LENS.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Refraksiyon Kusurları
Advertisements

GÖRME OPTİĞİ VE GÖRMENİN NÖROFİZYOLOJİSİ
DUYU ORGANLARI
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Görme Sistemi -.
AD-SOYAD: Aysu KANTEMİR
Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları
DUYU ORGANLARI.
DÜNYANIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ
IR Spektroskopisi.
DÜNYANIN YILLIK HAREKETİ
Hazırlayanlar Halil TAŞEL Gökhan ÖZENÇ Yasin KAYIŞ Turan ACAR
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
A)I-kara biber B)II-limon C)III-elma D)IV-baklava.
Atom ve Yapısı.
LENS HASTALIKLARI Dr. Osman Ş. Arslan.
RENK.
Besin maddelerinin oksijenli ve oksijensiz
GÖZ (Organum visus) Göz ışığı algılayabilecek şekilde özelleşmiş foto reseptörlere sahip bir organdır. Koruyucu yapılar ile algılamada görevli yapılardan.
Göz modelinde görüntünün oluşması
REFRAKSİYON KUSURLARI VE LENSLERLE DÜZELTME TEKNİKLERİ
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
Gözün yapsı Göz, göz çukurunda bulunan, iri bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organdır. Göz, ışığı geçirmeye ve kırmaya elverişli üç tabakanın birleşmesinden.
Dünya’nın Şekli ve Sonuçları
AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI
TEK ODAKLI LENSLERİN ÇERÇEVEYE TESPİT TEKNİĞİ OPTİSYENLİK MESLEĞİNDE ÇERÇEVE BOYUTLARININ ÖLÇÜLMESİ YÖNTEMİ.
PARALELLER VE ÖZELLİKLERİ.
UVEA.
GÖZLÜK CAMLARI MERCEK ÇEŞİTLERİNE GÖRE
DUYU ORGANLARI
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMELİĞİ
5 Duyu organımızdan birtanesi gözümüzdür Gözümüz dı ş tan içe do ğ ru 3 kısımdan olu ş ur. 1=Sert Tabaka 2=Damar Tabaka 3=A ğ Tabaka.
GÖZ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİNE GİRİŞ
SELAMİALİ İLKÖĞRETİM OKULU
BÖLÜM 16 Göz Kulak Hastalıkları
RETİNA.
DÜNYA’NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
Duyu Organlarımız.
Yıldızlar.
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi (Leq)
BEŞ DUYUMUZ.
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
HÜCRE.
Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları
Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları A.B.D.
GEOMETRİK OPTİK GÖZ VE OPTİK AYGITLAR.
Göz Fizyolojisi ve Refraksiyon
Görme organı, Oganum visus (visuale) A- Orbita
A. DÜNYA’NIN ŞEKLİ Dünya, kutuplardan hafifçe basık, Ekvator’dan şişkin kendine has bir şekle sahiptir. Buna geoit denir. Dünya’nın geoit şekli, kendi.
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
F5 tuşuna basıp tıklayarak devam ediniz.
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
1-Göz 2-Kulak 3-Dil 4-Burun 5-Deri;
FOTOĞRAFTA ALAN DERİNLİĞİ
Hücrede Madde Alışverişi
Meme Dokusunun İç Yapısı
REFRAKSİYON KUSURLARI VE TEDAVİSİ
YILLIK HAREKET ( DÜNYANIN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ HAREKETİ ) Dünyanın, güneş etrafında, elips bir yörüngede 365 gün 6 saatte tamamladığı hareketine denir.
YILLIK HAREKET ( DÜNYANIN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ HAREKETİ ) Dünyanın, güneş etrafında, elips bir yörüngede 365 gün 6 saatte tamamladığı hareketine denir.
GÖRME DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
Hücrede Madde Alışverişi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Işığın Kırılması.
Aşağıdakilerden hangisi, Dünya’nın geoit oluşunun sonuçlarından biri değildir?
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
DİNAMOMETRE.
Göz Küresi: Göz; ortalama 2,5 cm çapında küre şeklindedir. En dışta, beyaz sklera tabakasının tam ortasında saat camı şeklinde kornea (1) tabakası bulunur.
Sunum transkripti:

LENS

LENS Gözün esas kırıcı ortamlarından biri, korneanın sabit kırma gücüne (43D), değişken (10-20D) bir element ekler. Kapsülü içerisinde, irisin hemen arkasında, vitreusun önünde, silier proçesle çevrelenen yapı Önde irisin serbest kenarıyla temas halinde, perifere gidildikçe arka kamarayı oluşturacak şekilde iristen uzaklaşır İRİS + LENS = OPTİK DİYAFRAM

Kendi saydamlığını korumak Gözün optik sistemi içinde kırıcılık rolü üstlenmek Akomodasyon (uyum) yapmak. (6 metre içindeki objelerin net görülebilmesi) Ultraviyole ışınlarını absorbe etmek.

LENS Saydam & bikonveks ve damarsız Lensin ekseni; iki kutbu birleştiren çizgi Lensin ekvatoru; lensin dış kenarı etrafında ışınsal olarak yerleşmiş zonül lifleri, lensi silier cisme bağlar; lensi yerinde tutar silier kasın gerdirici kuvvetini iletir.

LENS Lens kapsülü Lensi sıkıca saran, arkada daha kalın, saydam bir zar. Yüksek elastisiteye sahip; rüptüre olduğunda (yırtıldığında) kendi üzerine kıvrılır.

LENS Tüm yaşam boyunca ekvatorda lif üretimi devam -Doğumda; FETAL -1. & 2. on yıl; İNFANTİL -3. on yıl; ERİŞKİN çekirdek Lens hiçbir hücresini kaybetmez & dokusu sürekli sıkıştırılır En genç hücreler yüzeyde, en yaşlı hücreler merkezde Erişkin lensi = 220mg (doğumdakinin 5 katı) Ön kamaradan difüzyon Yaşlanmayla; - Su içeriği AZALIR - Lens prot. (albuminoid) ARTAR - Düzleşir, - Hafif kesifleşip yoğunlaşır

LENS Gözün önemli kırıcı ortamlarından biri ve yaklaşık 20 D kırma gücü akomodasyonla daha da artar. • % 65’i su ve % 35’i protein • Saydamlıkta önemli olan proteinlerin % 3’ü yaklaşık 24 saatte yenilenir. • Lensin metabolizması esas olarak epitelde meydana gelir • Yaşla birlikte enerji üretimi düşer ve elektrolit metobolizması kontrolü güçleşir. • Lensin su oranı korunmasında elektrolit dengesinin önemi büyüktür.

LENS Lensin diğer yapılardan farklı olarak alışılmadık anatomik özellikleri vardır; Lensin sinirsel inervasyonu yoktur. Damarsızdır, beslenmesini arkasındaki vitreus ve önündeki hümor aközden sağlar. Yaşam boyunca büyümeye devam eder. Kapsül denilen bir zar ile kaplıdır.

LENS Aköz hümörden beslenir Çapı 9-10 mm, kalınlığı 4 mm dir Yaşla birlikte şeffaflığını kaybeder ve ağırlığı artar KATARAKT

AKOMODASYON • İstirahat halindeki bir gözün görebildiği en uzak noktaya punktum remotum (uzak nokta) (PR) • Gözün bütün uyum gücünü kullanarak görebildiği en yakın noktaya ise punktum proksimum (yakın nokta) denir (PP) • Uzak ve yakın nokta arasındaki mesafeye uyum uzaklığı, Gözün uzak ve yakın noktayı görebilmek için gerekli kırma güçleri arasındaki farka da uyum amplitüdü (U) denir. • U=PP-PR

Akomodasyon Triadı (Uyum Triadı) • Yakına bakarken lensin şekil değişikliği yarı çapı küçülür, kalınlığı artar, • gözler birbirine yaklaşır (konverjans) ve • göz bebekleri küçülür (myozis)