Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK"— Sunum transkripti:

1 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK
TM-3

2 Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü Nedir ?
Bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak, onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama, gizli güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönelmelerine yardımcı olma konusunda çalışacak elemanları yetiştirme ile ilgili eğitim yapılır. Türkiye’de rehberlik 1950 de ilk kez Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde başlamıştır. Günümüzde ise her alanda ihtiyaç hissedilmektedir.

3 Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü Programın Amacı:
Rehberlik ve psikolojik danışma programlarının amacı, bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak, onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama; gizil güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönelmelerine yardımcı olma konusunda çalışacak elemanları yetiştirmek ve bu alanda eğitim yapmaktır.

4 Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümünde Okutulan Belli Başlı Dersler:
Rehberlik ve psikolojik danışma programlarında eğitime giriş, Eğitim sosyolojisi, eğitim felsefesi, eğitim tarihi, İstatistik ve araştırma gibi temel dersler yanında, Öğrenme psikolojisi, çocukluk, gençlik psikolojisi, sosyal psikoloji, stresle başa çıkma, bireysel ve grupla danışma Ölçme ve değerlendirme, psikometri, ruh sağlığı, rehberlik, psikolojik danışma mesleki rehberlik, özel eğitim programları, uyumsuz çocukların eğitimi, zihin özürlü çocukların eğitimi gibi alan dersleri okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır

5 Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü İçin Gereken Nitelikler:
Rehberlik ve psikolojik danışma programına girmek isteyen bir kimsenin normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, sosyal bilimlere, özellikle psikolojiye ilgili ve bu alanda yetişmiş, hoşgörü sahibi, sabırlı, insanlara içten sevgi ve saygı duyan, dinlemesini bilen, kendinden hoşnut, başkalarını oldukları gibi kabul edebilen bir kimse olmalıdır. İnsanlara yardım etmekten hoşlanan bir kimse için rehberlik, doyum sağlayıcı bir çalışma alanı olabilir.

6 Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler:
Rehberlik ve psikolojik danışma programı bitirenler okullarda Rehberlik ve Araştırma merkezinde ve dershanelerde “Rehber Öğretmen” olarak görev alırlar Rehber öğretmen başarısız veya uyum güçlüğü gösteren öğrencilerle veya onların aileleri ile görüşür; onların davranışlarını gözlemler, testler uygular ve sorunların kaynağını ortaya çıkarmaya çalışır, tüm öğrencilerin, yetenek ve ilgilerine uygun programlara yönelmelerine ve sağlıklı bir kişilik geliştirmelerine yardımcı olur; bunun için bireylere bireysel olarak veya gruplar halinde psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti verir, ailelere çocuk eğitimi konusunda danışmanlık yapar, özel eğitime ihtiyacı olan öğrencileri ilgili kurumlara havale eder.

7 Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü Çalışma Alanları:
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık programını bitirenler resmi ve özel okullarda, özel dershanelerde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, özel eğitim merkezlerinde, çocuk mahkemelerinde ve ıslah evlerinde çalışılabilir, görev alabilirler. Rehber öğretmenlere duyulan gereksinme artmıştır. Ayrıca bu alanda eğitim görenler özel sektörde , insan kaynakları birimlerinde görev alabilmektedirler.

8 Milli savunma bakanlığına bağlı Türk Silahlı Kuvvetleri Eğitim Kurumlarında(askeri liseler, astsubay meslek yüksekokulları, harp okulları ) ve ayrıca TSK Rehberlik ve Danışma Merkezlerinde çalışabilmektedirler. PDR lisans mezunu olma şartı aranarak Mayıs ayında sözleşmeli subay alınıyor. İki kısımdan oluşan yazılı sınav ve spor mülakatı var. Öğretmenlikle ilgili ve sözlü mülakatı geçtikten sonra sağlık kontrolü ile sınav tamamlanıyor. Şubat ayı içerisinde 6 aylık eğitime tabi tutulduktan sonra teğmen rutbesi ile acemi birliklerine gönderiliyor.

9 Ayrıca, psikolojik danışmanlar Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Polis Akademisinde, Polis Meslek Yüksekokullarında, Rehberlik ve Danışma Büro Amirliklerinde görevlerini icra etmekte ve 18 yaşından küçük çocukların ifade alımı sırasında görev yapmaktadırlar.

10 Başbakanlık, Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı bünyesinde bulunan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı kreş, anaokulu, yetiştirme yurtlarında çalışabiliyorlar. İşkur, halk eğitim merkezlerinde görev alıp, özel şirketlerde kariyer danışmanı gibi unvanlarla çalışabilirler.

11 KPSS puanı ile atanıyorlar.
Çalışılan kuruma göre ALES, YDS VE mülakat sınavları da göreve başlamak için gerekli sınavlardır.

12 PDR bölümüne 2013 te toplam 6.029 öğrenci kaydolmuştur.
Türkiye’de toplam 129 üniversitede PDR bölümü vardır.(Devlet,özel, ikinci öğretim, burslu vs.) PDR bölümüne 2013 te toplam öğrenci kaydolmuştur.

13 Türkiye de PDR Bölümünde En İyi İlk Beş Üniversite (2013)
Boğaziçi Üniversitesi Hacettepe Üniversitesi İstanbul Üniversitesi Ankara Üniversitesi Gazi Üniversitesi

14 Sıralama 5.000 lerden başlar.30.000 lere kadar devam eder.
Birinci öğretim lere kadar İkinci öğretim lerden başlar Burslular lerden aşağıya doğru devam eder.

15 Bazı Üniversitelerin Yaklaşık Olarak Sıralamaları
Çukurova Üniversitesi Giresun Üniversitesi İnönü Üniversitesi Atatürk Üniversitesi KATÜ Ankara Üniversitesi Dokuz Eylül Üniversitesi Boğaziçi Üniversitesi

16 PDR Uygulamalı Bir Alandır
Eğitim sürecinde staj Bireysel ve grupla danışma oturumları

17 SOSYAL İMKANLAR Ulusal ve Uluslararası Rehberlik ve Psikolojik Danışma Öğrenci Kongreleri PDR Derneği Farabi, Erasmus Empati Ödülleri vs.

18

19 BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

20 GAZİ ÜNİVERSİTESİ

21 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

22 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

23 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ

24 KATÜ

25 AYDINCIK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ Psikolojik Danışman Hatice TAT


"REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları