Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NANOTEKNOLOJİ Nanoteknoloji maddenin atomik ve moleküler boyutta manipilasyonudur. Ulusal nanoteknolojinin yaptığı tanıma göre ise nanoteknoloji 1-100.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NANOTEKNOLOJİ Nanoteknoloji maddenin atomik ve moleküler boyutta manipilasyonudur. Ulusal nanoteknolojinin yaptığı tanıma göre ise nanoteknoloji 1-100."— Sunum transkripti:

1 NANOTEKNOLOJİ Nanoteknoloji maddenin atomik ve moleküler boyutta manipilasyonudur. Ulusal nanoteknolojinin yaptığı tanıma göre ise nanoteknoloji nm arası olan maddenin manipüllasyonudur.

2 Yunanca “nan(n)os” kelimesinden türemiş olan ve “cüce” anlamına gelen “nano”, bir fiziksel ölçünün milyarda birine işaret eden bir ön ektir. Örneğin 1 nanometre, 10-9 metredir ve yaklaşık olarak 2 veya 3 atom boyutundadır.

3 DNA PROTEİN VİRÜS BAKTERİ
2 nm nm nm bin nm

4 29 Aralık 1959 yılında Richard Feynman‘There is plenty of room at the boom’ (Aşağıda daha çok yer var) adlı konuşmasıyla konuşmasında herşeyi küçük bir ölçekte yönlendirme ve denetleme düşüncesini dile getirdi. Nanoteknoloji konseptinin ilk temelini ortaya atmıştır.

5 Nanoteknoloji kelimesini ilk olarak kullanan kişi ise Tokyo Üniversitesinden 1974 yılında Nario Taniguchi olmuştur. Taniguchi, nanoteknolojiyi “atom ya da molekül ayırım, birleştirme, bozma süreci” olarak ifade etmiştir.

6 Feymanndan esinlenen K
Feymanndan esinlenen K.Eric Drexler ise 1986 yılında nano boyutta birleştirme yapabilecegi fikrini sundugu Engines of Cretion :‘The comingera of nano technology’ adlı kitabı çıkarmıştır.

7 Nanoteknolojinin gelişmesini sağlayan buluş ise 1981’de Binnig ve Rohrer tarafından ;
TTM: Taramalı Tünellemeli Mikroskop TEM: Taramalı Elektron Mikroskobu TEM: Tünellemeli Elektron Mikroskobu AKM: Atomik Kuvvet Mikroskobu mikroskoplarının keşfedilmesidir.

8

9

10 Bu gelişmeyi 1986’da fullerenlerin ve karbon nanotüplerin keşfi izlemiştir.
Fulleren Karbonnanotüp

11 KARBON NONOTOPLARI(FULLERENLER) İLK SENTEZLEYEN BİLİM ADAMLARI
Robert F. Curl Harold W. Kroto Richard E

12 KARBON NANOTÜPLER Sumio Iijima karbon nanotüpü ilk (1991) sentezleyen bilim adamı.

13 NANOTEKLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
1959: Richard Feynman’ın meşhur konuşması. 1974: İlk moleküler elektronik aygıt patenti verildi. • 1981: Binnig ve Rohrer’in TTM’u(Taramalı Tünelleme Mikroskobu) icatları. • 1985: Curl, Kroto, Smalley’in korbonnanotopların keşfi • 1986: AKM’nun(Atomik Kuvvet mikroskobu) icadı.

14 • 1986: Drexler “Engines of Creation” kitabı yayınlandı
• 1986: Drexler “Engines of Creation” kitabı yayınlandı. • 1987: Elektrik iletkenliğinin kuantlaşma özelliği ölçüldü. • 1987: İlk tek elektron transistor yapıldı. • 1988: İlk suni protein yapıldı. • 1991: Sumio çok duvarlı karbon nanotüpleri keşfi. • 1993: Sumio grubu ilk tek duvarlı karbon nanotüpü izole etti.

15 1993: İlk nanoteknoloji laboratuvarı ABD de kuruldu
1993: İlk nanoteknoloji laboratuvarı ABD de kuruldu. 1997: Nanomekanik aygıtlarda ilk defa DNA kullanıldı. 1999: İlk moleküler elektronik anahtar yapıldı. 2001: Nanotüplerden ilk mantık devreleri yapıldı 2002: Superörgü nanoteller yapıldı. 2005: Nanoaraba yapıldı.

16 NANOTEKNOLOJİNİN TEKSTİLDEKİ UYGULAMALARI
Tekstilde nanoteknoloji uygulamaları, nano-tekstiller olarak adlandırılabilir. Nano-tekstil tanımı, nanoteknoloji uygulamaları sonucu elde edilen tüm tekstil yüzeylerini ifade etmektedir.

17 Moleküler nanoteknoloji felsefesi ile elde edilen tekstil yüzeyleri birer nanomalzemedir.
Düşük kimyasal kullanımı; düşük enerji maliyetleri; hava geçirgenliği, ıslanma gibi fiziksel ve mekanik özellik kaybının az olması nanoteknolojinin tekstil ve giysi uygulamalarında kullanılmasının sebepleridir.

18

19 Nanoteknoloji ve nanomalzemeleri uygun koşul ve miktarlarda kullanarak tekstil ürünlerine aşağıda verilen işlevleri kazandırmak mümkündür. Mekanik, kimyasal, termal bozunmalara karşı dayanıklılığın arttırılması, · Su, yağ ve kirlenmeye karşı iticiliğin geliştirilmesi, Morötesinden kızılötesine elektromanyetik dalgayı soğurma ve ışıtma özelliğinin değiştirilebilmesi ve buruşmazlık.

20 Nanoteknoloji tekstil sektörü için gelecek vaat eden bir alandır
Nanoteknoloji tekstil sektörü için gelecek vaat eden bir alandır. Tekstil sektörü şimdiden nanoteknolojinin etkisi altına girmiştir. Performansı geliştirmek veya tekstil malzemelerinde daha önce emsali görülmemiş işlevler ortaya çıkarmak amacıyla yapılan araştırmalar giderek gelişmektedirler.

21 Tekstilde nanoteknoloji uygulamaları konusunda Avrupa Birliği ülkeleri,
Amerika, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Avustralya başta olmak üzere yoğun çalışmaların yürütüldüğü görülmektedir. Pek çok ülkede yeni merkezler ardı ardına açılmaktadırlar. Örneğin, Haziran 2003’te Hong Kong Politeknik Üniversitesi’nde tekstil ve hazır giyim bölümüne bağlı “Nanotechnology Centre For Functional and Intellegent Textiles and Apparel (İşlevsel ve Akıllı Tekstil Malzemeler ve Nanoteknoloji Merkezi)” isimli bir merkez kurulmuş bulunmaktadır.


"NANOTEKNOLOJİ Nanoteknoloji maddenin atomik ve moleküler boyutta manipilasyonudur. Ulusal nanoteknolojinin yaptığı tanıma göre ise nanoteknoloji 1-100." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları