCUK ; FERMENTE SUCUK ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ SUCUK BENZERİ ÜRÜN NEM En çok %40 YAĞ pH En çok 5,4 En çok 5,8 NİŞASTA Bulunmamalı Belirsiz

Fermente sucuk Fermentasyon ve kurutma işlemleri uygulanarak nemi %40’ın, su aktivitesi 0.90’nın ve pH’ı 5,4’ün altına düşürülmüş olan bir ürün anlaşılmaktadır.

Isıl işlem görmüş sucuk benzeri et ürünü Nem oranı %40’ın üzerindedir, Bu ürünlerin mikrobiyal güvenliği ısıl işlemle sağlanır. Bu gruptaki ürünlerin etiketlerinde “ısıl işlem görmüş sucuk benzeri et ürünü” yazması yasal bir zorunluluktur.

Pazardaki durum %50-55 nem içeren ve ısıl işlem görmüş ürünler “Sucuk” adıyla satılmaktadır. Üreticinin sucuk tanımına uymayan ürüne “sucuk” etiketi koyması haksız rekabetin de ötesinde tağşiş anlamına gelmektedir. Çünkü %10-15 nem farkı maliyeti ciddi oranda etkilemektedir.

Pastırma Et ürünleri tebliğinde istenilen nem sınırı en fazla % 40 dır. Ancak satıştaki pastırmalar % 50-55 nem içermektedir.

Koruyucu katkı maddeleri kullanımı Koruyucu katkı maddelerinin yasal limitlerin üzerinde kullanılması. (Nitrit, nitrat, sülfit tuzları vb) Et ürünlerinde teknolojisi gereği kullanılması gereken katkı maddeleri ve limitleri 29.12.2011 tarihli ve 28157 sayılı resmi gazetede yayınlanmış haliyle yenilenmiştir.

Nişasta ve Soya kullanımı Nişasta gibi katkı maddelerinin yasal sınırların üzerindeki oranlarda kullanılması, Mevzuata göre kullanımına izin verilmeyen Nişasta ve soyanın sucuklarda kullanılması,

Etiket beyanı ve beyana uyum, Etiketinde yüksek oranda dana eti içerdiği belirtilen düşük fiyatlı ürünlerin aslında etiketinde deklare edilenden daha az dana eti içeriyor olması sonucu, Tüketicinin aldatılması, Haksız kazanç elde edilmesi, Haksız rekabet ortamının yaratılması.

Etiket beyanı ve beyana uyum, Allerjen beyanlarının yapılmaması. Tebliğde izin verilmeyen sakatatların kullanılması, Etiketleme tebliğinde kullanılmasına izin verilmeyen beyanların kullanılması. (Sağlıklı, Extra, Süper vb.)

Mekanik Ayrılmış Et (MAE) AB regülasyonlarına uyumlu olarak çıkartılan MAE tebliğine uygun üretim ve kullanımının denetlenerek kontrol altına alınması, uygun olmayan MAE üretiminin ise engellenmesi.

Sonuçlar; Halk sağlığı açısından oluşan riskler,tüketicilerin aldatılması Kayıtlı çalışan firmaların rekabet dışına itilmeleri, Haksız rekabet sonucu Haksız kazanç, Pazarın sağlıklı büyümesini ve markalaşmayı engellemesi, Et ürünleri imajının zedelenmesi, algının bozulması, Vergi gelirlerinde kayıp,

Çözüm Önerileri ; Üretim yapan kuruluşların Gıda Güvenliği yönetim sistemlerini etkin olarak kullanmalarının sağlanması Teşviklerin üretim maliyetlerini azaltmak üzere düzenlenmesi suretiyle ürünlerin ucuzlaması, Kayıtlı olarak çalışmanın teşvik edilmesi,kayıt dışı üretim ve ticaretin engellenmesi Resmi otoritenin etkin denetim, eğitim ve yönlendirme faliyetleri,

TEŞEKKÜRLER,