NANOTEKNOLOJİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uzay mekiğinin yakıt tankının genişliği neden 1,5 metre?
Advertisements

Bilişim Teknolojileri ve Yönetim Dersi (IYO 713) Sunumu
DİJİTAL BASKI BOYALARININ GELECEĞİ
MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ 1 Genel İsim: İlyas Toktaş
Atmosferik Kirleticiler
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
ileri seramiklerin özellikleri ve kullanım alanları
Kimya Mühendisliği Üzerine Kariyer
Yerde yuvarlanan topun bir süre sonra durmasının sebebi nedir ?
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
NANOTEKNOLOJİ VE KANSER
ENTEKNO, Endüstriyel Teknolojik ve Nano Malzemeler Ltd. Şti.
KİMYAGER BAKIŞIYLA TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TAŞLARI I. ENERJİ VE ULAŞIMI Kimyagerler ve kimya mühendisleri, karadan hava ve uzaya uzanan bir alan üzerinde.
Ülkemiz ve Dünya.
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
NANOTEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARI
METABOLİZMA VE HÜCRESEL ENERJİ KAYNAĞI (ATP)
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
NMP-Başarı Öyküleri-6.ÇP İmalat sektöründe “sanal kurum” kavramını yaygınlaştırarak, şirketlerin daha esnek ve etkin bir hale gelmesi amaçlanmaktadır.
Küresel Isınma Nedir?.
NANOTEKNOLOJİ Nanoteknolojinin Etkilediği Alanlar Nanoteknoloji
NANO TEKNOLOJİ İÇİNDEKİLER 1-Nano teknoloji nedir?
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur.
HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY
KULA (Kentiçi Ulaşım Aracı)
NANOTEKNOLOJİ Nanoteknoloji maddenin atomik ve moleküler boyutta manipilasyonudur. Ulusal nanoteknolojinin yaptığı tanıma göre ise nanoteknoloji
Nanoteknoloji ile Kanser Tedavisinde Yeni Buluşlar
KUANTUM GEOMETRİ.
Nanoteknolojik Ürünler
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
DNA NANOTEKNOLOJİSİ.
Türkiyede nanoteknoloji
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
Faaliyete Başlama Kasım 2005 Sermayesinin Tamamı Ödenmiş Bir Kuruluş Şirket Genel Merkezi ABD, Florida, Orlando Mülkiyeti Web Temeline Dayalı (Back Office.
NANOTEKNOLOJİ KÜBRA İSPENOĞLU
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KAOLİN
Karbon Ayak İzini Azaltmanın Yolları 1
NANOTEKNOLOJİ “Nano = milyarda bir” demek. Teknolojimiz geliştikçe daha küçük şeyleri daha hassas biçimde üretebilir hale geliyoruz. Yüz nanometreden küçük.
MALZEME BİLİMİ - MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
NANOTEKNOLOJİ VE UYGULAMA ALANLARI
YÜZEY TEKNOLOJİLERİ.
Beton yollar MEVLÜT DUMAN
Geçmişten Günümüze Ulaşım Araçları
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
BÖLÜM 15 SÜRÜŞ KARAKTERİSTİKLERİ. BÖLÜM 15 SÜRÜŞ KARAKTERİSTİKLERİ.
ERTUĞRUL EKŞİ MUHAMMET SAİT KARMA
Sürtünme Kuvvetinin Hayatımızdaki Yeri
YAKIT İ Ç İ NDE HIZLI ÇÖZÜNEN TABLETLER 100% Aktif Maddeler İ çerir.
TATA MOTORS.
1868 yılında Jamsetji Tata tarafından Mumbai’de kurulan Tata Grubun yönetim kurulu başkanlığını 1992 yılından bu yana Ratan Tata yürütmektedir.Firma.
MİKRO ROBOT KOLU SİSTEMİ
OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ
Nano Malzemeler Giriş.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
KONU: NANOTEKNOLOJİ.
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
Yenilenebilir Enerji Nedir?
FONKSİYONEL GIDALARDA NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI
6.1.1.A Teknolojik Ben
1. Yakıt tasarrufu 2. Sürtünme 3. Aerodinamik 4. Konfor 5. Ergonomi maliyeti.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
Sunum transkripti:

NANOTEKNOLOJİ

NANOTEKNOLOJİ NEDİR? Nanoteknoloji, nanometre ölçeğindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların anlaşılması kontrolü ve üretimi amacıyla, fonksiyonel materyallerin, cihazların ve sistemlerin geliştirilmesidir. Nano ölçekteki olayların manipulasyonu ile bilim ve teknolojide yeni ufuklar açılmaya başlanmıştır.

NANOTEKNOLOJİNİN TARİHİ Nanoteknoloji kavramını ilk defa dile getiren Amerika Birleşik Devletleri’nden Eric Drexler'dir. Nanoteknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü'nün kurucusu olan Drexler, MIT laboratuarındaki çalışmaları sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiştir. Böylece, nanoteknoloji kavramı ortaya çıkmıştır.

NANOTEKNOLOJİNİN KULLANIM ALANLARI Nanoteknoloji, nanometre ölçeğindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların anlaşılması kontrolü ve üretimi amacıyla, fonksiyonel materyallerin, cihazların ve sistemlerin geliştirilmesidir. Nano ölçekteki olayların manipulasyonu ile bilim ve teknolojide yeni ufuklar açılmaya başlanmıştır. Medikal Alanda: Mikro cerrahide (göz, beyin vb.), Diagnostik kitlerde, Bilimsel Araştırmalarda, Yüzey karakteriasyonu ve modifikasyonu, mikroorganizmaların taşınması, ilaç salınım sistemleri, DNA modifikasyonu vb. Hava Temizleme cihazları

NANOTEKNOLOJİ AMAÇLARI Nanometre ölçekli yapıların analizi,  Nanometre boyutunda yapıların fiziksel özelliklerinin anlaşılması, Nanometre ölçekli yapıların imalatı, Nano hassasiyetli cihazların geliştirilmesi, Nano ölçekli cihazların geliştirilmesi, Uygun yöntemler bulunarak nanoskopik ve makroskopik dünya arasındaki bağın kurulmasıdır.

ARABA SANAYİİNDE NANOTEKNOLOJİ Araba sanayiinde nanoteknolojinin kullanım alanları her geçen gün artmakta. Güç treninden,iç soğutma,enerji korunumu,çevre kirliliği,otomobil içi sessizlik alanlarında çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca ’arabalarda nano’ konusunun;CO2 üretmeyen motorlar,güvenli sürüş,kendi kendini onarabilen gövde,dayanıklı ön camlar konularında da gelişme sağlayacağı öngörülüyor.

OTOMOBİL BİLEŞENLERİNE ETKİSİ Nanocosmos makro sistemde bir devrim yapacak. Otomobil bileşenlerinde gelişim sağlayacak.

NANOTEKNOLOJİ TAŞIT BOYALARINDA Araç boyalarının içine katılan mikroskobik seramik partikülleri sayesinde boyanın parlak kalması sağlanıyor ve daha kaygan hale gelen araç yüzeyi kir tutmuyor. Seramik partikülleri sayesinde daha dayanıklı hale getirilen boya, kolay çizilmiyor. Gelecekte hedeflenen ise araç boyalarının çizildikten sonra kendi kendilerini onarabilecek hale gelmesi.

YAKIT KATKI MADDELERİ Nanoteknoloji ile yeniden üretilen yakıt katkı maddeleri sayesinde benzinli araçların yakıt tüketiminde %5 tasarruf sağlanabiliyor.

OTOMOBİL CAMLARI Nanoteknolojinin otomobil camlarında da kullanılmasıyla birlikte, camlar çok daha ince ve dayanıklı hale getiriliyor. Ayrıca kendi kendini temizleyebilen camlar, yapışan kirin kısa süre içerisinde okside olmasını ve yağmurla birlikte kolayca akıp gitmesini sağlıyor.

OTOMOBİL LASTİKLERİ Otomobillerde karbon nanotüplerin otomobil lastiklerinde kullanılmasıyla, çelikten elde edilen dayanıklılığın ve güvenilirliğin çok daha fazlasının elde edilmesi bekleniyor.

TERMOELEKTİRİK YÖNTEM Termoelektrik yöntemde enerji korunumundaki diğer önemli bir yöntemdir. Motor veya egzos gibi aracın sıcak parçalarının etrafına yerleştirilen yarıiletken(InGaAs, GaSb ve SiGe)levhalar açığa çıkan ısı enerjisinin şimdiye kadar boşa harcanan bir kısmına dönüşüm uygulayabiliyor.

GENEL GÖRÜŞLER VDA(Alman otomotiv endüstrisi kuruluşu)’na ve diğer ülkelerdeki otomotiv organizasyonlarına göre takib eden yıllarda CO2 oluşumunda %20 azalma olacak. Bütün bu yenilikler ve teknolojik gelişmelerin müşteri taleplerini karşılayacak,trendlere uygun,güvenli ve komforlu,çevre dostu otomobillerle birleşeçeği düşünülüyor.

DÜNYANIN EN KÜÇÜK ARABALARI

3-4 nm BOYUTUNDA ARABA Rice Üniversitesi (ABD) araştırmacıları, şasi ve dingilleri organik bileşenlerden, tekerlekleri de buckyball denen küre biçimli karbon-60 moleküllerinden oluşan, süspansiyon sistemine  serbestçe dönen akslara sahip bir nano-araba yaptılar.

KAYNAKLAR www.elektromania.net Future nanotechnology developments for automotive applications Hartmut Prestingand Ulf König Department FT2/CS, Daimler Chrysler Research, Wilhelm-Runge-Str-11, D-89081, Ulm, Germany Energy scenarios… can solar break the paradigm?