yarışmacı eğitim anlayışı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği
Advertisements

PROJE VE KULÜP ÇALIŞMALARI
Sakarya Üniversitesi ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK YURTDIŞI MALİ KAYNAKLAR Ali Osman KURT SAÜ - Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü (ULİK) Genel.
Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
T.C KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri İçin Akış Şeması Tuşları Kullanarak akışı takip.
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
ÖMER DERİNDERE ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ Osmancık/ÇORUM
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ KADIN SORUNLARI ARAŞTIRMA
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
BAFRA OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSESİ
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ. KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ ETKİNLİKLERİ Sosyal, sanatsal ve kültürel bir eğitim-öğretim merkezi olan Kültür Müdürlüğümüz, Öğrenci kulüpleri ve.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.
HÜTF TIP-BİLİM DOKTORU (MD-PhD) BÜTÜNLEŞİK PROGRAMI YÖK’nin tarihli sayılı yönetmeliği ile açıldı ve eğitim yılında faaliyete.
HÜTF TIP-BİLİM DOKTORU (MD-PhD) BÜTÜNLEŞİK PROGRAMI
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI : BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ 07 Aralık 2007, Uludağ Üniversitesi, BURSA BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE.
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
ADÜ TIP FAKÜLTESİ TEB MÜFREDAT VE ENTEGRASYON ALT BİRİMİ Başkan Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK.
YETKİN LEVENT ÖZEL YENİ SINAV SİSTEMİ YGS-LYS.
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat.
PROJE HAZIRLAMADA ALANA ÖZGÜ KONU SEÇİMİ
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler
Yönetim Öğretmen Program Donanım
R. Orçun Madran.
KOÜ HUKUK FAKÜLTESİ «Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz.»
ATILIM ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ MAYIS İKTİSAT BÖLÜMÜNÜN VİZYONU Bilimsel araştırmaları ve yayınları, yetiştirdiği nitelikli öğrencileri ve toplumu.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ AFET TIBBI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Performans Göstergeleri
Kafkas Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Faaliyetleri Kafkas Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğr.Gör.Neriman.
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Sanat Müzesi
e-Sertifika Programları
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
Prof.Dr. Kırali MÜRTEZAOĞLU Mühendislik Fakültesi Dekanı
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÖDÜL YÖNERGESİ. Kaymakamlığımız himayesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ödül Yönergesi üç farklı alanda verilmektedir. 1.Yönetici.
Yasemin K. Usluel Aysun Umay Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Bakü İlköğretim Matematik Öğretmenlerinin Derslerinde BİT Kullanım Koşulları.
TTB-UDEK DÖNEMİ ÇALIŞMALARI ÖZET SUNUM TTB-UDEK Olağan (Seçimsiz) Genel Kurul Toplantısı 8 Aralık 2012, Ankara Saat: TTB Merkez Konsey.
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
Yalı Mahallesi Uzun Mustafa Sokak No : 1 Erdek/BALIKESİR
BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIM PROJESİ 14 MAYIS 2010, ANTALYA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ DİLBİLİM TOPLULUĞU MAYIS
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
Mersİn İl Mİllİ EğİTİm Müdürülüğü EĞİTİMDE KALİTE yönetİm sİstemİ değerlendİrİcİ eğİtİmİ   MERSİN.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
UZMANLIK EĞİTİMİ “TTB-UDEK DEĞERLENDİRMELERİ” Dr
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK Mustafa.
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. Okullar arası Yıldız Erkekler Basketbol - Çeşme Birinciliği 2. Okullar arası Genç Kız Voleybol - Çeşme İkinciliği 3.
TÜRKİYE İŞ KURUMU.
YusufAlpaydın AEP Formatör Eğitimi İstanbul, 30 Kasım-06 Aralık 2012 Eğitim Materyallerini Yerelleştirme Prof. Dr. Halil EKŞİ
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
FELSEFE VE EĞİTİM EĞİTİMİN TANIMI FELSEFE EĞİTİM İLİŞKİSİ
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK
eşitlikçi kamusal temel eğitim
Bülent Ecevit Üniversitesi
TÜBİTAK Doç. Dr. Eyüp ARTVİNLİ
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bölümü
DİĞER TUTUMLAR.
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

yarışmacı eğitim anlayışı ayhan ural ph.d. http://websitem.gazi.edu.tr/site/urala urala@gazi.edu.tr

plansız konu …karmaşık, …çok boyutlu, …disiplinlerarası, …kuramsal …praksis …ideolojik, …politik, …yaşamsal … plansız

amaç kaygı desteklemek / desteklenmek güçlendirmek / güçlenmek …yargıç davranışı sergilemek …yargıç davranışı algısı yaratmak amaç …bilimci kimliğiyle …konuşmak …sorgulamak …eleştirmek …ummak desteklemek / desteklenmek güçlendirmek / güçlenmek

…umarım başarabilirim az da olsa bir kafa karıştırma iddiam var özen göstereceğim …umarım başarabilirim az da olsa bir kafa karıştırma iddiam var

okulun ortamı …duvarlar -okulu çevreleyen- …teller –jiletli tel- …kapanlar / kasisler –okul çevresinde- …formalar –zorunlu kıyafet- …nöbetler –öğretmen nöbetleri- …sıralar –öğrencilerin sıraya sokulması- …ziller –öğrenci / öğretmen / halk zilleri- …kameralar –herkesi ve her yeri gözetleyen- …

…mahallesinde yeni yapılan Anadolu Lisesi bahçe korkuluklarının saçtığı tehlike sürüyor. …öğrencinin koluna giren korkuluklar doktor ve polis raporlarına rağmen değişmedi* *http://www.takaonline.com/ok-gibi-saplandi-2.html Erişim: 12.06.2013

…okul masum mu? …bir denetim aracı* …ideolojik aygıt** …iktidarın fahişesi*** …eğiten eğitilen hiyerarşisi**** …merak duygusunu yok ediyor***** …aylaklığı engelliyor****** …örseliyor******* *Faucault, Michel. (2013). Hapishanenin Doğuşu. Çeviren: M.Ali Kılıçbay. İmge Kitabevi. Ankara. **Althusser, Louis. (2006). İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları. Çeviren: Alp Timurtekin. İthaki Yayınları. Ankara. ***Francisco Ferrer ve Ivan Illich’ten Aktaran: Spring, Joel. (1997). Özgür Eğitim. Çeviren: Ayşen Ekmekçi. Ayrıntı Yayınları. İstanbul. ****Friere, Paulo. (2013). Ezilenlerin Pedagojisi. Çeviri:D.Hattatoğlu ve Erol Özbek. Ayrıntı Yayınları. İstanbul. *****Harrison, Steven. (2003). Mutlu Çocuk. Çeviren: Murat Sağlam. Dharma Yayınları. İstanbul. ******Baker, Catherine. (2013). Zorunlu Eğitime Hayır. Çeviren: Ayşegül Sönmezay. Ayrıntı Yayınları. İstanbul. *******PAMUK, Orhan. (1999). Okula Gitmeyeceğim. Öteki Renkler. İletişim Yayınları. İstanbul.

bekleyen proje çocuk gönenci

çocuk gönenci dersi / dersleri öğretmen eğitimi çocuk gönenci dersi / dersleri insan hakları eğitim hakkı çocuk hakları çocukluk ergenlik gençlik çocukluk felsefesi davranış bilimleri meslek etiği sosyal psikoloji kültürel psikoloji antropoloji …

çok üzülmüşken çok şaşırtıcı bir durumla karşılaşmıştım var mı? çok üzülmüşken çok şaşırtıcı bir durumla karşılaşmıştım

Leman Dergisi (2010). 7 Nisan. Sayı:15.

yarışmasızlık halleri* …onlara, bize özgü yarışlardan birini tanımlayabilmek için bir sıraya dizilip hızla koşmaya başlamalarını önerdim ve en hızlı koşanın kazanmış olacağını söyledim. Kabile halkı, güzel kara gözlerini kocaman açarak baktılar bana ve biri şöyle dedi: İyi ama bir kişi kazanırsa bütün ötekiler kaybetmiş olur. Bunun nesi eğlenceli ki? Oyunlar eğlenmek içindir. Neden insanları böyle bir deneyime tabi tutup, sonra da tek bir kişiyi gerçekten kazananın o olduğuna inandırmaya çalışıyorsunuz? Bunu anlamak bizler için çok zor, sizin insanlarınız bunu kabullenebiliyor mu? *Morgan, Marlo. (2010). Bir Çift Yürek. Çeviren:Eren Cendey. Klan Yayınları. İstanbul.

ubuntu* neoliberalizmin ürettiği; hırsa, acımasızlığa, adaletsizliğe, şiddete karşı, çare olarak başvurulan evrensel insani bir değer. *Langa, Pius. (2007). Meydan Okuyan Medeniyetler. Anayasa Yargısı. Sayı:24. http://www.anayasa.gov.tr/files/pdf/anayasa_yargisi/PiusLanga.pdf

ubuntu ubuntuya inanan bir insan diğerlerine açıktır, diğerlerine olumludur, diğerleri iyi ve yetenekli olduğunda tehdit altında hissetmez, onun daha büyük bir bütünün parçası olduğunu bilmekten gelen bir özgüveni vardır ve diğerleri aşağılandığında, küçük düştüğünde, zulme uğradığında ya da ezildiğinde kendini de aşağılanmış hisseder.

çevirisine bakınız teogalssbsdgsteogyçslgsokskpssössöosdgsydsüdsyds tuskpssyçslgsdpysokstusdgsteogydsalesalsydskpds teogkpssyçslgsdpysokstusdgsydsalesalsydskpdsösssbsyduslessbsüdsdpysössüdsydssbsalesalssbsdgsyçslgsokskpssydsössöosdgsüdsydstusteogkpssyçslgsdpysokstusdgsydsalesalsydskpdsydsösssbsteogydsydssbsüdsdpysössüdsydsydsteogsbsalesteogteogalssbsdgsteogyçslgsokskpssössöosdgsydsüdsyds urala@gazi.edu.tr

duel* *http://www.revistadeartes.com.ar/xxi_cine_animado.html

olanaklı mı?

söylenebilir mi? -mehmet zeber-

eğitim sistemi eleyici mi? ayrımcı mı? yarışmacı mı?

Türkiye’de üniversiteyi bitirene kadar girilen …korkunç mu? …doğal mı? Türkiye’de üniversiteyi bitirene kadar girilen sınav sayısı: 739* *http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.ap?PID=318&haberID=439448

kazanan ne kazandı?

tutunamayanlar

aşağıdakilerden hangisi benim?

hafif ağır sorular …niçin yarıştırıyoruz? …niçin yarışıyoruz? …niçin yarıştırılıyoruz? …niçin ayırıyoruz? …niçin dışında bırakıyoruz? …niçin etiketliyoruz? …niçin? …

söyleyebildiğimiz yanıtlarımızdan istihdam alanları / olanakları / koşulları kontenjan olanakları / yetersizlikler kaynak yetersizliği / seçimler

meşrulaştırıcı mı? yanıtlarımız …bilimsel mi? …insani mi? …eşitlikçi mi? …pedagojik mi? … meşrulaştırıcı mı?

söyleyemediklerimiz eğitimi -okulu-, çalışma -iş- yaşamının gerektirdiği biçim ve içerikte yapılandırmak kapitalist ideolojinin yarattığı işbölümü anlayışına uygun işgören yetiştirmek bireye kapitalist yaşam biçimince üretilen statülere uygun yeterlikler kazandırmak

…yarışmacı eğitim anlayışı. URAL, A. (2004) …yarışmacı eğitim anlayışı* *URAL, A. (2004). “Yarışmacı Eğitim Anlayışının Eleştirisi.“  Üniversite ve Toplum. Cilt.4. Sayı.1. wwww. universite-toplum.org

yüceltilen akademik başarı ayrımcılık incinme aşağılanma dışlanma yarışma istismar sömürü

seçkinci

kusurlu kamusal eğitim tehlikeli döngü kusurlu kamusal eğitim seçkinci eğitim

seçkinci fen liseleri anadolu liseleri meslek lisesi

yarışmacı eğitimin sonuçları …sınavlarda artış …akademik başarıyı önceleyen bir anlayış …bireyin tek yönlü değerlendirilmesi anlayışı …benlik gelişimini engellenmesi …toplumsal soyutlanma …yoksun bırakılma …özgeci davranıştan uzaklaşma …özgürlüklerin kısıtlanması …çocuk gönencini tehdit urala@gazi.edu.tr

yarışmacı eğitim anlayışı yüceltilen akademik başarı …sınavlar …aşağılanma …incinme …kaygı …ayrımcılık …yabancılaşma …engellenme …çatışma urala@gazi.edu.tr

yarışmacı eğitim anlayışı yüceltilen akademik başarı …güvensizlik …iletişimsizlik …sahtecilik …yanıltma …olumsuza odaklanma …aşırı kontrol …psikolojik ve fizyolojik şiddet … urala@gazi.edu.tr

eleştirel eğitim yoksunluğu

…pisa’larımız* …ilk pisa’mız. 2003 …iki pisa yeterli mi? 2006 …üç pisa’yı hazmetmek. 2009 …pisa’lar dört oldu. 2012 *URAL, A. (2008). “İki pisa Yeterli Mi?” Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü. Arayış Konferansları-10. 21 Mayıs. Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Konferans Salonu. Gazi Üniversitesi Merkez Yerleşkesi. ANKARA-TÜRKİYE. *URAL, A. (2011). PISA Sonuçlarına İlişkin Bir Çözümleme. 20. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı 08-10 Eylül. Burdur. *URAL, A. (2011). …üç pisa’yı hazmetmek -bir temel eğitim öyküsü-. Eleştirel Pedagoji. Sayı: 16. Ankara.

tehdit altındaki çocukluk …merak …hayal …yaratıcılık …imgelem

çocukluk çalınan yabancılaştırılan alınıp satılan