1 AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI EKONOMİK KRİTERLER. 2 Ekonomik Kriterler / Maastricht Kriterleri AB’ye aday ülkelerin tam üye olabilmek için yerine getirmeleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkiye Ekonomisi: Kısa ve Uzun Dönemde Sorunlar
Advertisements

İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
BORÇ YÖNETİMİ.
SERMAYE PİYASASI KURULU
TÜRKİYE EKONOMİSİ ve DIŞ TİCARETİ
24 Mart 2006 TBB EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU. Rezerv Politikası Üzerine Türkiye’de kriz sonrası dönemde rezerv hareketleri ve kısa bir “güvence” değerlendirmesi.
Uluslararası gelişmeler,
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı?
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
Uluslararası Gelişmeler, Bankacılık –Reel Sektör İlişkisi
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
Türkiye’de Cari Açık Sorunu
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
Avrupa Birliği ve Türkiye Ekonomisi
GLOBAL FİNANSAL KRİZİN TÜRK KAMU MALİYESİNE YANSIMALARI
MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 15 OCAK 2010.
2009 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 15 OCAK 2010.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (SAGP, Milyar $)
SON EKONOMİK GELİŞMELER
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
GLOBAL EKONOMİK GÖRÜNÜM
5. İzmir İktisat Kongresi
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
Bölüm 34 Döviz Kuru Rejimleri
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Makroekonomik İstikrar ve Kur İkâmesi Zor Zamanlarda İktisat II H.Ü. İ.İ.B.F Mayıs 2011 Ankara.
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2012 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti Ocak 2012 İstanbul.
İzmir İktisat Kongresi 31 Ekim 2013 Mehmet Şimşek Maliye Bakanı.
KÜRESEL KRİZ VE TÜRKİYE EKONOMİSİ
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KÜRESEL KRİZ VE TÜRKİYE EKONOMİSİ
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
AVRUPA BİRLİĞİ VE KOPENHAG KRİTERLERİ SEDEF KASANOĞLU.
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 35 Avrupa’nın İktisadi Bütünleşmesi David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition,
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MAKROEKONOMİK GELİŞMELER İLE 2010 YILI MART AYI VE OCAK-MART DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI.
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ÜZERİNE KAYGILAR Gözde ŞENER.
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mehmet ŞİMŞEK Devlet Bakanı Nisan 2008 MAKROEKONOMİK GELİŞMELER VE KAMU BORÇ YÖNETİMİ.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
KAMU MALİYESİ.
2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
EURO Krizi (2008-….) 2000’li yıllar iki büyük başarıyla başladı; 1999 yılında 11 ülke Euro’ya geçti Ekonomik, siyasi ve sosyolojik bir anlam ifade ediyor.
AVRUPA BİRLİĞİNDE PARASAL BİRLİK
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

1 AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI EKONOMİK KRİTERLER

2 Ekonomik Kriterler / Maastricht Kriterleri AB’ye aday ülkelerin tam üye olabilmek için yerine getirmeleri gereken kriterler: Kopenhag Ekonomik Kriterleri Halihazırda AB üyesi olan ülkelerin Ekonomik ve Parasal Birlik (EPB) alanına dahil olabilmek için yerine getirmeleri gereken kriterler: Maastricht Kriterleri (EPP Faslında ele alınmaktadır)

3 Maastricht Kriterleri Enflasyon Oranı  Üye devletlerde enflasyon oranı, fiyat istikrarı konusunda en başarılı performansa sahip üç üye ülkenin ortalamasını 1,5 puandan fazla geçmeyecektir. Kamu Kesimi Dengesi  Üye devletlerin bütçe açıkları GSYH’nın % 3’ünden fazla olmayacaktır. Kamu Brüt Borç Stoku  Üye devletlerin kamu borçları GSYH’nın %60’ını aşmayacak, üzerindeyse de %60 sınırına doğru istikrarlı bir biçimde azalma eğiliminde olacaktır. Uzun Dönemli Faiz Oranları  Herhangi bir üye devletin uzun dönem faiz oranları ortalaması, en düşük enflasyon oranına sahip üç üyenin uzun dönem faiz oranları ortalamasını 2 puandan fazla geçmeyecektir. Döviz Kuru İstikrarı  Son 2 yıl itibarıyla üye ülke parası diğer bir üye ülke parası karşısında devalüe edilmiş olmamalıdır.

4 Kopenhag Ekonomik Kriterleri  1993 yılında Zirve, aday ülkelerin tam üyeliğe kabulü için uyması gereken bir takım siyasi ve ekonomik kriterler belirlemiştir (ABİA- 49.md).  Kopenhag ekonomi kriterleri esas olarak iki noktaya vurgu yapmaktadır: i. İşleyen Bir Piyasa Ekonomisi ii. AB Piyasasında Rekabet Edebilme Gücü

5 Ekonomik Kriterlerin Unsurları İşleyen Piyasa Ekonomisi  Makroekonomik İstikrar  Piyasa Güçlerinin Etkileşimi  Pazara Giriş Çıkış  Hukuk Sistemi  Mali Sektördeki Gelişim AB Piyasalarıyla Rekabet Edebilme Gücü  İşleyen Piyasa Ekonomisi  Beşeri ve Fiziki Sermaye  Sektör ve İşletme Yapısı  Devletin Rekabetçilik Üzerindeki Etkisi  AB ile Ekonomik Bütünleşme

6 Maastricht Kriterleri: Türkiye’nin Uyum Durumu Maastricht Kriterleri Kriter Değeri (2012) Türkiye Değeri (2013) Kamu Borç Stoku/GSYH% 60 % 36 (Kriter Karşılanmaktadır) Enflasyon Oranı< % 2,8 % 7,4 (Kriter Karşılanmamaktadır) Bütçe Açığı/GSYH< % 3 % 1,2 (Kriter Karşılanmaktadır) Uzun Vadeli Faiz Oranı< % 4,9 % 6,9 (Kriter Karşılanmamaktadır) Döviz Kuru İstikrarı Son iki yıl içinde devalüasyon yapılmaması Türkiye’de son devalüasyon Şubat 2001’de yapılmış olup, dalgalı kur rejimi sayesinde ilgili kritere uyumumuz sorunsuz bir şekilde gerçekleşmektedir. (Kriter Karşılanmaktadır)

7 Kopenhag Ekonomik Kriterleri  1993 yılında Zirve, aday ülkelerin tam üyeliğe kabulü için uyması gereken bir takım siyasi ve ekonomik kriterler belirlemiştir (Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Antlaşma- 49.md).  Kopenhag ekonomi kriterleri esas olarak iki noktaya vurgu yapmaktadır: i. İşleyen Bir Piyasa Ekonomisi ii. AB Piyasasında Rekabet Edebilme Gücü

8 Ekonomik Kriterlerin Unsurları İşleyen Piyasa Ekonomisi  Makroekonomik İstikrar  Piyasa Güçlerinin Etkileşimi  Pazara Giriş-Çıkış  Hukuk Sistemi  Mali Sektördeki Gelişim AB Piyasalarıyla Rekabet Edebilme Gücü  İşleyen Piyasa Ekonomisi  Beşeri ve Fiziki Sermaye  Sektör ve İşletme Yapısı  Devletin Rekabetçilik Üzerindeki Etkisi  AB ile Ekonomik Bütünleşme