Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÜYÜK BRİTANYA (BİRLEŞİK KRALLIK)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÜYÜK BRİTANYA (BİRLEŞİK KRALLIK)"— Sunum transkripti:

1 BÜYÜK BRİTANYA (BİRLEŞİK KRALLIK)

2 BÜYÜK BRİTANYA (BİRLEŞİK KRALLIK)

3 İki büyük Ada (Büyük Britanya ve İrlanda) ve birkaç takımada (Hebrid, Orkney, Shetland) ile küçük adalar topluluğundan meydana gelmiştir. Birleşik Krallık Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler ve İngiltere’den meydana gelir. Yüzölçümü km²’dir (5100 ada). Denizaşırı toprakları; Bermuda, Cayman, Falkland, Cebelitarık, Hint Okyanusu’ndaki İngiliz adalarıdır.

4

5 XI.yy’da kısa süre Danimarkalıların egemenliğinde kalmıştır.
XIII. ve XIV. yüzyıllarda Fransa ile yüzyıl savaşlarına tutuşmuştur. Coğrafi keşifler döneminde çok sayıda yeni sömürge elde etmiştir. Kanada, Hindistan, Malta, Mısır, Kıbrıs bunlardan bazılarıdır.

6 KELT’LER

7 Fiziki Coğrafya Özellikleri
Büyük Britanya adası Paleozoik’te Avrupa Kıtası’ndan ayrılmıştır. Kıta Avrupa’sı ile arasında Manş Denizi ve Dover Boğazı vardır. Büyük Britanya’da Arkeen arazileri İskoçya ve Hebrid adalarında yaygındır. Alp oluşumu Britanya’yı çok az etkilemiştir. Kıyıları genellikle sarp ve diktir. Çok sayıda körfez vardır.

8

9

10

11 Ülkenin en yüksek yeri İskoçya’da Grampian dağlarının KB’sında 1343m ile Ben Nevis tepesidir.
Ülkedeki dağlar çok eski devirlerde oluştuğundan önemli ölçüde yassılaştırılmışlardır. Büyük Britanya’nın K’i ve B’sı dağlıktır. Ülkenin % 47’si 100m’nin altındadır. Ovalar geniş yer kaplar. % 48’i ise m yükseklikleri arasındadır. Sadece % 5’i 500m’nin üzerindedir.

12 Ben Nevis Tepesi

13 Klimatik özellikler çoğunlukla denizin yumuşatıcı etkisi altındadır
Klimatik özellikler çoğunlukla denizin yumuşatıcı etkisi altındadır. Bu durum özellikle kışın Kuzey Atlantik akıntısının (Gulf Stream) meydana getirdiği ılıklıkla daha belirgin olur. Yağışlar bütün yıla düzenli olarak dağılmıştır. Yıllık ortalama yağış 1000mm’dir. En düşük 500, en yüksek 3000mm yağış alır. Yüksek yerler kar yağışı alır. Güney İngiltere’de kar yağışı yılda 5 gün civarındadır.

14 Thames ve Severn ırmakları önemlidir.
Kuzey İrlanda’da yer alan Lough Neagh en büyük Gölü’dür. Ormanlar ülke yüzölçümünün % 8’ini kaplar. Özel mülklerde ağaçlandırma ve yeşillendirme fazla yer tutar. Çayır ve mera alanları geniştir.

15

16

17

18

19

20 İngiltere, Kuzey, Orta ve Güney olmak üzere 3’e ayrılır.
Kuzey İngiltere’de Karbon devrinde oluşan Penin dağları yer alır. Kömür madeni bakımından zengindir. Otlaklar geniş yer tutar. Manchester ve Liverpool en gelişmiş ticaret ve sanayi merkezlerdir.

21

22

23

24

25

26 Liverpool

27 Orta İngiltere, tarım ve sanayi faaliyetleri bakımından gelişmiştir.
En gelişmiş kenti Birmingham’dır. Güney İngiltere, Birleşik Krallık’ın merkezidir. Başkent Londra burada yer alır. Londra Romalılar döneminde kurulmuştur. Southampton diğer önemli kenttir.

28 Galler, Severn Halici ile Liverpool Körfezi arasında kalır.
Birleşik Krallığa 1536 yılında katılmıştır. İrlanda’dan St. George Kanalı ile ayrılır. Önemli bir kömür çıkarım alanıdır. Başkenti Cardiff’tir.

29 İskoçya, Büyük Britanya Adası’nın kuzeyinde yer alır.
Kuzeyde Highland Grampian dağlık bölgesi, güneyde ise plato alanı Southern Uplands yer alır. Bu iki bölüm Lowland çukuru ile birbirinden ayrılır. Kuzeydeki dağlık kütle Glen More Kanalı ile ikiye ayrılır. 1707 yılında İngiltere ile birleşmiştir. Glasgow ve Edinburgh (başkent) önemli kentlerdir.

30 Kuzey İrlanda (Ulster), 1921 yılında İrlanda’nın bölünmesi ile Birleşik Krallığa bağlanmıştır.
Son derece nemli bir iklime sahip olduğundan daha çok patates ve yulaf yetiştirilir. Başkent Belfast endüstri gelişmiştir. Çok sayıda tersane bulunur.

31 Beşeri Coğrafya Özellikleri
Nüfusun büyük kısmı kentlerde oturur (% 85). Nüfusu 60 milyondur. Ülke dışında 6 milyon İngiliz yaşamaktadır. Nüfus yoğunluğu fazladır (240 kişi). Buğday, arpa, yulaf, patates, şekerpancarı ve hayvan yemi başlıca yetiştirilen ürünlerdir. Morina ve Ringa balığı avcılığı önemlidir. Ulaşım sistemi gelişmiştir.

32 Morina Balığı

33 Ringa Balığı

34 Saray, şato, sur, katedral, kilise, manastır gibi pek çok tarihi esere sahiptir.
Stonehenge, Hadrianus Duvarı, Vestminster Sarayı ve Manastırı gibi Dünya doğa ve kültür mirası içerisinde yer alan turizm değerleri vardır. Ülkeye 25 milyon civarında turist gelirken, dışarıya 40 milyon turist gönderir. Özellikle eski sömürgelerinden çok sayıda göçmen almıştır. Hindistan, Pakistan ve Antil adalarından gelenler fazladır.

35 Stonehenge Çemberi

36 Hadrianus Duvarı

37 Westminster Sarayı

38 Westminster Manastırı

39 Westminster Manastırı

40 Son yılarda Kuzey Denizi’nden elde edilen petrol ve doğal gaz önemlidir.
Demir çelik sanayisi gelişmiştir. Ham demiri Brezilya ve Kanada’dan ithal eder. Gemi inşa, demir yolu ve karayolu araçaları sanayisi, Dokuma ve tekstil sanayi, kimya ve ilaç sanayileri ve bilişim teknolojileri oldukça gelişmiştir.

41 Birmingham

42 LONDRA

43 Londra Metrosu(Underground(yeraltı))

44 londra

45 Cardiff

46 Cerdiff

47 Cerdiff

48 Cerdiff

49 Edinburgh, St Giles Katedrali - ana Presbiteryen kilisesi

50 Edinburgh Park'ta BT (British Telecom) Şirketi binalar

51 Edinburgh Şehiri Hükümet Konağ

52 Belfast

53 Belfast Sehir Konagi onunde Titanik Anitı

54 Belfast Satosu

55 Belfast Arması

56 Oxford Oxford Üniversite Koleji'nin ana avlusu],Oxford Üniversitesi içinde en eski kolej

57

58 Oxford'daki Ah Çekme Köprüsü

59 Pitt Rivers Müzesi

60 Elizabeth Alexandra Mary

61 ІІ Elizabeth bir grup Bakan ve Başbakan Winston Churchill ile, 1950

62

63

64

65

66 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
ABDULMUTTALİB DURDU , COĞRAFYA NÖ,


"BÜYÜK BRİTANYA (BİRLEŞİK KRALLIK)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları