1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
DİLEK KİPLERİ.
ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
BOŞANMA SEBEBİ.
ZAMİRLER.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
(BELİRTEÇ) ZARF.
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
İNANÇ BAŞARININ NERESİNDE ?
YAZIM KURALLARI.
DİLEK KİPLERİ.
ZAMİRLER.
1.CÜMLELERDE YAKIN ANLAMLILIK CÜMLELER ARASINDAKİ ANLAM İLİŞKİLERİ
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
EDATLAR{İLGEÇLER} Tek başına anlamı olmayan,sözcükler arasında anlam ilişkisi kuran sözcüklere edat{ilgeç}denir.
Cümlede Anlam 1.Hangi cümlede anlatım bozukluğu yoktur?
HALKALI GÜNEŞ ORTA OKULU
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
CÜMLEDE ANLAM.
KONU CÜMLEDE ANLAM.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri ( Eleştiri - Deneme - Söyleşi )
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
CÜMLEDE ANLAM.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
SORULAR.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
FİİL (EYLEM).
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
TÜRKÇE / Cümlenin İfade Ettiği Anlam Özellikleri
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Matematik Dersine Nasıl Çalışmalıyız??
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
CÜMLEDE ANLAM.
SINAV KAYGISI.
CÜMLE TÜRLERİ.
Bunu okumak sizi herhangi bir borç yükü altına sokmayacaktır.
SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
VURUR YÜZE İFADESİ TEOG ZAMANI GELMİŞ BİTANESİ
Eğlenceyi çok seven bir ağustos böceği varmış.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
İFADE ETTİKLERİ ANLAMLARA GÖRE CÜMLELER
FİİLLERDE KİP.
EK FİİL / EK EYLEM /.
Anlamlarına Göre Tümceler
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
Sunum transkripti:

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır? A)Çok konuştuğundan pek sevilmiyordu. B)Her şeyini öğrencilerine adamış biriydi. C)Biletleri alır almaz buraya gelecekmiş. D)Çayın içmeden sofradan kalktı.

1:A Çünkü :a şıkkında neden sonuç ilişkisi vardır

2.(1) Yazar,bu romanı 1970’te yazmış. (2) Dönemin siyasi olaylarını anlatıyor. (3) Kahramanlarını yakın çevresi oluşturuyor. (4) O dönemi anlamak için okunması gereken etkileyici bir roman. Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır? A)1 B)2 C)3 D)4

2:D Çünkü : olayları yazıldığı tarih ve akrabalarının olduğu ama d ki o dönemi anlatmasını diyor o yüzden cevap d

3.’Gün Olur Asra Bedel ‘ romanı Cengiz Aytmatov’un en etkileyici ve akıcı olan romanıdır. Yukarıdaki cümlede aşağıdakilerden hangisi söz konusudur? A)Öz eleştiri B)Endişe C)Beğeni D)Mutluluk

3:C Çünkü :cümlenin konusu beğenidir

4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem karşılaştırma hem de abartma vardır? A)Sen herkesten farklısın,bunu bil. B)Dünyanın gözü senin üstünde. C)Kitaptaki testlerin çok zor olduğunu düşünüyorum. D)Buraları gençliğimde de çok gezdim ama şimdi cennet köşesi kadar güzel olmuş.

4:d Çünkü : d de hem karılaştırma ve abartma yapılmıştır

5.Okuyucu,elindeki eseri ayna olarak kullanamıyorsa o eser başarılı sayılmaz. Aşağıdakilerden hangisi anlamca bu cümleye en yakındır? A)Eser,kuyucuyu etkilemeli. B)Eserin kahramanları gerçek hayattan alınmalı. C)Eserin dili yazara göre değil okuyucuya göre değişmeli. D)Okuyucu eserde kendi hayatından kesitler görebilmeli.

