Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

F5 tuşuna basıp tıklayarak devam ediniz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "F5 tuşuna basıp tıklayarak devam ediniz."— Sunum transkripti:

1 F5 tuşuna basıp tıklayarak devam ediniz.
HAREKETLİ MEKANİZMALARDA, İNCELENMESİ HEDELENEN PARÇANIN ANALİZ TİPİ VE GİRDİLERİNE KARAR VERİLMESİ F5 tuşuna basıp tıklayarak devam ediniz.

2 RİJİD CİSİMLERİN KİNETİĞİ
Soru: :Hareketli bir cisim veya parça hangi durumda statik analiz ile incelenebilir? Cevap: Ağırlık merkezinin toplam ötelenme ivmesi (aG) ve cismin açısal ivmesi (a) sıfır olursa incelenebilir. STATİK DENGE ŞARTI Çünkü Newton’un 1.yasasına göre: Bir cisim üzerine etki eden net kuvvet sıfır ise cisim hareket durumunu korur. Yani durağan ise durağanlığına devam eder. Sabit hızla hareket ediyorsa bu hareketine devam eder.

3 RİJİD CİSİMLERİN KİNETİĞİ
Soru: Hangi hareket tiplerinde aG = a = 0 olur? 1- Cisim veya Parça sabit hızla öteleniyorsa, (Tüm noktalarının hızı sabit, eşit ve yörüngeleri paraleldir.) a-Doğrusal Ötelenme VA = VB = VG = sbt b- Eğrisel Ötelenme VA = VB = VG = sbt w:sbt 2- Cisim veya Parça kendi ağırlık merkezinden geçen bir eksen etrafında sabit açısal hızla dönüyorsa, Sonuç olarak: 1- Üstteki 2 maddeden birisiyle hareket eden parçalar, statik yapısal (statics structrual) analiz ile incelenebilir. 2- Bu 2 şarttan birisini sağlamayan parçalar dinamik analiz (transient structural) ile incelenmelidir. Bununla birlikte, bu 2 şartın sağlanmadığı mekanizmalarda, eğer tekil kuvvetler yanında m. aG nin; momentlerin yanında I.a nın çok düşük olması sözkonusu ise statik analizle çözüm kabul edilebilir.

4 Soru: Ağırlık merkezi dışında bir noktadan geçen eksen etrafında sabit açısal hızla dönme hareketi niçin Statik yapısal Analize tam olarak indirgenemez. w:sbt Cevap: Çünkü bu durumda G ağırlık merkezinin teğetsel ivmesi sıfır olsa bile normal ivmesi sıfırdan farklıdır. aG-n aG-t = 0 Ağılık merkezinin teğetsel ivmesi aG-t = a.AG =0.AG = 0 aG-n Ağılık merkezinin normal ivmesi = w2. AG

5 Soru: Bu parça hangi analiz tipi ile incelenmelidir?
Animasyonu çalıştırmak için alttaki > butonuna basın 50N 30N ankastre Soru: Bu parça hangi analiz tipi ile incelenmelidir? Cevap: Statik Yapısal Analiz ile incelenebilir. Çünkü ağırlık merkezinden geçen düşey eksen etrafında sabit açısal hızla dönüyor. (aG = a = 0 ) Mil: Sistemin diğer kısımlarına güç iletimi sağlar. Yatak Motor Soru: Diğer Dişliler hangi analiz tipi ile incelenebilir?

6 Soru: Şekildeki Tasarımda Yeşil renkli kapı hangi analiz tipi ile incelenmelidir?
Cevap: Transient Structrual (Dinamik) Analiz ile incelenmelidir. Çünkü dönme ekseni ağırlık merkezinden geçmiyor. Animasyonu çalıştırmak için alttaki > butonuna basın F G o Soru: Mavi kapı hangi analiz tipi ile incelebilir? Cevap: aynı

