YENİLENEBİLİR ENERJİ ve ENERJİ KAYNAKLARI >SEBAHATTİN GÜNDÜZ >3003100030 >Seminer Dersi Sunumu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
Advertisements

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ
NÜKLEER ENERJİYE HAYIR !. BİLİM NE DİYOR ?  Nükleer Santraller Söylendiği Gibi Ucuz Değildir! İlk Kuruluş Aşamasında Çok Pahalıdır! Kullanım kolaylığı,
TÜRKİYE’DE RES PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Sürdürülebilir Enerji
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
ENERJİ KAYNAKLARI.
Presentatıon by Turkwind
Halil ALIŞ TESAB Yönetim Kurulu Başkanı EÜAŞ Genel Müdürü
ILISU BARAJI’NIN BÖLGE VE TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARINDAKİ YERİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
ANKARA İLİ ENERJİ FORUMU Şubat 2007 ANKARA.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Mustafa Salman Pazarlama Müdürü 16 Eylül 2014 İstanbul
Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010 Türkiye’nin 2023 Enerji Hedefleri ve Strateji Belgesinin Değerlendirilmesi Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
MAKİM MAKİNA TEKNOLOJİLERİ AŞ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
Hastane Odaklı Enerji Verimliliği Uygulamaları
BİYOKÜTLE.
RÜZGAR ENERJİSİNE YÖNELİŞ
Dalga enerjİSİ MUHAMMET YAVUZ İNCE
Yenilenebilir Enerji Dün, Bugün ve Yarın
Elektrik Enerjisi Üretimi
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
TÜRKİYENİN ENERJİ KAYNAKLARI VE MALİYETİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Güneş enerjisi.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİSİ.
Temiz Enerji Kaynakları
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
C Creating A Awareness on R Responsible E Energy.
Türkiye’de Elektrik Üretim ve Tüketiminin Gelişimi DAKA Yenilenebilir Enerji Sempozyumu – 3 / VAN 28 Kasım 2013.
A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“ A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mehmet Fatih TORAMAN Enerji Uzmanı Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı.
NÜKLEER SANTRALLER Nükleer enerji, fisyon reaksiyonuna (çekirdek bölünmesi) dayanır. Zincirleme nükleer reaksiyondan sürekli, kontrollü ve güvenli bir.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI Hazırlayan: Melis kaçmaz.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
ENERJİ KAYNAKLARININ KULLANIMI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi arasında ki farklar?
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
GÜNEŞ ENERJİSİ Güneş 1,39 milyon km. çapında ve yeryüzüne yaklaşık 150 milyon km. uzaklıkta, sıcak gazlardan meydana gelmiş bir kütledir. Yüzey sıcaklığının.
Yenilenebilir Enerji Nedir?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Helin su acer. C Creating A Awareness on R Responsible.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN:KAĞAN ÖZKAN 6/C.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

YENİLENEBİLİR ENERJİ ve ENERJİ KAYNAKLARI >SEBAHATTİN GÜNDÜZ >3003100030 >Seminer Dersi Sunumu

YENİLENEBİLİR ENERJİ >En genel anlatımla, yenilenebilir enerji kaynağı; enerji kaynağından alınan enerjiye eşit oranda veya kaynağın tükenme hızından daha çabuk bir şekilde kendini yenileyebilmesi ile tanımlanır.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI >Güneş Enerjisi >Rüzgar Enerjisi >Hidroelektrik Enerji >Jeotermal Enerji >Biyokütle Enerjisi >Biyogaz Enerjisi >Gelgit ve Okyanus Enerjisi

YENİLENEBİLİR ENERJİNİN AVANTAJLARI > Yenilenebilir enerji teknolojileri çevreyi fosil enerji teknolojilerinden daha az etkiler. > Kaynağının bitmesi söz konusu değildir. > Yenilenebilir enerji yatırımlarının çoğu, yüksek maliyetli enerji dış alımları yerine, tesislerin kurulması için malzeme ve insan gücüne yapılır. > Enerjide dışa bağımlılığı azaltarak enerji güvenliği sağlanır. > Yenilenebilir enerji için yapılan yatırımlar yapıldığı yörede kalır, iş ve lokal ekonomiler için enerji kaynağı olur.

ÜLKEMİZDE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI Genel Görünüm: > Türkiye özellikle hidrolik, rüzgar, güneş ve biyokütle olmak üzere önemli miktarda yenilenebilir enerji kaynaklarına sahiptir. > Yenilenebilir enerji kaynakları kömürden sonra ikinci sırada gelmektedir. 2006 yılında yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji 10,8 milyon TEP'in üzerinde gerçekleşmiş olup bu değer Toplam Birincil Enerji Arzının % ll'idir. > Ülkemizdeki yenilenebilir enerji üretiminde en önemli pay hidroelektrik'e aittir. Rüzgar ve güneş enerjisinin payı henüz çok küçük olmakla birlikte gelecekte artması beklenmektedir.

Hidroelektrik >Tespit edilmiş olan ekonomik hidroelektrik enerji potansiyelimiz 130 Milyar kWh/yıl'dır. >Bu potansiyelin %35'i işletmede, %9'u inşaa halinde ve geri kalan %56'sı ise proje seviyesindedir. >2020 yılında ise 35000 MW hidroelektrik santral gücüne ulaşılması beklenmektedir.

Rüzgar >Türkiye Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası ile yıllık rüzgar hızı 8,5m/s ve üzerinde üzerinde olan bölgelerde bölgelerde en az 5000 MW, 7,0 m/s'nin m/s'nin üzerindeki bölgelerde ise en az 48000 MIW büyüklüğünde rüzgar enerjisi potansiyeli bulunduğu tespit edilmiştir. >Rüzgar yatırımcıları, projelerinde ihtiyaç duydukları her türlü teknik bilgiye edebilmektedirler. >Rüzgar enerjisi yatırımlarında büyük artışlar olmaktadır. Rüzgar santralleri kurulu gücü 20 MW dan 250 MW seviyelerine çıkmıştır. Ayrıca 85.000 MW civarında rüzgar enerjisine dayalı lisans başvurusu yapılmıştır.

GÜNEŞ >Ülkemizin teknik guneş enerjisi potansiyetli 76 TEP olup 12 milyon m2 güneş kolektörü kullanımı mevcuttur. Bu kullanım miktarı, kişi başına 0,15 m2 güneş kolektörü kullanıldığı anlamına gelmektedir. >Genellikle elektrik iletiminin ekonomik olmadığı yerlerde yaklaşık 1.000 kW civarında güneş pili uygulamaları mevcuttur. >Güneş pili kullanımının maliyetlerin düşmesi ve verimliliğin artması ile Türkiye'de güneş pili üretimine bağlı olarak artacağı beklenmektedir. Ayrıca, Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası ile CSP teknolojisi ile 380 milyar kWh/yıl enerji üretilebileceği hesaplanmıştır.

JEOTERMAL >Jeotermal enerji potansiyelimiz 31 JEOTERMAL >Jeotermal enerji potansiyelimiz 31.500 MWt olup, bu miktarın 500 MVV'lık bölümü elektrik enerjisi üretimi için uygundur. >Jeotermal enerji potansiyelimizin %10’luk bölümü ile 71.000 konut ısıtılmakta ve 27MW’lık bölümü ise elektrik üretim amaçlı kullanılmaktadır. >25 MW ‘lık jeotermal elektrik üretim santralı yapım aşamasındadır.

Jeotermal Enerji Kaynağı

BİYOKÜTLE >Biyokütle kaynaklarımız; tarım, orman, hayvan, şehir atıkları vb/den oluşmaktadır. >Atık potansiyelimiz yaklaşık 8,6 milyon TEP olup bunun 6 milyon TEP’i ısınma amaçlı kullanılmaktadır

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI >Dünyada ve buna paralel olarak ülkemizde son yıllarda artan çevre bilinci yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi artırmıştır >Yenilenebilir Enerjiye destek verilmesini gerektiren Kyoto Protokolü kabul edilmiştir. >Özellikle rüzgar enerjisi çok ilgi çekmektedir. Bununla beraber, biokütle ve jeotermal de gittikçe kullanılan kaynaklar arasındadır. >Ülkemizde projelerin en zorlu aşamasını finansman aşaması oluşturmaktadır.

>Yatırımcılar, projelerine hem yurt içinden hem de yurt dışından kredi bulmaya çalışmaktadır. >Bununla beraber, ülkemizdeki sermayenin pahalı ve bankaların bankaların uzun dönemli dönemli kredi vermeye vermeye pek sıcak bakmamaları dolayısı ile yatırımcılar yüzlerini dış proje kredilerine dönmektedirler. >Dış proje kredileri, yabancı ülkeler, uluslararası kuruluşlar, yabancı bankalar ve yabancı ülkelerde yerleşik diğer finans kurumlarından sağlanan krediler olarak bilinmektedir

KAYNAKÇA >http://tr. wikipedia

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER