C İ HAN KOCABIYIKO Ğ LU CAN MANDEV Uluda ğ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Gemlik/Bursa
Giriş Zeytin *Zeytin; boylu bir çalı veya 10 metreye kadar boylanabilen, sık dallı, yayvan tepeli, her dem yeşil yapraklı bir a ğ açtır. *Geniş, kıvrımlı, yamru yumru bir gövdesi vardır. A ğ aç yaşlandıkça, düzgün gri renkli gövde kabu ğ u giderek çatlar. A ğ acın tacı (tepesi), yaklaşık olarak artan boy kadar her sene genişler. Verimli topraklarda taç açık ve asimetrik, verimsiz topraklarda ise daha yo ğ un ve yuvarlaktır.
Türkiye, dünya sofralık zeytin üretiminde yüzde 13 ile ikinci, zeytinya ğ ı üretiminde ise yüzde 6 ile dördüncüdür. Avrupa Birli ğ i’nin toplam sofralık zeytin ihtiyacının yaklaşık yarısı Türkiye’den sa ğ lanmaktadır. Türkiye’de zeytin ve zeytinya ğ ı sektörü, tarımdan sanayiye, sanayiden pazarlamaya kadar önemli yan ürünleriyle birlikte; sanayide, ticarette, tarımda önemli bir a ğ ırlı ğ a sahiptir.
Türkiye dünya sofralık zeytin üretiminin %9.2’sini gerçekleştirerek bu alanda 3., ihracatında %6.2 ile 5. zeytinya ğ ı üretiminde %2.7 ile 5. ve ihracatında %5 ile 4. sırada olup; bu ürünlerden önemli miktarda döviz girdisi sa ğ lamaktadır. Türkiye’de var-yok yılları ortalamasına göre üretilen toplam dane zeytinin yaklaşık %25-42’si sofralık işlenmek üzere ayrılmaktadır. Yıllar itibari ile incelendi ğ inde, zeytin a ğ aç sayısı ile sofralık ve ya ğ lık zeytin üretimi sürekli olarak artış göstermiştir (Savran ve Demirbaş, 2009).
Zeytin ve zeytinya ğ ının insan beslenmesindeki de ğ eri, ekonomik önemi ve mutfak kültüründeki geçmişi yıl gibi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Son yıllarda insan sa ğ lı ğ ı ve beslenmesindeki önemi bilimsel olarak da ispatlanmıştır; dolayısıyla zeytin ve zeytinya ğ ının dünya tarımı ve ticaretindeki önemi gittikçe artmaktadır.
DOMAT ZEYT İ N İ ** İ yi bakım şartlarında kuvvetli yetişir. **Meyvesi iridir. ** İ yi bakım koşullarında düzenli ürün verir. **Verimlidir. **Erken meyveye yatar. **Geç sulamalarda so ğ u ğ a karşı duyarlıdır. **Aşı ile ço ğ altılabilir.
Domat zeytini; Ülkemizin en iyi yeşil salamuralık zeytin çeşididir. Ya ğ oranı %23 civarında olup, etli bir zeytindir. A ğ acın genel görünümü di ğ er zeytinlere oranla daha yeşil olup, killi topra ğ a ve sulanan arazilere önerilir. Domat zeytini; ülkemizin ekonomik önemine sahip çok önemli bir çeşididir ve dolgulu zeytin üretiminde bu nedenle tercih edilmektedir.
*_* Manisa'nın; Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı ilçelerinde, İ zmir'in Kemalpaşa ve Selçuk ilçelerinde, Aydın'ın merkezi ile Söke, Karacasu, Kuyucuk ilçelerinde yetiştirilir.
Narlı Zeytin Dolmasının Yapımı İ lk önce belirlemiş oldu ğ umuz domat tipi zeytini acısını almak için %2’lik oranda kostik kullandık. Daha sonra tatlı su kullanarak kosti ğ i zeytin bünyesinden arındırdık. %3’lük oranda tuz ve %1’lik oranda sitrik asit kullandık. Domat tipi yeşil zeytini salamura yaptıktan sonra bünyesine alması için nar ekşili salamura suya bastık.Daha sonra çekirdeklerini çıkarttık.
Çekirde ğ i çıkmış olan zeytinin içi nar taneleri ile doldurulur.
En son işlem olarak nar ekşili ve şekerli salamura hazırlanır ve paketlenir
Bu çalışmada, taze iken tüketimi mümkün olmayan zeytin meyvesinden, daha önce yapılmamış olan zeytin, nar taneleri, nar ekşisi ve şekerden oluşan yeni bir ürün yapılması amaçlanmış ve tüketicinin görüşlerine sunulmuştur.