1 Kohleanın keşfi Ian Shipsey. Ülkesinin PTT laboratuvarında telekomünikasyon mühendisi olarak çalışan Macar asıllı bir fizikçi-mühendisin, Georg von.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hasan H. YAVUZ Bahar Tekstil İnsan K. Müdürü
Advertisements

SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
DUYU ORGANLARI.
JOHARİ PENCERESİ HAZIRLAYAN: BEDİİ DURMUŞ
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
SİSTEM YAKLAŞIMI Çağdaş yönetim ve organizasyonlar sistem yaklaşımından esinlenerek tasarlanır. Günümüzde, sistem kavramına yer vermeyen bir yönetim ve.
İşitme İşitme Organımız KULAK Çevremizi tanımada gözden sonra bize en çok yardımcı olan duyu organımızdır.
Alexander Graham Bell.
K İ MYAGER BAKIŞIYLA TEKNOLOJ İ N İ N K İ LOMETRE TAŞLARI 19. yüzyıl sonlarından günümüze kimya, mühendislik ve elektronikteki gelişmeler dünyadaki her.
BİYOLOJİ BİLMİNE GİRİŞ VE BİLİMSEL YÖNTEM BASAMAKLARI
Uzaktan Eğitim Kuramları
DR.ECEM SEVİM LONGUR EĞİTİM SORUMLUSU:DOÇ.DR .ÖZGÜR YİĞİT
ÖZNUR KARAELOĞLU.
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
Alexander Graham Bell ( )
ERGONOMİ Aytunç KIVANÇ Çevre Komisyonu Üyesi
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
İNTERNET GÜVENLİĞİ İÇİN İNTERNET GÜVENLİK SEMİNERİ
Master in Advanced European and International Studies.
Denizcilik E ğ itiminde Kalite: Türk Denizcilik Sektörünün Denizcilik E ğ itimi Veren Kurumlardan Beklentileri Selçuk NAS, Serim PAKER, Murat YILMAZEL,
ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog
İnsan Kaynakları İnsan kaynakları yönetimi pek çok stratejik misyon ve vizyonu temsil etmekle birlikte, klasik personel yönetiminin dar kalan idari fonksiyonlarının.
ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan.
Prof. Dr. Cem Şeref Bediz DEUTF Fizyoloji Anabilim Dalı
SES Ses Dalgaları.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - İşitme Sistemi -.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
KİŞİSEL ÇABA- BAŞARILI İŞ YAŞAMI
DUYU ORGANLARI
JOHN FORBES NASH.
MİS GİBİ KOKTU.
TÜMLEŞİK DEVRELER VE SAYISAL SİSTEMLER
Macaristan.
MUHAMMED DO Ğ AN 9/B 232.  4 Ekim 1957/Sputnik-1/Sovyetler Birli ğ i… Dünya’dan 224 km yukarıda bazı bilimsel deneyler yapmak için fırlatılmı ş tı.
FEDAKARLIK.
LİDER KİM?.
ALEXANDER FLEMİNG 6 Ağustos Mart 1955.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi.
SAYISAL DEVRELERE GİRİŞ ANALOG VE SAYISAL KAVRAMLARI (ANALOG AND DIGITAL) Sakarya Üniversitesi.
EVC İ L HAYVAN BESLEMEN İ N YET İŞ K İ NLERDE DEPRESYON DÜZEY İ İ LE İ L İŞ K İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
DENGE Semicircular canal Stapes Oval window Auditory nerve Incus Malleus Apex Round window Cochlea Ear drum (tympanic membrane) Ear canal.
Türkçe 1.metin Erhan KESKİN.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TEKNOLOJİ
/ 151 EğitimYöntemleri Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
CIT Eğitim Gündemi CIT Kimdir? Nasıl Ulaşabilirim? Kampüste Internet Erişimi Kullanıcı Adı ve Parola Nedir? My.KU Nedir, Nasıl Kullanabilirim? KUAIS Nedir?
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Hazırlayan: Filiz BİLİCİ Hatice Seyit Çeker İlkokulu Nizip/Gaziantep
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü (EEM)
ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
Hızlı Okuma Egzersizleri
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
İşitme duyusu İşitme duyumuz en önemli duyularızmadan biridir.
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
FİZ TİTTREŞİMLER VE DALGALAR
FBE Lisansüstü Öğrenci Veri Analizi
Aziz Sancar’ın Hayatı.
Aziz Sancar. AZİZ SANCAR’IN HAYATI Aziz Sancar 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı.Çiftçilikle.
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
I ̇ S ̧ YERLERI ̇ NDE SAG ̆ LIK VE GU ̈ VENLI ̇ G ̆ I ̇ TEHDI ̇ T EDEN UNSURLAR VE BUNLARA KARS ̧ I ALINACAK O ̈ NLEMLER I ̇ S ̧ SAG ̆ LıG ̆ ı VE GU ̈
KONU: Ü-SESİ KELİME SUNUSU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DUYUM Dr. Ege AKGÜN.
SES VE IŞIK BÜLENT DİLEKOĞLU FEN TEKNOLOJİ ÖĞRT
100.Yıl İlkokulu /A Sınıfı K Sesi Hece Çalışması
MADDE VE YAPISI TEST.
FİLLER.
Sunum transkripti:

1 Kohleanın keşfi Ian Shipsey

Ülkesinin PTT laboratuvarında telekomünikasyon mühendisi olarak çalışan Macar asıllı bir fizikçi-mühendisin, Georg von Bekesy’nin ilginç hayat hikayesini, kohleanın fiziksel modelleri ve işitme üzerine yaptığı çalışmalar ile Fizyoloji/Tıp Nobel ödülüne uzanışının kısa öyküsünü anlatalım….

1899 yılında Budapeşte de doğdu, ortaöğretimini Zürih te tamamladı. Babası diplomattı. 1. Du ̈ nya Savas ̧ ı o ̈ ncesinde orta eg ̆ itimini Zu ̈ rih’de tamamlayıp, akranlarından 6 ay kadar o ̈ nce girdig ̆ i olgunluk sınavında bas ̧ arılı oldu ve u ̈ niversiteye bas ̧ lamadan o ̈ nceki bu serbest su ̈ rede, mes ̧ hur I ̇ svic ̧ re saatlerini yapan ustalara yardım ederken, ileride c ̧ ok yararlanacag ̆ ı ince-mekanig ̆ in inceliklerini o ̈ g ̆ renme fırsatı buldu.

1920 yılında Bern Üniversitesi kimya bölümünü okudu. Macaristan Üniversitesi’nde difüzyon katsayısı-moleküler ağırlık ilişkisini inceleyen doktora tezini tamamladı. İş için Macaristan’da devlet komünikasyon laboratuvarında çalışmaya başladı. Buradaki görevi belli başlı Avrupa şehirlerini birbirine bağlayan telefon hatlarının testlerini yapmak ve onları iyi durumda tutmaktı.

“İnsan kulağı telefon sisteminden ne kadar daha iyidir???” bu soruya yanıt ararken filden fareye kadar birçok hayvanın cochleasını inceledi… baziller membran, mekanik titreşimler, “yürüyen dalga modeli”, “işitmedeki frekans seçiciliği” “kohleadaki ses frekans analizini açıklamak üzere yaptığı hidro-mekanik model”

İŞİTME ses titreşim dalga ileti mekano kimyasal dönüşüm sinyal algı

Thomas Gold adında bir genç fizikçi kendisini ziyaret eder ve onun pasif mekanik modelinin işitmedeki keskin frekans seçiciliğini temsil etmekte yetersiz kaldığını iddia ederek, bir “aktif” kohlear rezonans mekanizmasını önerir. Ancak Bekesy çok sıcak bakmaz bu öneriye…. 

Gold’un ileri sürdüğü teorik modele göre kohleadaki dış tüysü hücrelerin mekanik titreşimleri nedeniyle oluşması öngörülen sesler, ancak 1977 yılında, yine bir fizikçi olan David Kemp tarafından kaydedilir ve bu teori doğrulanır. Bu sesler, bugün “oto-acoustic emission” adı altında odyoloji kliniklerinde rutin olarak kaydedilmektedir.

“bilim doğruyu değil, daha doğruyu arar”

Çalışmalarını İsveçteki laboratuvarında yapıyordu ancak 2. Dünya savaşı çıkması ile bozulan lab. nedeniyle memleketini terketti ve Harvard da başladı. Bekesy, bu kez, is ̧ itmedeki frekans sec ̧ icilig ̆ inin olag ̆ anu ̈ stü keskinlig ̆ i ac ̧ ıklamaya c ̧ alıs ̧ tı. Bu soruya yanıt aramak ic ̧ in, o ̈ n-kol derisindeki vibrasyon resepto ̈ rlerinden yararlandı. Bu arada, Princeton U ̈ niversitesinden Ernest Glen Wever, 1948 yılına kadar von Bekesy tarafından Almanca olarak yayınlanmış olan tu ̈ m aras ̧ tırma makalelerini I ̇ ngilizceye c ̧ evirip edito ̈ rlu ̈ g ̆ u ̈ nü de yaparak, zamanının is ̧ itme konusundaki kutsal kitabı sayılan “Experiments in Hearing” isimli kitabı olus ̧ turdu yılında yayınlanan bu temel eserinin bu ̈ yu ̈ k etkisiyle, 1961 yılında von Bekesy, “kohleadaki stimu ̈ lasyonun fiziksel mekanizmasını kes ̧ fetmesinden dolayı”, Fizyoloji/Tıp Nobel o ̈ du ̈ lu ̈ nü I ̇ sveç Kralı Gustaf VI. Adolf’un elinden alıyordu.

“ Kulak ve is ̧ itme alanında du ̈ nyada verilen hemen bu ̈ tu ̈ n o ̈ du ̈ lleri almış olan von Bekesy, arkadas ̧ ları ve onu tanıyanlar tarafından, biraz utangaç ama arkadas ̧ c ̧ a davranan, alc ̧ ak go ̈ nu ̈ llu ̈ lu ̈ gü nedeniyle hafifc ̧ e o ̈ ne dog ̆ ru eg ̆ ik duran, sac ̧ ları do ̈ ku ̈ lmüş; dahilig ̆ ini, dog ̆ ru soruları dog ̆ ru zamanda sormak suretiyle go ̈ steren bir kis ̧ i olarak hatırlanacaktır.”

Bilimsel olmayan etkinliklerden biraz uzak duran von Bekesy’nin bu özelliğine uygun olarak, ayın uzak tarafında yer alan biraz izole bir kratere bu bilim insanının adı verilmiştir.