7 1- Static Structrual (hızı sabit olduğu anlar için)
2 3 4 5 6 Animasyonu çalıştırmak için alttaki > butonuna basın Soru: Şekildeki mekanizmada herbir parçanın analiz tipini belirleyiniz. 1- Static Structrual (hızı sabit olduğu anlar için) 2- Transient Structrual 3- Transient Structrual 4-Transient Structrual 5-Transient Structrual 6- Static Structrual

8 Statik Analizde sınır şartları ve yükler belirlenirken dikkat edilecek hususlar:
1- Gerilmeler açısından parçanın hareketinin en kritik anı belirlenmeli ve bu durum statik analize indirgenmelidir. Bu kritik durum ise mekanizmayı inceleyerek tahmin edilmelidir. 2- İncelenen kısmın veya parçanın sadece diğer parçalarla olan bağlantı bölgelerine ve temas yüzeylerine ya dış yük veya sınır şartı uygulanmalıdır. 3- Serbest yüzeylere sınır şartı veya yük uygulanmaz. 4- Gerçek durumu temsil eden sınır şartı verildiğinde program hata verirse, bu statik dengenin sağlanmadığı anlamına gelir. Bu durumda sınır şartlarının uygulandığı yüzeylerden uygun olan bir veya birkaçına ankastre sınır şartı uygulanmalıdır. 5- Güç aktarımı olan ancak modelde olmayan diğer kısımlarla olan temas bölgeleri ankastre tanımlanır ve bu şekilde güç aktarımı analize yansıtılmış olur. 6-Sınır şartları ile statik denge sağlanamamış ise program hata verir. 7-Statik dengenin sağlanması sınır şartlarının mutlaka doğru olduğunu göstermez.

9 (güç aktarımı bölgesi -motor) Yanal ve Alt yüzeyler sürtünmeli
Soru: Şekildeki mekanizmada herbir parçanın analiz tipini bulunuz. Analiz tipi Static Structrual olanların sınır şartlarını ve yükleme biçimini belirleyiniz. Animasyonu çalıştırmak için > butonuna basın Doğrusal Ötelenme veya 1-) Ux = Uy =0 veya 2-) 1. seçenekte program hata verirse, statik denge sağlanamamış demektir. Bu durumda bu kısımlar ankastre alınabilir. Ağırlık merkezinden geçen eksen etrafında sabit açısal hızla dönme Hareketli durum için Ux=0 dir. Ancak statik dengeyi sağlamak için Ankastre kabul edilir. ankastre veya G motor Doğrusal Ötelenme (Kabul) Bir nokta veya çizgi ankastre alınmalı ki statik denge sağlansın. Gerçek durumu ifade etmese de çok fazla bir fark oluşturmaz. Ağırlık merkezinden geçen eksen etrafında, incelenen an için sabit açısal hızla dönme. Ağırlık merkezinin eksenden hafif sapması ihmal edilmiştir. Ankastre (güç aktarımı bölgesi -motor) Yanal ve Alt yüzeyler sürtünmeli (Frictional) Sürtünme katsayısı girilmeli. Örn: 0.3

10 Animasyonu çalıştırmak için > butonuna basın
3 3 2 4 1 1 2 Soru: Şekildeki mekanizmalarda herbir parçanın analiz tipini bulunuz. Analiz tipi Static Structrual olanların sınır şartlarını ve yükleme biçimini belirleyiniz. Soldaki şekildeki 1 nolu parçanın eğrisel ötelenme yaptığını anlamaya çalışınız.

11 ANSYS UYGULAMA ÇALIŞMASI
Animasyonu çalıştırmak için > butonuna basın ANSYS UYGULAMA ÇALIŞMASI Soru: Mekanizmadaki T şeklindeki elemanda oluşan gerilmelerin analizini yapınız. Kalınlık = 20mm Kuvvet : 200 kN Malzeme özelliklerini kendiniz giriniz. Hangi malzeme özellikleri gerektiğine karar veriniz ve kendinize göre bazı değerler giriniz. Farklı veri gerektiğini düşünüyorsanız, kendiniz kabul ederek çözüm yapınız.


"F5 tuşuna basıp tıklayarak devam ediniz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları