OKUL SAĞLIĞI (6-19 YAŞ).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Olaylarda Mağdurların Ruh Sağlığı Boyutu
Advertisements

Sağlık ve Hijyen.
AKDUR, Dünya Gençlik Yılı1 Uluslararası Gençlik Yılı Işığında Sağlık Programları ve GENÇLER İÇİN SAĞLIK PROGRAMI Prof. Dr. Recep AKDUR
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
E.Ü.T.F. ÇALIŞAN SAĞLIĞI, GÜVENLİĞİ ve HAKLARI BİRİMİ
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
Bebek ve çocuk İzlemlerİ
HASTA BİLGİ GÜVENLİĞİ NURAY TALİ.
İLKÖĞRETİM DÖNEMİ ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
İŞYERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ORGANİZASYONU
2. Sağlık hizmetleri.
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
1-)ÇOCUGUN FİZİKSEL VE MOTOR GELİŞİMİNDE ETKİNLİK SAĞLAMAK A-)Fiziksel İhtiyaçların Karşılanması ve Sağlığın korunması B-)Fiziksel Yapının Tanınması.
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
Acil Servis Temizliği.
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
HAZIRLAYAN: NESLİHAN ERGÜZEL İPEKNUR AYVAZOĞLU
ENGELLİ BİREYLERİN BAKIMI
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
KORUYUCU HEKİMLİK.
UYUMSUZ ÇOCUKLARIN TANINMASI VE TEŞHİSİ
CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR
Okula uyum konusunda: Öğretmen ve velilere müşavirlik
Yeni tahsisi yapılan bina

BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
OKUL SAĞLIĞI Dr. Hikmet PEKCAN Sağlık Slaytları
OKUL HEMŞİRESİNİN GÖREV YETKİ SORUMLULUKLARI
GAZİOSMANPAŞA İLKOKULU SAĞLIK VE TEMİZLİK
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
“BEYAZ BAYRAK” KASTAMONU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 03/08/2015.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
Yrd. Doç. Dr. Özdem Nurluöz
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
BÖLÜM 14 ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRÜLEN RUHSAL PROBLEMLER
TEMEL SAĞLIK BİLGİLERİ Dr
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
Tacettin İnandı Halk Sağlığı
KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.
MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Uzm.Dr.Sevil ARABACI Dr.Canan ... Adölesan Merkezi
Sağlık hizmetleri 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMUNA YEREL YÖNETİMLERİN KATILIMI
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
NÖROLOJİK HASTAYA YAKLAŞIM
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
I ̇ S ̧ YERLERI ̇ NDE SAG ̆ LIK VE GU ̈ VENLI ̇ G ̆ I ̇ TEHDI ̇ T EDEN UNSURLAR VE BUNLARA KARS ̧ I ALINACAK O ̈ NLEMLER I ̇ S ̧ SAG ̆ LıG ̆ ı VE GU ̈
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
10. hafta: Özel gereksinimli bireylerin korunması, ihmal ve istismar
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
Ben Temizim Okulum Temiz Projesi
Sunum transkripti:

OKUL SAĞLIĞI (6-19 YAŞ)

Tanım Okul sağlığı hizmetleri; öğrencilerin ve okul personelinin sağlığının değerlendirilmesi, sağlıklı okul yaşamının sağlanması için yapılan çalışmaların tümüdür.

Okul Çağı Neden Özel Bir Gruptur? * Bu çağda çocuklar sürekli bir büyüme ve gelişme içindedir. Bu çağda alınacak koruyucu önlemler hayat boyu etkili olur. * Okul çocuklar için evleri dışında toplu bulunduklara ilk yerdir. Bu durum özellikle ruh sağlığı açısından önemlidir. * Okul ortamı bulaşıcı hastalıkların artmasını ve hızlı yayılmasını kolaylaştırır. Bu yüzden koruyucu önlemlere dikkat edilmelidir. * Görme ve işitme eksiklikleri gibi öğrenimi güçleştirici bozuklukların erken tanısının yapılabileceği bir dönemdir. * Okul çağı, alma ve etkilenme devresidir. Bu çağda verilecek iyi bir sağlık eğitimi bilinçli bir toplum yetişmesini sağlar.

Okul Çocuğu Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler 1- Sağlık Durumunun Değerlendirilmesi, Korunması ve Geliştirilmesi: A- Okula kabul muayenesi: Bazı ülkelerde uygulanan bu muayene sonunda çocuklar; - Normal (okula başlarlar), - Nezaret edilmesi gerekenler (daha sık kontrol), - Eğitim alması gerekenler (özel eğitim kurumu). B- Periyodik fizik muayeneler: Bunların amacı çocukların sağlığının değerlendirilmesi ve hastalıkların erken tanınmasıdır.

C- Taramalar: Bir çeşit periyodik muayenedir. Başlıcaları; a) Görme Taramaları: Öğrenim boyunca en önemli organ gözdür. Yapılan araştırmalar okul yıllarıyla birlikte görme kusurlarında da artış olduğunu göstermiştir. b) İşitme Taramaları: Ülkemizdeki işitme kayıplarının en önemli nedeni kronik otitis media’dır. İşitme kayıpları sonucunda davranış ve konuşma bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Ülkemizdeki okullarda %3-10 oranında işitme kayıplı öğrenci mevcuttur. c) Diş sağlığı taramaları: Okul çağı çocuklarında en sık rastlanan sorunlardandır (%35-68). d) Büyüme-gelişme taramaları: Bu konuda yapılan çalışmalara göre; * Erkeklerde  %17.3 zayıflık, %3.2 kısalık. * Kızlarda  %14.5 zayıflık, %2.8 kısalık.

D- Bulaşıcı hastalıklarla savaş: Her çocuk yılda bir defa hastalık yüzünden uzunca bir süre (ortalama 7 gün) okula gidememektedir. Bunu önlemek için; - Bağışıklama, - Erken tanı için eğitim, -Çevre koşullarının düzeltilmesi çalışmalarına ağırlık verilebilir.

E- Kazalarla ilgili hizmetler: Bunun önlenmesi için; - Konuyla ilgili eğitim, - Okul ve çevresinde gerekli önlemlerin alınması, - Okulda ilkyardım olanaklarının bulunması. F- Ruh sağlığı çalışmaları: Okul çağında en sık görülen ruhsal sorunlar davranış bozuklukları (çocuğun çevresini etkiler-huzursuzluk, sinirlilik, saldırganlık v.b.) ve duygusal bozukluklardır (çocuğu etkiler-kekemelik, tik, gece işemesi, tırnak yeme v.b.).

2- Sağlık Eğitimi: Öğrencilere; - Doğru sağlık bilgilerinin aktarılması, - Sağlık konusunda olumlu davranış kazandırılması çalışmalarını içerir.

“Okul Sağlığı Eğitimi ve Uygulama Rehberi” ile ilkokul çocuklarına; - Sağlıklı beslenme, - Kişisel hijyen, - Hastalıklardan korunma, - Sporun yararları, - Sağlıklı giyinme, - Kazalardan korunma, - İlk yardım, - Çevre temizliği konularında eğitim verilmektedir.

3- Okulda Çevre Sağlığı: - Okul yeri, - Binası, - Alt yapı tesisleri, - Çöplerin yok edilmesi, - Tuvaletler, - Isıtma ve havalandırma, - Aydınlatma, - Sınıfların büyüklüğü gibi konuları kapsar.

4- Okul Sağlığı Kayıtları: Her çocuk için yapılan; - Muayene ve gözlemler, - Öğretmen düşünceleri, - Aşı ve tedaviler kişisel dosyalarda saklanmalıdır.