Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİNAMOMETRE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİNAMOMETRE."— Sunum transkripti:

1

2

3

4

5 www.dosyabak.com

6

7

8

9 DİNAMOMETRE

10

11

12

13

14

15 SALİM BAĞLI 9/C841

16 SALİH BAĞLI 9/C818

17 BİLEŞKE KUVVET (NET KUVVET)… BİLEŞKE KUVVET (NET KUVVET)… YANİ YANİ

18 GÖRSELLERGÖRSELLER

19 www.dosyabak.com

20 1

21 SIRA SİZDE

22 1

23 SALİH BAĞLI 9/C 818

24

25

26 Dengelenen kuvvet: bir cismin dengede kalması için üzerine etki eden kuvvetlerin toplamı sıfır olması gerekir. Bileşke kuvvete eşit şiddette zıt yönde uygulanan kuvvete dengelenen kuvvet denir.

27 Yukarıdaki halat çekme oyununda zıt kuvvetler birbirine eşittir. Yani net kuvvet sıfırdır. Bu durumda hareket olmaz ve taraflar yenişemez. Hareketsiz ve sabit süratli her cisim dengelenmiş kuvvet etkisindedir.

28 Bileşke kuvvet; R = 8N - 8N = ON Cisim dengededir.

29 Sabit süratle hareket eden araba Dünyanın hareketi (Sabit süratli olduğu için) Duran bir top Saatin saniyesinin hareketi (Sabit süratli olduğu için) Duvarda asılı tablo Dengelenmiş Kuvvete Örnekler:

30

31

32 MUHAMMET YÜMLÜ 9/C

33 Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvve- tidir.Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıl- dıkça ağırlığı azalır, kutuplara gidildikçe ağırlığı artar,ekvatora gittikçe ağırlığı azalır. Ağırlık birimi Newton'dur ve kısaca 'N' ile gösterilir tidir.Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıl- dıkça ağırlığı azalır, kutuplara gidildikçe ağırlığı artar,ekvatora gittikçe ağırlığı azalır. Ağırlık birimi Newton'dur ve kısaca 'N' ile gösterilir.

34 Yatay bir taban üzerine konan bir cismin, o taban üzerine yaptığı basınca ya da bir noktaya asılı bir cismin, o noktaya uyguladığı yer çekimi kuvvetine verilen ad. Yatay bir taban üzerine konan bir cismin, o taban üzerine yaptığı basınca ya da bir noktaya asılı bir cismin, o noktaya uyguladığı yer çekimi kuvvetine verilen ad. Bir maddeye yer çekimi etki ettiğinde ağırlık ortaya çıkar. Yer çekimi bulunmayan alanlarda ağırlık yoktur. Bir maddeye yer çekimi etki ettiğinde ağırlık ortaya çıkar. Yer çekimi bulunmayan alanlarda ağırlık yoktur. Yer çekimi (kütle çekimi) Dünya’nın tüm cisimlere uyguladığı bir kuvvettir. Yer çekimi (kütle çekimi) Dünya’nın tüm cisimlere uyguladığı bir kuvvettir. Yatay bir taban üzerine konan bir cismin, o taban üzerine yaptığı basınca ya da bir noktaya asılı bir cismin, o noktaya uyguladığı yer çekimi kuvvetine verilen ad. Yatay bir taban üzerine konan bir cismin, o taban üzerine yaptığı basınca ya da bir noktaya asılı bir cismin, o noktaya uyguladığı yer çekimi kuvvetine verilen ad. Bir maddeye yer çekimi etki ettiğinde ağırlık ortaya çıkar. Yer çekimi bulunmayan alanlarda ağırlık yoktur. Bir maddeye yer çekimi etki ettiğinde ağırlık ortaya çıkar. Yer çekimi bulunmayan alanlarda ağırlık yoktur. Yer çekimi (kütle çekimi) Dünya’nın tüm cisimlere uyguladığı bir kuvvettir. Yer çekimi (kütle çekimi) Dünya’nın tüm cisimlere uyguladığı bir kuvvettir.

35

36 Kütle ve ağırlık arasındaki ilişkiyi bir önceki sayfadaki resme bakarak daha iyi anlayabiliriz. Kütle yer çekiminden etkilenmediği için Dünya ve Ay’da aynı kalmıştır. Ay’da yer çekimi az olduğu için ağırlık değişmiştir. Kütle ve Ağırlığın Karşılaştırması Kütle yer çekimiyle değişmez, ağırlık değişir. Kütle eşit kollu teraziyle ölçülür, ağırlık dinamometreyle. Kütlenin birimi kilogram, ağırlığın birimi Newton’dır. Kütlesi olmayan madde yoktur, ağırlı olmayan madde olabilir.

37 Dünya deniz seviyesindeki 1 kg kütleli cisme 10 Newton kuvvet uygular. Aslında bu değer 9.81 N’dur ama yaklaşık olarak 10 N kabul edilir. Yer çekiminin oluşturduğu kuvvete de ağırlık denir. AğırlıkHesaplama Dünya deniz seviyesindeki 1 kg kütleli cisme 10 Newton kuvvet uygular. Aslında bu değer 9.81 N’dur ama yaklaşık olarak 10 N kabul edilir. Yer çekiminin oluşturduğu kuvvete de ağırlık denir. Kütlesi 35 kg olan bir öğrencinin ağırlığını hesaplayalım Kütlesi 35 kg olan bir öğrencinin ağırlığını hesaplayalım Her bir kg’a 10 N denk geliyorsa, 35 x 10 = 350 N olur. 500 g sütün ağırlığını bulalım.500 g sütün ağırlığını bulalım. Önce 500 gramın kaç kilogram olduğunu bulmalıyız. 1 kg = 1000 g olduğuna göre, 500/1000 = 0,5 kg buluruz. Her bir kg’a 10 N denk geliyorsa, 0,5 x 10 = 5 N olarak buluruz.

38 Dünya Yüzeyinde Yer Çekiminin Değişimi Dünya’nın merkezine doğru yaklaştıkça yer çekimi artar. Yukarılara doğru çıktıkça yer çekimi azalır. Aşağıdaki şekiller yer çekiminin değişimi hakkında sizi bilgilendirebilir.

39 Dünyanın şeklini incelediğimizde tam yuvarlak olmadığını, ekvatorun şişkin, kutupların ise içe doğru basık olduğunu görürüz. Ekvator Dünya’nın merkezine uzak, kutuplar ise daha yakındır. Bu yüzden kutuplarda yer çekimi daha fazladır. Aynı cismin ağırlığını kutup ve ekvatorda ayrı ayrı ölçersek kutuplardaki ağırlık daha fazla olur.

40 NOT Ağırlık merkezinin bilinmesi,cisimlerin denge hallerini ve çeşitli yapıtların devrilmeden durabilmelerinin sağlanmasında yardımcı olur. Ağırlık=Kütle x Yer çekimi ivmesiKütleYer çekimi ivmesiNOT Ağırlık merkezinin bilinmesi,cisimlerin denge hallerini ve çeşitli yapıtların devrilmeden durabilmelerinin sağlanmasında yardımcı olur. Ağırlık=Kütle x Yer çekimi ivmesiKütleYer çekimi ivmesi

41 Ağırlık bir kuvvettir. Ağırlık, cismin yerine ve hareketine bağlıdır. Ağırlık, cismin bulunduğu yere göre değişir. Ağırlık, dinamometre ile ölçülür. Ağırlık yerin merkezine doğru yönelmiş bir vektördür. Ağırlık Nasıl Değişir? Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe dünyanın yarıçapı azalır bundan dolayı yer çekim ivmesi artacağı için ağırlıkta artmış olur. Dünyanın merkezinde ağırlık sıfırdır. Dünyanın yüzeyinden yukarı doğru çıkıldıkça ve aşağı doğru inildikçe ağırlık azalır. Bir cismin ağırlığı; cismin bulunduğu gezegenin kütlesine, yarıçapına ve bulunduğu yere göre değişir. Uzay boşluğunda ve cisimlerin çekim alanlarının dışında ağırlık sıfırdır

42

43 1 1 Yeryüzünde 50 Newton olarak ölçülen bir cisim başka bir gezegende 150 Newton olarak ölçülüyorsa o gezegenin çekim ivmesi ne kadardır. (gyer=10 m/s2 ) Çözüm : Gyer=m. gyer 50 = m. 10 m = 50 / 10 = 5 Kg Gezegen = m. gezegen 150 =5. gezegen gezegen=150 / 5 =30 m/s2 olur. Veya m = Gyer = Ggezegen 50 / 10 =150 / ggezegen ggezegen = 30 bulunur

44 EMRE TINKIR www.dosyabak.com


"DİNAMOMETRE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları