İTALYA’YLA İLİŞKİLER (1911-1922) Roma İmparatorluğunun eski kutsal mirasına sahip olmak istedi bunun için; Trablusgarp ve Onikiadaları(1912) işgal etti.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi,
Advertisements

EKONOMİ ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
KAZANIMLAR 1.Lozan Barış Antlaşması'nın Türk dış politikasının gelişimine yaptığı etkileri değerlendirir. 2.Atatürk Dönemi Türk dış politikasının temel.
KAZANIMLAR 3. Atatürk'ün Hatay'ı ülkemize katmak konusunda yaptıklarını ve bu uğurda gösterdiği özveriyi fark eder.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
Prof.Dr.Erol Güngör.İO T.C İNKİLAP VE ATATÜRKÇÜLÜK DÖNEM ÖDEVİ
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
GENELGELER VE KONGRELER
T.C ATATÜRK DÖNEMİ DIŞ POLİTİKASI
24 TEMMUZ 1923 ÖNEMLİ MADDELERİYLE SİYASİ ZAFER “LOZAN”
“YURTTA SULH CİHANDA SULH”
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞ POLİTİKASI
MİLLİ DIŞ POLİTİKA Atatürk dönemindeki dış politikamızın temel esasları;milli gücümüze dayanmak ve bağımsızlığımızı korumak olmuştur. Milli egemenliğimize.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK DÖNEMİ’NDE DIŞ SİYASET
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
Hazırlayan : Şevki YILMAZ T.Ed./Dil ve Anl.Öğrt.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
DOĞU CEPHESİ.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
18.YIL TARİH KONU TEKRARI.
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
Mustafa Kemal ATATÜRK.
İNKILAPLAR.
1930’lar Türkiye’si Prof. Dr. Turgut Göksu.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Trablusgarp Savaşı veya diğer kullanımıyla  Türk-İtalyan Savaşı, yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
MUDANYA ATEŞKESİ VE LOZAN BARIŞI
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
Birinci Dünya Savaşı.
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK İLKE VE İNKILAP TARİHİ
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II YAR. DOÇ. DR
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
KAZANIMLAR 3. Türkiye’nin dünya üzerindeki konumunun öneminden yola çıkarak İkinci Dünya Savaşı sonrası değişen ülkeler arası ilişkileri değerlendirir.
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
ANADOLU KASIM İLKBAHAR 1921
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
Atatürk Dönemi’nde Türk Dış Politika
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
Çalışma soruları 8. video
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
Ait Ders çalışma soruları.
Çalışma soruları 9. hafta
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
MİLLİ MÜCADELE.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
1.LOZAN BARIŞ KONFERANSI 20 Kasım 1922 / 04 Şubat 1923
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
Sunum transkripti:

İTALYA’YLA İLİŞKİLER ( ) Roma İmparatorluğunun eski kutsal mirasına sahip olmak istedi bunun için; Trablusgarp ve Onikiadaları(1912) işgal etti. Bu doğrultuda itilaf devletleriyle gizli anlaşma(Londra ve Saint Jean De Maurienne) imzaladı ve blok değiştirdi. Paris konferansından sonra büyük hayal kırıklığına uğradı ve Milli Mücadeleye doğrudan veya dolaylı destek sağladı.(İstanbul’dan Anadolu'ya silah ve insan vb. ihtiyaçların geçirilmesini sağladılar.) 1922’den sonra iktidarın değişmesiyle 1911’deki dış politikasına geri dönüş yapacaktır.

İTALYA’YLA İLİŞKİLER ( ) 1920’de Yugoslavya'dan Korfu adasını işgal etti.(Türkiye 1925’de gelişmeleri yakıdan izlemek için Tiran’da elçilik ve Avlonya'da konsolosluk açtı.) 1926’da Mussoli’nin Trablusgarp'ta yaptığı yayılımcı hedefleri dile getiren konuşma Ankara’yı tedirgin etti. 1928’de Roma’da Türk-İtalyan arasında Tarafsızlık, Uzlaşma ve Yargısal Çözüm Antlaşması imzalandı.

İTALYA’YLA İLİŞKİLER Mussoli’nin 2.Beş Yıllık Faşist kongrede yaptığı konuşma(1934) Türkiye’de büyük kaygı uyandırdı. İtalya Habeşistan'a saldırdı(1935).Türkiye(bunu kararlara uyması ekonomisini etkiledi) ve MC üyeleri ilişkilerini kesti. İtalya On iki adaya hava limanı yapmaya başladı.(1936) Montrö(1938) boğazlar sözleşmesine katıldı.(1937’deki Aras ve Kont Cinao görüşmelerinin etkisi vardır.) Arnavutluk‘u işgal etmesiyle Türkiye'nin kaygılarını en üst düzeye çıkardı.

SOVYET RUSYA İLİŞKİLER Türkiye ile bu dönemde ‘‘düşmanımın düşmanı dostumdur’’ ilkesine dayanarak yakınlaşmıştır. Kafkaslarda Bolşevik yönetim kurmasına göz yumması karşılığında Ankara hükümetine yardım etmiştir Moskova Antlaşması imzalandı.(Antlaşma karşılığında Batum verildi ve altın ve para yardımı yapıldı.) 1922’de dost ilişkiler Türkiye Büyük elçisi askeri ateşeri,İngiliz ve Polonya temsilcileri casusluk olayına karışmıştır. Bu olayın yatışmasında Rıza Nurun Moskova ve Ankara büyük elçileri ile yaptığı görüşmeler önemli rol oynamıştır.

SOVYET RUSYA İLİŞKİLER ’de Dostluk ve Barış Antlaşması imzalanmıştır.(Şeyh Sait isyanı sonucu Musul sorununda uluslarası ortamda SSCB’den destek almaktır.) Sovyet Rusya 1926’da Odesa limanın Türkiye’den mallara kapattı. 1927’de Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması imzalandı ve sonuca bağlandı. 1928’de Türkiye Osmanlıdan kalan borçları ödenmesi konusunda alacalı devletlerle antlaşma sağladı.(SSCB Çarlıktan kalan borçları ödemeyi reddediyordu ve Türkiye'nin tavrı onu zor duruma düşürüyordu.) 1929’da Türkiye’deki komünistlerin toplu tutuklanması oldu Protokolünün imzalanmasından sonra Türkiye geniş ölçüde SSCB endeksli hale gelmiştir. 1932’de Türkiye’nin Milletler Cemiyetine girmesiyle ilişkilerde bağımlılık yerine iş birliği olmuştur. 1936’da Montrö boğazlar sözleşmesiyle aradaki ilişkiler bozuldu.