Akıllı Tesislerde Akıllı Cihazlar
Akıllı Tesislerde Geleneksel Bir Sektör: Endüstriyel Mutfak ve Çamaşırhane 2
Profesyonel Mutfaklarda Teknoloji Almanya’da her iş gününde Milyon kişi en az bir öğününü ev dışında yiyor. Amerika Birleşik Devletlerinde Kitlesel Yiyecek-İçecek İşletmeleri Toplam Elektrik Tüketiminin %5’ini harcıyor. Profesyonel mutfaklarda her yemek için 1 kW enerji harcanıyor. 3
Endüstriyel Mutfak ve Çamaşırhanede Teknoloji Büyük tesislerde (Otel/Hastane vb.) Mutfak ve çamaşırhane yatırım bedeli: Toplam yatırımın %2,5-4’ü Aynı tesislerde bu alanların işletme maliyetlerinin genel maliyete oranı (Enerji, su, kimyasallar): %
5 Kitlesel Yiyecek İçecek ve Çamaşır Hizmetlerinde Teknoloji HEDEF: Kalite Gıda Güvenliği Çamaşır Hijyeni Enerji Tasarrufu Kimyasal Tasarrufu Su Tasarrufu Emekten tasarruf HEDEF: Kalite Gıda Güvenliği Çamaşır Hijyeni Enerji Tasarrufu Kimyasal Tasarrufu Su Tasarrufu Emekten tasarruf
Akıllı Fırınlar Otomatik Temizlik Sistemi 1000 program hafızası Her değişkenin hassas kontrolu 6-sensorlü Sonda Otomatik Programlama
Mutfaklarda otomatik monitoring ve kontrol HACCP Software Arayüz Merkezi HACCP Sistemi Mutfak cihazları
Mutfaklarda Teknoloji ve Enerji Verimliliği 7. Sınıf 650 Lt profesyonel bir deepfreeze’in yıllık elektrik tüketimi : 2800 kvs 1. Sınıf bir deepfreeze’in yıllık elektrik tüketimi: 7050 kvs Enerji sınıflandırma etiketi Saatte 6 kez kapı açılışı/Her açılmada 12 saniye açık kalma süresi
9 Electrolux Çamaşırhane Sistemleri GELENEKSEL SİLİNDİR ÜTÜ MAKİNASI 4 operatör çalışır 2 operatör besler 2 operatör katlar GELİŞMİŞ SİLİNDİR ÜTÜ MAKİNASI Sadece 1 operatör ile aynı iş yapılır
Electrolux Çamaşırhane Sistemleri 1 operator + 1 makine = 5 fonksiyon –Besleme –Kurutma –Ütüleme –Katlama –İstifleme 10
Electrolux Çamaşırhane Sistemleri 2-) Su tasarrufu, doğru ekipman ve uygun teknik alt yapı ile su sarfiyatları % 30 oranında düşürülebilir. En güzel örneği su geri dönüşüm sistemleridir (re-use water). Durulama safhalarında kullanılan ve normalde drenaja atılan az kirli suyun özel tertibatlarla bir sonraki yıkama işleminin ön yıkama safhasında kullanılması. 11