21.08.2004 Doç. Dr. Sibel Karakaya Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisli ğ i Bölümü, Bornova, Izmir ZEYT İ NYA Ğ ININ SATIN ALIMI VE KULLANIMI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özgür GÜVEN GÜNAY, Prof. Dr. Pars TUNÇYÜREK
Advertisements

ELEKTRONİK KAYNAKLAR İÇİN KATALOG TARAMASI
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYAN HÜLYA AYTEK İ N GÜNDÜZ-A 2.SINIF.
Maddelerin Işık Geçirgenliği
JOHARİ PENCERESİ HAZIRLAYAN: BEDİİ DURMUŞ
AŞIRI SICAKLARIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİLERİ
Gıdalarımızı saklama kuralları
Konuları hakkında temel bilgi sahip olacaksınız.
H İ PERTANS İ YON Kan basıncının normal de ğ erlerden yüksek olmasıdır.
EMN İ YET KEMER İ TAKIYORUM EK İ N SU MUTLU. EMN İ YET KEMER İ TAKIYORUM E ğ er emniyet kemeri takmaksak ani firen oldu ğ unda ba ş ımıza ciddi kazalar.
BODRUM İ LÇES İ N İ N E Ğİ T İ M OLANAKLARI BAKIMINDAN MU Ğ LA ÜN İ VERS İ TES İ ’NDEN BEKLENT İ LER İ.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ.
Şerife duran bilmeceler
LOLİUM PERENNE (İNGİLİZ ÇİMİ).
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
El YAZISI HECE SLAYT Bu slayttan faydalanabilmeniz için sisteminizde el yazısı fontlarının yüklü olması gerekmektedir. Slayt sayısının fazlalığı nedeni.
SA Ğ LIKLI BESLENME NED İ R? İ L HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü BULA Ş ICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR Ş UBES İ.
DOKU OKSİJENİZASYONU ve KAN GAZI DEĞERLENDİRİLMESİ
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
Lipitlerin sudaki davranışları
C İ HAN KOCABIYIKO Ğ LU CAN MANDEV Uluda ğ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Gemlik/Bursa.
İrem YILMAZ, Vildan UYLAŞER.  Akdeniz diyetinin vazgeçilmez parçası  Kendine özgü renk, tat ve koku  Rafinasyon.
gıda sanayinde kullanılan asitler
EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ
KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN.
Yaygın malzemeler.
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ
KALAMATA TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
KKKanola Kanola Yagı. Kanola ş algama benzeyen tek yıllık bir serin sezon bitkisidir. Dünya ya ğ lı tohum üretiminde soya ve palmiyeden den sonra üçüncü.
MESLEK SEÇİMİ.
YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARINA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİMİZ
ISI&SICAKLIK SICAKLIK
(Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel /Bursa)

ÜÇÜNCÜ HAFTA Yemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 1.
HAZIRLAYAN: AD: EREN SOYAD: TAŞTEPE SINIF: 6-A
KALP BU KALB İ, E Ğ ER BANA GÜVEN İ YORSAN BENDE DAH İ L 2010 YILINDA KAYBETMEK İ STEMED İ KLER İ NE GÖNDER,
E VİTAMİNİ Hazırlayan Begüm rapuroğlu. E VİTAMİNİ  E vitamini sebze ve meyvelerde bulunur. Mesela elma,ahududu,kiraz v.b. meyve ve sebzelerde bulunur.
Meyveleri mide boş iken yemeli. Dr. Víctor Javier Chávez Sánchez Traduction LB avec l’aide de
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
YEMEKLİK YAĞLAR Prof. Dr. İhsan KARABULUT İnönü Üniversitesi
LİPİTLER (Yağlar).
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
“Food Safety Aspect” Şeref TAĞI. Genellikle, Her gün 3 öğün yemek yeriz Bu amaçla aşağıedaki aktivitelerde bulıunuruz, Şeref TAĞI.
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ ÜRÜNLERİ GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Günlük Hayatta Kullandığımız Nesnelerin Yapımı İçin Uygun Malzeme Seçme Kriterleri RABİA ADALAN 5/D 6165 Hocamız:Mehmet Salih Güngör
AMBALAJLAMA VE ELLEÇLEME
LİPİTLER III Yağların Kullanılması
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN ANTİOKSİDANLAR Seval DERNEKBAŞI*, Ayşe PARLAK AKYÜZ, İsmihan KARAYÜCEL Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi.
Ayran, maden suyu, zeytinya ğ ı, ya ğ mur, sirke, gözya ş ı Silgi, tabak, çanta, kırmızı mercimek, masa, zeytin, tuz Hava,
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Limonun FAYDALARI VE ZARARLARI.Limon suyunun "MUCİZEVİ ETKİLERİ"
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
EVDE KİMYA HAZIR GIDALAR Zeliha IŞIK
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
1.6.Çoklu kıyaslama testleri
Sunum transkripti:

Doç. Dr. Sibel Karakaya Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisli ğ i Bölümü, Bornova, Izmir ZEYT İ NYA Ğ ININ SATIN ALIMI VE KULLANIMI SIRASINDA D İ KKAT ED İ LMES İ GEREKEN NOKTALAR

Gliserol

Zeytinya ğ ı satın alımına yardımcı olacak ipuçları: Etiket bilgileri Ambalaj Lezzet

Etiket bilgileri: Asitlik Tarih Bölge Co ğ rafik özellikler

Asitlik: Ya ğ ın içerisinde serbest halde bulunan ya ğ asitlerini tanımlayan bir terimdir. Asitli ğ in % 1 ya da % 1’in altında olması istenir. ET İ KET B İ LG İ LER İ

Tarih: Ya ğ ın ömrü en fazla iki yıldır. ET İ KET İ NDE AS İ TL İ K SEV İ YES İ VE TAR İ H BULUNMAYAN YA Ğ LAR SATIN ALINMAMALIDIR

Bölge: Ya ğ ın hangi bölgede yeti ş en zeytinlerden elde edildi ğ ini gösteren bilgidir. Ki ş inin kendi lezzet tercihini belirlemesine yardımcı olur.

Co ğ rafik özellikler: Zeytinin yeti ş ti ğ i, preslendi ğ i ve ço ğ u zaman ş i ş elendi ğ i bölgeye ait özelliklerdir. Bu özellikleri bilmek ki ş inin kendi lezzet tercihini belirlemesine yardımcı olur.

AMBALAJ Ya ğ ların kesinlikle güne ş ı ş ı ğ ından korunarak depolanması gerekir.

Bu nedenle: Koyu renkli cam ş i ş elerde Mukavva kutularda korunan ş effaf ş i ş elerde Teneke ambalajlarda olan ya ğ lar satın alınmalı, pet ve PVC ambalajda olanların satın alınmamasına özen gösterilmelidir.

LEZZET Ki ş inin zeytinya ğ ında aradı ğ ı lezzeti tanımlaması hep aynı lezzette ya ğ ı satın alabilmesi bakımından önemlidir.

Lezzeti tanımlamada zeytinya ğ ının elde edildi ğ i bölgeyi bilmek önemlidir. Tek bir bölgeden elde edilmi ş zeytinya ğ ı o bölgeye özgü tat ve koku (aroma) bakımından zengindir.

Genel olarak zeytinya ğ ı lezzetinin dilin ön tarafında meyvemsi, bo ğ aza yakın bölgede ise baharatlı hissedilmesi gerekti ğ i ş eklindeki görü ş hakimdir. Bo ğ aza yakın kısımlarda hissedilen acılık ya ğ ın fenolik bile ş ikler ve di ğ er antioksidan bile ş iklerce zengin oldu ğ unu göstermektedir.

YA Ğ IN KULLANIMI SIRASINDA NELERE D İ KKAT ED İ LMEL İ D İ R? Depolama: Özellikle sızma zeytinya ğ ının yapısında bulunan ve insan sa ğ lı ğ ı için önemli olan E vitamini ve fenolik bile ş iklerin korunumu ve kalite özelliklerinin bozulmaması için ya ğ ın serin, kuru ve karanlık bir yerde depolanması gerekir.

Kullanım: 1.Büyük ambalajlar daha küçük boyutlardaki hava geçirmeyecek ş ekilde kapatılabilen mutfak gereçlerine ( ş i ş e vb) aktarılarak kullanılmalıdır. 2.Bu gereçlerin a ğ ız ve kapak kısımlarının temizli ğ ine özen gösterilmelidir. 3. Ş i ş enin dip kısmında bir tortu olu ş mu ş sa ya ğ ın kesinlikle bu tortudan ayrılması sa ğ lanmalıdır.

Kızartma: Gıdaların kızartılması sırasında hem kızartma ya ğ ında hem de gıdada bir takım de ğ i ş iklikler meydana gelir. Kızartılmı ş gıdanın bilinen, istenen lezzetini veren bile ş ik hemen hemen tüm ya ğ ların yapısında yer alan linoleik asittir. Soya ya ğ ı,ayçiçek ya ğ ı, mısırözü ya ğ ı gibi ya ğ lar linoleik asitçe zengindir, ancak kızartma ko ş ullarında stabil de ğ illerdir. Bu nedenle sık sık taze ya ğ la de ğ i ş tirilmeleri gerekir.

Zeytinya ğ ı ise bu ko ş ullarda oldukça stabildir. Çünkü 1. Yapısında çoklu doymamı ş ya ğ asitleri dedi ğ imiz ve kolayca okside olarak ya ğ ın stabilitesini azaltan ya ğ asitleri az miktarda bulunmaktadır.

2. Yapısında oksidasyon hızını azaltan E vitamini ve fenolik bile ş ikler gibi antioksidan bile ş ikler bulunmaktadır.

Kızartma i ş lemi sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar: Gıdanın besleyici özelli ğ ini korumak ve/veya artırmak için; 1.Gıdanın E vitamini ve zorunlu ya ğ asidi içeri ğ ini artırmak için ya ğ tekrar tekrar kullanılmamalıdır. 2.Kızartılmı ş gıda buzdolabında bile olsa uzun süre bekletilmemelidir. Çünkü gıdanın yüzeyinde ince bir tabaka halinde bulunan ya ğ otooksidasyona u ğ rar.

Köfte, sosis gibi ya ğ içeri ğ i yüksek olan gıdaların kızartılması sırasında gıdadaki ya ğ ve kolesterol kızartma ya ğ ına geçer. Bu nedenle bitkisel gıdaların aynı ya ğ da kızartılmaması gerekir.