DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1940’lar Türkiye’si Prof. Dr. Turgut Göksu.
Advertisements

TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
Yakup Sebuktekin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. Sınıf (İ
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
HAZIRLAYANLAR YUSUF ŞEFLEK EMRE ÇİMEN EMİN DAĞYIKAN.
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül
TATÜRK DÖNEMİ ve DIŞ POLİTİKA
GENCLER! CUMHURİYETİ BİZ KURDUK,
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
1924 ANAYASASI.
CUMHURİYET DÖNEMİ DEVLET TEŞKİLATINDA GELİŞMELER
İkinci Dünya Savaşı Sonrası İç Politika
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül
6 ÜNİTE YAŞAYAN DEMOKRASİ KURULTAYDAN MECLİSE KONULAR
DEMOKRATİK YÖNETİM Demokrasi halk idaresi anlamına gelmektedir. Demokrasinin olmadığı toplumlarda insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi değerler korunamaz.demokratik.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
Türkiye'nin Jeopolitik Konumu
KAZANIMLAR 3. Türkiye’nin dünya üzerindeki konumunun öneminden yola çıkarak İkinci Dünya Savaşı sonrası değişen ülkeler arası ilişkileri değerlendirir.
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Bilişim teknoloji ve yazılım SUDE SALAR 436
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ ? Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği *İstanbul Barosu Başkanlığı’nın çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.
TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
Türkiye Siyasi Tarihi.
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Sosyalbilgiler Öğreniyorum
TÜRKİYE DEMOKRASİ SÜRECİNDE SİYASİ VE SOSYAL TEPKİLER
SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
27 Mayıs 1960 Darbesi.
Erdoğan GÜL SOSYALBİLGİEVİ 2014.
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
Çalışma Soruları 9.ders. Balkan Antantı bölge ülkelerinin, herhangi bir saldırı ile karşılaştığında, aralarında güç birliği sağlamak, barışa katkı yapmak.
HAZIRLAYANLAR MERVE ERDOĞAN SİMGE AKYILDIRIM
Türkiye'de çok partili sisteme geçişi tartışınız
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
Sosyal alan sorular.
Çalışma soruları 2. ders. Yeni Türk devletinin gerçekleştirmiş olduğu inkılapları Osmanlı Devleti’nin ıslahatlarından ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden.
Çalışma soruları 3. hafta
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE TÜRKİYE
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
II. DÜNYA SAVAŞI ve İSMET İNÖNÜ (MİLLİ ŞEF) DÖNEMİ TÜRKİYE
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
ATATÜRK’ÜN HAYATININ KRONOLOJİSİ 1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı.1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı. 1895:Selanik Askeri.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
Demokrasinin Serüveni (Demokrasi İle)
Çağdaş ve uygar bir Türkiye idealini taşıyan Mustafa Kemal hedeflerinden biride demokrasiyi yerleştirmekti… Bu sistemde oy verilecek herkesin bu hakkını.
demokrasinin temel ilkeleri
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ
TBMM’den geçmişte ve bugün yer alan kadın milletvekillerimiz
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Anadolu’dan Haber Var
I. Dünya Savaşına İtilaf devletleri yanında giren Çarlık Rusya’sı savaş sırasında ekonomik bunalıma girince 1917 de Bolşevik İhtilali çıkmış Çarlık.
1960 DARBESİ SÜRECİNDE AKİS DERGİSİ
Yayıncılığa Giriş “Türkiye”
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
ÇOK PARTİLİ HAYAT DENEMELERİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dünya’da gelişimi Türkiye‘de gelişimi. Demokrasi sözcüğü Yunancadan gelir. Eski Yunancada “demos’ halk, ‘kratos’ iktidar ya da egemenlik anlamında kullanılırdı.
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
Sunum transkripti:

DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE Ş.YÜCE

Çok partili hayata geçişle demokrasi arasında nasıl bir bağlantı vardır?

Birleşmiş Milletler ile demokrasi arasında nasıl bir bağlantı vardır?

Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’NÜN bu konuşmasından ne anlıyorsunuz? İsmet İNÖNÜ Atatürk zamanında gerçekleştirilmek istenen fakat Değişik nedenlerden dolayı gerçekle- ştirilemeyen çok partili hayata geçişi Vurgulamaktadır. Özellikle Cumhuriyet Rejimi ile yönetilen bir ülkede bir partinin bulunması demokrasinin geleceği ve diğer Ülkelerin Türkiye’ye bakışı açısından da Önem arz etmektedir. Bir gazete haberi 2 kasım 1945 Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’ NÜN meclis açılış konuşması Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’NÜN bu konuşmasından ne anlıyorsunuz?

İktidar Partisi dışında başka bir partinin bulunması neden önemlidir? Birleşmiş Milletler Teşkilatının kurucu üyesi olan Türkiye’de de bu dönemde demokratikleşme çabaları hız kazandı. Basında çok partili hayata geçiş yanlısı haberler çoğaldı. Böyle bir ortamda çok partili hayata geçiş döneminin ilk siyasi partisi kuruldu (1945). Nuri Demirağ tarafından kurulan bu parti, Millî Kalkınma Partisi idi. Bu yıllarda CHP içinde ekonomik politikalar konusunda yaşanan görüş ayrılıkları bazı milletvekillerinin partiden ayrılmasına yol açtı. Yeni siyasi partilerin kurulması ve yapılan seçimlerle başlayan demokratik süreç gelişerek devam etti. Ancak bu demokratik süreç 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 tarihlerinde yapılan askeri müdahalelerle zaman zaman kesintiye uğradı. Demokrasiye zarar veren bu müdahalelerin etkileri anayasa değişiklikleri ve anayasal düzenlemeler, yeni siyasi partilerin kurulması ve özgürlüklerin genişletilmesiyle aşıldı. 1946 yılı başlarında partiden ayrılan Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan öncülüğünde Demokrat Parti (DP) kuruldu. DP’nin kurulmasından birkaç ay sonra parti sayısı hızla çoğaldı. 1946 yılında onu aşkın siyasi parti kuruldu. Aynıyıl çok partili siyasi hayatın ilk genel seçimi yapıldı. 1946 yılı genel seçimleri sonucunda CHP iktidarı devam etti. 1950 yılında ise genel seçimleri kazanan DP iktidara geldi. Böylece çok partili siyasi ortamda mecliste farklı görüş ve düşünceler temsil edilme imkanı buldu. İktidar Partisi dışında başka bir partinin bulunması neden önemlidir?

Atatürk Sonrası Çok Partili Hayat İlk çok partili seçimlerin yapıldığı yıl olan 1946 aynı zamanda Türkiye’de Tek dereceli seçimin yapıldığı yıldır

Sorular Terakkiperver Halk Fırkası Cumhuriyet Halk Fırkası Aşağıdakilerden hangisi Atatürk zamanında kurulan siyasi partilerden birisi değildir? Terakkiperver Halk Fırkası Cumhuriyet Halk Fırkası Serbest Cumhuriyet Fırkası Demokrat Parti

Birden fazla parti demokrasinin vazgeçilmezidir Tek eksiğimiz hükümet partisi karşısında başka bir parti bulunmamasıdır. İsmet İNÖNÜ’ NÜN bu sözlerine bakarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? Birden fazla parti demokrasinin vazgeçilmezidir Tek partili yönetim şekli Cumhuriyet açışından olumludur Kabinede çok seslilik demokrasiyi güçlendirir İsmet İNÖNÜ demokrasinin gelişmesine katkı sağlamıştır

www.daricanamikkemal.net.tc Ş.YÜCE