Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BULAŞIK MAKİNASI HAZIRLAYAN ZEYNEP ŞAHAR. O 1880 yılına doğru, İllinois’lı bir politikacıyla evli olan Amerikalı Josephine Cochrane şöyle diyecektir:"

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BULAŞIK MAKİNASI HAZIRLAYAN ZEYNEP ŞAHAR. O 1880 yılına doğru, İllinois’lı bir politikacıyla evli olan Amerikalı Josephine Cochrane şöyle diyecektir:""— Sunum transkripti:

1 BULAŞIK MAKİNASI HAZIRLAYAN ZEYNEP ŞAHAR

2 O 1880 yılına doğru, İllinois’lı bir politikacıyla evli olan Amerikalı Josephine Cochrane şöyle diyecektir:" Pekala, madem ki kimse bulaşıkları yıkayacak bir makine geliştirmek istemiyor o halde bunu bizzat ben yapacağım." Böylece yine elle çalışan ama daha pratik bir aygıt geliştirir: Bulaşıkları içeren bölmeler büyük bakır bir haznenin içinde yüzen bir tekerleğin merkezine sabitlenmişlerdir. Josephine Cochrane 1886 yılında bu buluşu için gereken lisansı ve Şikago’da 1893 yılındaki uluslararası fuarda da ilk ödülü kazanır. Ne var ki, onun buluşuyla yalnızca birkaç otel ve büyük restoran ilgilenecektir. Bu aygıt mucitlerin hayal gücünü kışkırtır ve artık 1900 yılına gelindiğinde 100 kadar bulaşık makinesi lisansı mevcuttur.

3 O Ama o yıllarda çok az evde sıcak su olduğundan bu makine pek ilgi görmez. 1910 yılına doğru ABD’de Walker kardeşler haznedeki suyun çevrimini sağlayan ilk mekanik bulaşık makinesini ortaya koyarlar. 1912 yılında elektrikli bir motor ve suyun doğrudan hazneye ulaşmasını sağlayan bir boru eklemek suretiyle aygıtlarını daha da geliştirirler. Bu ilk elektrikli bulaşık makinesidir. Ancak uygun deterjan olmadığından bulaşık düzgün bir şekilde yıkanamaz. Thomson cihazının Ev Aletleri Salonu’nda sergilenmesi için 1924 yılını beklemek gerekecektir. Motorla çalıştırılan helikopter pervanesine benzer bir kol suyu bulaşığın üzerine püskürtür. Su püskürtme sistemiyle bu aygıt halihazırdaki bulaşık makinelerinin teknolojisinin öncüsüdür. Bununla birlikte burada da, bulaşık iyi yıkanmamıştır çünkü kristal sodyum karbonat, sabun parçaları kullanılmaktadır.

4 O Daha uygun bir deterjan olan kalgonitin bulunması 1932 yılına denk düşer. 1940 yılında ABD’de ortaya konan ve tam bir yıkama sağlayan otomatik bulaşık makinesi ancak 1960’lara doğru Avrupa’ya ihraç edilir. Daha sonraki yıllarda da, bulaşık makinelerinin kap kacak kapasitesi ve güvenilirliği sürekli gelişecektir. Sonuçta, 1970’li yılların sonlarında, tam donanımlı mutfaklarda ankastre bulaşık makineleri gündeme gelir.

5 İLK BULAŞIK MAKİNALARI

6

7

8 O 1990’lı yıllardaki elektronik süreci dönüm noktası olacaktır; artık üreticiler bulaşık makinelerinde kristaller için hassas yıkama, turbo kurutma gibi seçenekler sunmaya başlarlar. Su ve elektrik tüketimi de azalır. Bu alandaki en son yenilik ise 2000 yılından itibaren ortaya konan "fuzzy logic" cihazlarıdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu makineler bulaşığın miktarına ve kirlilik oranına göre en uygun programı otomatik olarak belirliyorlar.

9 O 1886Bakır haznede elle döndürülen bir tekerleğe sahip olan Josephine Coltrane’ın makinesi 1893 yılında Şikago’daki uluslararası fuarda ilk ödülü kazandı.1921Walker kardeşlerin ortaya koyduğu elektrikli bulaşık makineleri gelişiyor. Thomson makinesi 1924 yılında uluslararası sergide yer bulacaktır.1957Bu fütürist fotoğraf ultrasonla çalışan ankastre bulaşık makinesiyle donanmış mutfakları muştuluyor.

10 GÜNÜMÜZDEKİ BULAŞIK MAKİNALARI

11

12 GELECEKTEKİ BULAŞIK MAKİNALARI

13

14

15


"BULAŞIK MAKİNASI HAZIRLAYAN ZEYNEP ŞAHAR. O 1880 yılına doğru, İllinois’lı bir politikacıyla evli olan Amerikalı Josephine Cochrane şöyle diyecektir:"" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları