ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Öz (saf) Şiirin Özelliklerinin Özeti
Advertisements

PROF. DR. ŞÜKRAN GEÇGİL.
SELİM İLERİ.
Hayatı Edebi Yaşamı Eserleri Ödülleri
Powerpoint Uygulaması
AHMET ÜNVER.
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
Hayatı Eserleri Ödülleri
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
KEREM GUVENTURK CAN DIVITOGLU 11/C
MAVİSEL YENER.
Henry James Hayatı Ve Eserleri
DİL A EDEBİYAT DERSİ.
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
ERTUĞRUL ÖZKÖK İzmir doğumlu olan Ertuğrul Özkök, yaklaşık 20 yıl boyunca Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yapmış önemli bir gazeteci.
Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
ASLI DER.
MÜGE İPLİKÇİ.
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri ( Eleştiri - Deneme - Söyleşi )
David Lodge. Hayatı 28 Ocak 1935’te Londra’nın güneyinde bölgesinde doğdu. Gelenekçi katolik bir ailenin oğlu olarak yetiştirildi.
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
PEYAMİ SAFA.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
1. Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
1.Soru Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
BERNA MORAN.
15 Eylül15 Eylül 1890 – 12 Ocak Ocak1976.
Birlik ve beraberlik duygusu yüksek uluslar daima yükselir
Tanzimat dönemi öğretici metinler
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
Bibliyografya.
NAMIK KEMAL.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
Jale YILMABAŞAR Hayatı ve Eserleri.
1 2. YENİ HAREKETİ 1940 Sonrası Şiiri LÜTFİ BAŞDAŞ 12/D 1789 İSMAİL MALAZGİRTLİ 12/D 1694.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
EDİP CANSEVER.
AHMET ÜNVER.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
CEMAL SÜREYA INCELEME Yağız Fırat BORAN 12-D.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İBRAHİM ŞİNASİ.
1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Şiir Erkök Yılmaz. Şiir Erkök Yılmaz (9 Temmuz 1948, Ankara), Türk öykü ve roman yazarı, akademisyen. 1978'den beri ağırlıklı olarak öykü türünde eserler.
AHMET ÜNVER.
BURCU AKTAŞ.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Sunum transkripti:

ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI ERENDİZ ATASÜ ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI

İÇİNDEKİLER Hayatı Edebi Hayatı Eleştirmenliği Romanları Öyküleri Denemeleri Eserlerinin Yayımlandığı Dergiler Başka Dillere Çevrilmiş Eserleri Ödülleri

HAYATI 1947’de Ankara’da doğdu. 1968’de Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun oldu. Mezun olduğu fakültede akademik kariyer yaptı. Aynı fakültede öğretim üyesi olarak çalıştı. 1974’de Doktor unvanını aldı.

HAYATI(devamı) 1980’de Doçent unvanını aldı. 1988’de Profesör unvanını aldı. 1997’de Farmakognozi profesörlüğünden emekliye ayrıldı.

EDEBİ HAYATI Günce ve mektuptan öyküye akan bir yazarlığı vardır. İlk öyküsünü 27 yaşında yazmıştır. Uzun yıllar eserlerini yayımlatmamıştır. Yapıcı yanı ağır basan bir eleştirmendir. Yazıları kolay anlaşılır. Öykü ve şiir eserlerinde iç içedir.

EDEBİ HAYATI(devamı) Yazmaya kadın konusunu sorgulayarak başlar. Eserlerini feminist bilinçle kaleme almıştır. Yazıları yoruma dayalı zengin bir içeriğe sahiptir. Çağdaş Türk romanına yeni biçim ve tema kazandırır. Post-modernisttir.

EDEBİ HAYATI(devamı) İnceleme yazıları “Düsün ve Çagdas Türk Dili dergilerinde” yayımlanmıştır. Makaleleri “Papirüs,Cumhuriyet Kitap ve Saçak dergilerinde” yayımlanmaktadır. 4 Roman, 8 öykü, 5 deneme kitabı bulunmaktadır.

KADIN BİR YAZAR OLARAK ATASÜ Kadın gözüyle sorunları dile getirmiştir. Eserlerinde kadın sorunlarına değinmiştir. Yazılarında feministlik ön plandadır. Kitap tanıtım yazılarında genelde kadın yazarları tercih eder. Eserleri kadınlara moral vermeye yöneliktir.

ELEŞTİRMENLİĞİ Sanatçı yönü ağır basan bir eleştirmendir. Yapıcı bir eleştiri anlayışına sahiptir. Eleştiriye evrensel yaklaşır. Düşündüğünü açık seçik dile getirir. Yazılarında konu ettiği kadın yazarlardır.

ELEŞTİRMENLİĞİ(devamı) Feminist bir eleştirmendir. Yazılarında hem olumsuz hem olumlu eleştiriye yer verir. Okura ve sanatçıya yol gösterir. Söylemek istediğini uzatmadan söyler. Eleştirileri sanatçıya değil sanatına karşıdır.

ELEŞTİRMENLİĞİ(devamı) Kendine özgü sanat anlayışını okurlarıyla paylaşır. Sanatçılara yapılan haksız saldırılara karşı çıkar. Yazıları eserlerin daha iyi anlaşılması içindir. Yeni yetişen yazarlarımıza yol gösteren bir tutumu vardır.

ROMANLARI Gençliğin O Yakıcı Mevsimi Bir Yaşdönümü Rüyası Açıkoturumlar Çağı Dağın Öteki Yüzü

ÖYKÜLERİ Kadınlar Da Vardır Lanetliler Dullara Yas Yakışır Onunla Güzeldim

ÖYKÜLERİ(devamı) İncir Ağacının Ölümü Uçu Taş Üstünde Gül Oyması

DENEMELERİ Benim Yazarlarım Kadınlığım, Yazarlığım, Yurdum İmgelerin İzi Kavram Ve Slogan Düşünce Sefaletinin Kıskacında Bilinçle Beden Arasındaki Uzaklık

ESERLERİNİN YAYIMLANDIĞI DERGİLER Radikal Kitap Dergisi Cumhuriyet Kitap Dergisi Saçak Dergisi Düşün Dergisi Çağdaş Türk Dili Dergisi Papirüs Dergisi

BAŞKA DİLLERE ÇEVRİLMİŞ ESERLERİ Dağın Öteki Yüzü; “The Other Side Of Mountain” Elizabeth Maslen Bir Yaşdönümü Rüyası; “On Eıpo Sthan Klimaktpio” Anti Karra Onunla Güzeldim; “Dust” Ruth Chrıstıe İncir Ağacının Ölümü; “Earthly Blıss” Reddy Masumiyetin Son On Yılı; “Das Letzte Jahrzehnt Der Navıtat” Beatrix Caner

BAŞKA DİLLERE ÇEVRİLMİŞ ESERLERİ(devamı) Lanetliler , Üç Kuşak; “Drei Generationen” Monika Demyirel Kadınlar Da Vardır , Sessiz Ali; “Der Schweigsame Ali” Wolfgang Riemann Taş Üstünde Gül Oyması; “Roses Engraved In Marble” Elizabeth Maslen

ÖDÜLLERİ 1982 Kadınlar da Vardır “Akademi Kitapevi Öykü Birincilik Ödülü” 1996 Dağın Öteki Yüzü “Orhan Kemal Roman Ödülü” 1997 Taş Üstüne Gül Oyması “Yunus Nadi Öykü Ödülü” 1998 Taş Üstüne Gül Oyması “Haldun Taner Öykü Ödülü” 2010 Hayatın En Mutlu Anı “Dünya Kitap Yılın Telif Kitap Ödülü”

MEHMET ÖZDEMİR ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 1090320241 2010©