İNGİLTERE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Advertisements

ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
DOĞAL KAYNAKLAR VE İNSAN
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
BÜYÜK BRİTANYA (BİRLEŞİK KRALLIK)
Avusturya.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Portekiz.
Doğu Anadolu Bölgesi.
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
Danimarka.
Buharla Çalışan Su Pompaları
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
Ülkemizin Kaynakları Ünitesi 1. Kazanıma uygun olarak hazırlanmıştır.
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
Okullarda Arkeoloji Kulüpleri Kurma ve Avrupa Kültürünü Tanıtma K1 PROJESİ Kaman Endüstri Meslek Lisesi.
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
ÜRETTİKLERİMİZ.
KARADENİZ BÖLGESİ.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
Hazırlayan: Hüseyin CEYHAN Cengiz Topel İ.Ö.O. 5/B Sınıf Öğretmeni
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
AVUSTRALYA.
Belçika.
İngiltere.
Fransa.
Coğrafi Bölgeler.
KONU:Sanayileşmiş Bir Ülke:Fransa BEYZA NUR SAMUR 11/B
DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
İsveç.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
..KARADENİZ BÖLGESİ...
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Avrupa’nın en batısında yer alır. Ülkenin batısında Atlas Okyanusu, doğusunda Kuzey Denizi, güneyinde Manş Denizi bulunur. Büyük Britanya’nın oluşturduğu.
Norveç.
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
«Hafif düzeyde zihinsel engelli
İtalya.
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
Almanya.
YERLEŞMENİN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Lüksemburg.
İTALYA.
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
MARMARA BÖLGESİ.
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Selin Çal 11/D 1545  Sanayisi gelişmiştir. Elektronik aletler, kimyasal madde, gemi yapımı, elmas işletmeciliği oldukça gelişmiştir. Enerji kaynağı.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
Buharla Çalışan Su Pompaları
NEREDE, NİÇİN YAŞIYORUZ? NEREDE, NİÇİN ÜRETİYORUZ?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.
İtalya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Roma Önemli şehirleri :Napoli, Milano, Torino, Venedik, Cenova Dili:İtalyanca.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Portekiz.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
Fransa Yüzölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Paris Önemli şehirleri :Marsilya, Lyon, Nantes Dili:Fransızca Dini:Hıristiyanlık.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Sunum transkripti:

İNGİLTERE

COĞRAFİ KONUMU Atlas Okyanusu üzerinde bir ada ülkesidir.İngiltere dört ülkeyi kapsayan meşruti bir krallıktır Bunlar;İngiltere İskoçya,Galler ve Kuzey İrlanda’dır.kuzey denizi,Atlas Okyanusu, Manş denizi ile komşudur.ülke topraklarının çoğu Büyük Britanya adası ve kuzey İrlanda üzerinde yer alır.

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ Ülkenin Kuzey,orta ve güneybatısı dağlıktır.doğu ve güney kesimleri Alçak ovalardan ve engebeli alanlardan oluşur.ülkenin ırmaklarının boyları kısa Rejimleri düzenlidir.kıyıları falezler,haliçler,fiyort benzeri dar körfezler ve çakıllı plajlardan oluşur.

İKLİMİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ Ilıman okyanus iklimi görülür.batı rüzgarlarının etkisiyle batı kesimlerinde yağış daha fazladır.bitki örtüsü iğne yapraklı ormanlar ve alpin çayırlarından oluşur .Orman oranı günümüzde azalmıştır.bu alanlar tarım alanı ve meraya dönüştürülmüştür.

ekonomisi

Gelişmenin ve kalkınmanın en önemli lokomotifi hiç şüphesiz sanayi olmuştur Sanayileşme sürecine dünyada ilk adım atan ülke ise İngiltere’dir.(1750-1830)

Sanayileşme sürecinin ilk olarak İngiltere’de başlamasında etkili olan başlıca faktörler ise; *sahip olduğu deniz gücünün etkin bir şekilde kullanıp coğrafi keşifler sonrasında doğal kaynaklar bakımından zengin birçok ülkeyi sömürgeleştirerek büyük bir sömürge imparatorluğu kurması, *Ada devleti olması avantajı ile anakaradaki mezhep savaşları ,derebeylik mücadeleleri mezhep farklılıkları gibi siyasi bunalımlardan fazla etkilenmeyerekistikrarı korumuş olması, *Avrupa anakarasına göre daha özgür bir ortamın olması,birçok bilim adamı ve sanatçının ingiltere’ye yerleşmesi, *sanayi devrimi’ni hızlandıracak teknik buluş ve icatların yapılmasıdır.

İngiltere’de sanayi devrimin’den önce yünlü dokumacılık çok gelişmişti İngiltere’de sanayi devrimin’den önce yünlü dokumacılık çok gelişmişti.pek çok alile yünlü dokumada kazandıkları deneyimleri pamuklu dokuma sanayisine aktararak pamuklu dokuma sanayisini Sanayi Devrimi’ne itici güç yapmıştır İngiltere’de bulunmayan pamuk çok ucuza Hindistan’dan ithal ediliyordu.öncelleri elle çevrilebililen iplik yapma makineleri daha sonraları su gücü ve buhar gücü kullanılarak işlemeye başladı.Buhar gücü,su gücünün olmadığı yerlerde de fabrika kurulması sağlanmıştır Manchester da bu şekilde dünyanın ilk sanayi şehri olmuştur.(1750) Manchester şehri

BUHARLI TREN

Buhar,kömür ve demirin birlikte kullanılması demir yolu ulaşımının gelişmesini sağlamıştır.kömürle çalışan makinelerin bulunduğu fabrikalar,kömürün demiryolu ile taşınması her tarafa yayılmıştır önceden odunun kullanıldığı demir eritme fırınlarında kömürün kullanılmaya başlanması İngiltere’de ağır sanayinin de hızlı gelişmesini sağlamıştır .

3 1 2 İngiltere sanayinin gelişmesinde etkili olan kömür(1),demir(2) ve buharlı makine(3)

Sanayi devrimi’nin başladığı 1750’li yıllarda 6,5milyon olan ingiltere nüfusu 80 yıl sonra 14 milyona ulaşmıştır.bu durumun nedeni doğum oranının artması ve sağlık hizmetlerinin gelişmesi sonucu ölümlerin azalmasıdır.ayrıca ingiltere’de artan çocuk işgücüne talep yüzünden doğumlar teşvik ediliyordu.çünkü çocuklar daha düşük ücretle çalışıyor,emirlere hemen itaat ediyor ve hızlı hareket kabiliyeti nedeniyle pamuklu dokuma atölyelerinde çalıştırılıyordu.

İngiltere’deki sanayileşme şehirleşmeyi de arttırmıştır İngiltere’deki sanayileşme şehirleşmeyi de arttırmıştır.kırsal bölgelerden sanayinin geliştiği şehirlere yoğun bir göç dalgası başlamıştır.en çok göç alan yerler ise dokuma atölyelerinin bulunduğu Manchester ve Liverpool’dur. 1750 yılında 159 olan şehir sayısı 1850’li yıllarda 460’a çıkarak üç kattan fazla artmıştır.

İNGİLTERENİN MODERN STATLARI

Liverpool FC

Chelsea Stamford Bridge

M.United Old Trafford