5 :d Çünkü : en yakın d dir

6.Aşağıdakilerden hangisinden eylemin birden fazla yapıldığı anlamı vardır? A)Soruları daha dikkatli okudum. B)Okula bugün Ayşe de gitmemiş. C)Derslerine gayretini biraz artırmalısın. D)Bu sabah da erken kalktık.

6:d Çünkü : D de iki eylem vardır

7.Aşağıdakilerden hangisinde beklenti söz konusu değildir? A)Sıranın kendisine çabuk geleceğini düşünüyor. B)Köylü,bu sene ürünün daha bol olacağını umuyor. C)Senin uyanma saatini bekledi. D)Ortalık ağarmadan köye varmayı olmayı planlıyorlar.

7:c Çünkü : A ,b ve d konusudur c de değildir

8.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde olumsuz bir yaklaşım söz konusudur? A)Başarısız olacağımızı sanmıyorum. B)Bu eseriyle ün yapacağını sanmıyorum. C)Bütün sınavlarda başarısız oldu. D)Başarılı olmak için öncelikle buna inanmalısın.

8 :b Çünkü : b de negatif yaklaşıyor diğerlerinde pozitif yaklaşıyor

9.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ‘beklentilerin gerçekleşmediği’ anlamı vardır? A)Ona olan güvenimizi boşa çıkarmadı. B)Yine yapacağını yaptı ve bizi üzdü. C)Güya bir daha sözünden dönmeyecekti. D)Gelecek güzel günleri bekliyoruz.

9.c Çünkü :gerçekleşmediği anlam vardır

10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul (şart) anlamı vardır? A)Otobüsü kaçırınca derse geç kaldı. B)Dışarı çıkman ödevleri bitirmene bağlı. C)Baharın gelmesiyle etraf şenlendi. D)Bu çalışmayla başarılı olacağını sanmıyrum.

10 :b Çünkü : b de koşul şart cümlesi vardır

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşula bağlılık söz konusudur? A)Belki yarın teyzemlere gideriz. B)Güneş,insana huzur ve mutluluk veriyor. C)Azimle çalıştığı zaman başarılı olacağına inanıyorum. D)Karın erimesini hiç istemiyorum.

11:c çünkü : A,B VE D KOŞULA BAĞLI SÖZ YOKTUR C DE VARDIR

12.Aşağıdaki hangi cümlede ‘yönlendirme ’yapılmıştır? A)Boks, ilkel bir spordur. B)Oğlunu boksa heveslendirme. C)Boks hiçbir zaman yaygın bir spor dalı olmayacaktır. D)Boksta gelecekte kaliteli sporcu yetişecek.

12 :B ÇÜNKÜ : B ŞIKKINDDA YÖNLENDİRME YAPILMIŞTIR

13.’Okyanusu suya bakarak aşamazsın.’ Bu cümlede vurgulanmak istenen kavram aşağıdakilerden hangisidir? A)Karanlık B)Çalışkanlık C)İstek D)Yetenek

13:B ÇÜNKÜ : ÇALIŞMADAN ZORU AŞAMASSIN

14.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir tekrarlanma söz konusu değildir? A)Kardeşim ödevini yine yapmadı. B)Bugün hana daha sıcaktı. C)Bana hala aynı şeyleri söylüyordu. D)Defalarca beni aramasını söyledim.

14:B ÇÜNKÜ:A,CVED DE TEKRARLAMA VARDIR BDE YOKTUR

15. ’Daha fazlası her zaman daha iyi değildir 15.’Daha fazlası her zaman daha iyi değildir.’ sözünü aşağıdakilerden hangisi özetleyebilir? A)Mal canın yongasıdır. B)Fazla mal göz çıkarmaz. C)Azıcık aşım kaygısız başım. D)Büyük başın derdi büyük olur.

15 :D ŞIKLARA BAKTIMIZDA EN UYGUN OLAN D DİR BÜYÜK İŞİN BÜYÜK DERDİ VARDIR