Çalışma Sermayesi Yönetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖRNEKLER Önce, eğilim yüzdeleri tekniğinin bilanço ve gelir tablosunun bütününde uygulanışı ve aralarında ilişki kurulabilecek kalemlerin eğilimlerinin.
Advertisements

PARANIN ZAMAN DEĞERİ Finansal yönetiminin temel amacı işletme değerini maksimum kılacak en uygun yatırım ve finansman kararlarını verebilmektir. Alternatiflerin.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
Yrd. Doç. Dr. Meltem GÜRÜNLÜ
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
FİNANSAL ANALİZ.
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
TEST – 1.
GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi)
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi)
FİNANSAL ANALİZ.
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Başabaş ve Kaldıraç Analizi
BÖLÜM 8 BAŞABAŞ VE KALDIRAÇ ANALİZİ
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
MAKROEKONOMİK ANALİZ 2 YATIRIM Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
BÜTÇE RASYOLARI.
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
İŞLETME FİNANSININ ( FİNANSAL YÖNETİMİN) KAPSAMI
Duran Varlıklar Rasyosu
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
Finansal Tablolar ve Özellikleri
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
Faiz Oranlarının Davranışı
Dikey yüzdeler analizi
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ İşletmenin uzun dönemler yada seneler itibariyle finansal durumunu ve çeşitli kalemlerin değişim trendini belirli bir.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
Karşılaştırmalı Tablolar Tekniği. Analizi yapan kişi analiz tekniklerini uyguladıktan sonra, mali tablolardaki değişimleri ve nedenlerini ortaya koymalıdır.
Alacak ve Stok Yönetimi
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş Tarihçesi
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
Çalışma Sermayesi Finansmanı
Devlet Muhasebe Standartları
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FİNANSAL YÖNETİM.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Çalışma Sermayesi Yönetimi 8. ÜNİTE Çalışma Sermayesi Yönetimi

İÇİNDEKİLER Çalışma Sermayesi Yönetiminin İşletmeler Açısından Önemi Çalışma Sermayesi Düzeyi Çalışma Sermayesi, Risk ve Karlılık Çalışma Sermayesinin Finansmanı Kısa ve Uzun Vadeli Borcun Maliyeti Kısa Vadeli Borca Karşılık Uzun Vadeli Borcun Riski Alternatif Finanslama Politikaları, Risk ve Karlılık

Bir işletmenin çalışma sermayesi genellikle nakit ve nakit benzerleriyle, geçici yatırımlar, alacaklar ve stoklardan oluşur. Her işletmenin sözü edilen kalemlere fon bağlaması kaçınılmazdır.

Çalışma Sermayesi Yönetiminin İşletmeler Açısından Önemi Çalışma sermayesi yönetimine ayrılan süre Dönen varlıklara yapılan yatırım tutarı İşletmenin iş hacmiyle çalışma sermayesi arasındaki ilişki Çalışma sermayesi ile işletmenin kârlılığı arasındaki ilişki Çalışma sermayesinin küçük işletmeler açısından önemi

Çalışma Sermayesi Düzeyi İşletmelerde çalışma sermayesi düzeyi çok sayıda faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörlerin başlıcaları aşağıda verilmektedir: İşletmenin faaliyet konusu: Çalışma sermayesi düzeyi faaliyet konusuna göre büyük değişiklikler gösterir. İşletmenin büyüklüğü: Küçük işletmeler büyük işletmelere oranla daha yüksek oranda çalışma sermayesine sahiptirler. Satışlardaki düzenlilik: Satışlar ne kadar istikrarlı ise çalışma sermayesi ihtiyacı da o oranda azaltılabilir.

Çalışma Sermayesi, Risk ve Karlılık Bilançoda varlık kalemleri likidite derecelerine göre sıralanmıştır. Döner değerlerden sabit değerlere doğru likidite azalmakta, kârlılık artmaktadır. Dolayısıyla dönen varlıklar içinde likit varlıkların oranı arttıkça işletmenin riski ve kârlılığı azalır.

Üç Alternatif Çalışma Sermayesi Politikası Şekildeki her bir eğri, belirli politikalar dahilinde, satışlarla cari varlıklar arasındaki ilişkiyi göstermektedir.

C gibi bir politika, çalışma sermayesi yönetimde tutucu bir yaklaşımı gösterir. B politikası çalışma sermayesi yönteminde ılımlı bir durumu yansıtmaktadır. C politikasının aksine A politikası atak bir yaklaşımı sergilemektedir.

Çalışma Sermayesinin Finansmanı Borç, vade dikkate alındığında genellikle kısa ve uzun vadeli borçlar olarak iki grupta toplanır. Bir yıla kadar vadeli borçlar kısa vadeli borç, bir yıldan daha uzun vadeli borçlar uzun vadeli borç olarak adlandırılır.

Kısa ve Uzun Vadeli Borcun Maliyeti Yapılan çalışmalarda, genellikle uzun vadeli faiz oranlarının kısa vadeli faiz oranlarından daha yüksek olduğu görülmüştür. Diğer taraftan, kısa vadeli borçlanmaya oranla uzun vadeli borçlanmada, esnekliğin azalması nedeniyle, efektif maliyet daha yükselebilecektir.

Kısa Vadeli Borca Karşılık Uzun Vadeli Borcun Riski Borç verenler normalde riskin vadeyle arttığını, işletmeler ise kısa vadeli borçlarda riskin daha fazla olduğunu düşünürler.

Alternatif Finanslama Politikaları, Risk ve Karlılık Bir işletmenin finansman ihtiyacı, dönen ve duran varlıkların toplamına eşittir. Dönen varlıklar iki grupta toplanabilir. Bunlar sabit dönen varlıklar ve dalgalanma gösteren dönen varlıklar olarak tanımlanabilir.

Finansman Politikası 1

Finansman Politikası 2

Finansman Politikası 3