C İ HAN KOCABIYIKO Ğ LU CAN MANDEV Uluda ğ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Gemlik/Bursa.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
Advertisements

AKDENİZ BÖLGESİ.
Viburnum sp. Kartopu.
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
RAKAMLARLA TÜRKİYE
TÜRKİYE’DE TARIM.
ABELİA GRANDİFLORA.
ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
Danimarka.
6. sınıf Sosyal Bilgiler 4. Ünite: Ülkemiz ve Dünya
Fen Ve Teknoloji Proje Ödevi Adı:Barış Soyadı:Kocaemre Numara:810 Sınıf: 8/A.
Büyük yapraklı ıhlamur
ZEYTİN ÜRETİCİLERİN PROBLEMLERİ ÜÇ ANA BAŞLIK ADI ALTINDA TOPLANMAKTADIR.
ZEYTİNDEN ÜÇ FARKLI DAMAK TADI
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
Keskino ğ lu şirketi 1963 yılında İ smail Keskino ğ lu ve o ğ ulları Fevzi ile Mehmet Keskino ğ lu tarafından Manisa’nın Akhisar ilçesinde kurulmuştur.
AÇLIK SORUNU Elif AVCI.
BADE ŞARAP BUTİĞİ’NE HOŞGELDİNİZ....
ÜRETTİKLERİMİZ.
EGE BÖLGESİ.
ÖĞRETMENİM: ÜMİT OĞUZHAN
Hazırlayan: Hüseyin CEYHAN Cengiz Topel İ.Ö.O. 5/B Sınıf Öğretmeni
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
MANİSA İL COĞRAFYASI.
KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN.
Doç. Dr. Sibel Karakaya Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisli ğ i Bölümü, Bornova, Izmir ZEYT İ NYA Ğ ININ SATIN ALIMI VE KULLANIMI.
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
ZEYTİN ÇEŞİTLERİ.
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
EZME ZEYTİN İŞLENMESİ.
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
MART AYI MECLİS TOPLANTISI ENDER YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 30 Mart 2009.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
KOLZA.
2011 – EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ BAHAR YARIYILI
TÜRKİYE’DE TARIM.
SELE ZEYTİNİ. Sele tipi işleme, genellikle Marmara bölgesinin çeşidi olan Gemlik zeytininde ticari anlamda yapılırken, diğer bölgelerimizde genellikle.
Picea pungens Mavi ladin.
Cerastium tomentasum Fare Kulağı.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Cupressaceae CİNS : Juniperus
Berberis sp. (Kadın Tuzluğu)
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı,
 Konferans, ilim, sanat, hukuk, edebiyat gibi çeşitli konularda bilgi vermek amacıyla yapılan uzun konuşmalardır.  Bir hitap çeşidi olan konferans,
ŞUBAT İHRACAT RAKAMLARI BASIN AÇIKLAMASI 1 1 Mart 2016.
Meyve - görünür Davranislarimiz Düsuncelerimiz Aliskanliklarimiz.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
Meyve - görünür Davranislarimiz Düsuncelerimiz Aliskanliklarimiz.
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR
RAKAMLARLA TÜRKİYE
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
SÖKE TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ SWOT ANALİZİ(GZFT).
TATLI PATATES.
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

C İ HAN KOCABIYIKO Ğ LU CAN MANDEV Uluda ğ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Gemlik/Bursa

Giriş  Zeytin  *Zeytin; boylu bir çalı veya 10 metreye kadar boylanabilen, sık dallı, yayvan tepeli, her dem yeşil yapraklı bir a ğ açtır. *Geniş, kıvrımlı, yamru yumru bir gövdesi vardır. A ğ aç yaşlandıkça, düzgün gri renkli gövde kabu ğ u giderek çatlar. A ğ acın tacı (tepesi), yaklaşık olarak artan boy kadar her sene genişler. Verimli topraklarda taç açık ve asimetrik, verimsiz topraklarda ise daha yo ğ un ve yuvarlaktır.

Türkiye, dünya sofralık zeytin üretiminde yüzde 13 ile ikinci, zeytinya ğ ı üretiminde ise yüzde 6 ile dördüncüdür. Avrupa Birli ğ i’nin toplam sofralık zeytin ihtiyacının yaklaşık yarısı Türkiye’den sa ğ lanmaktadır. Türkiye’de zeytin ve zeytinya ğ ı sektörü, tarımdan sanayiye, sanayiden pazarlamaya kadar önemli yan ürünleriyle birlikte; sanayide, ticarette, tarımda önemli bir a ğ ırlı ğ a sahiptir.

Türkiye dünya sofralık zeytin üretiminin %9.2’sini gerçekleştirerek bu alanda 3., ihracatında %6.2 ile 5. zeytinya ğ ı üretiminde %2.7 ile 5. ve ihracatında %5 ile 4. sırada olup; bu ürünlerden önemli miktarda döviz girdisi sa ğ lamaktadır. Türkiye’de var-yok yılları ortalamasına göre üretilen toplam dane zeytinin yaklaşık %25-42’si sofralık işlenmek üzere ayrılmaktadır. Yıllar itibari ile incelendi ğ inde, zeytin a ğ aç sayısı ile sofralık ve ya ğ lık zeytin üretimi sürekli olarak artış göstermiştir (Savran ve Demirbaş, 2009).

Zeytin ve zeytinya ğ ının insan beslenmesindeki de ğ eri, ekonomik önemi ve mutfak kültüründeki geçmişi yıl gibi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Son yıllarda insan sa ğ lı ğ ı ve beslenmesindeki önemi bilimsel olarak da ispatlanmıştır; dolayısıyla zeytin ve zeytinya ğ ının dünya tarımı ve ticaretindeki önemi gittikçe artmaktadır.

 DOMAT ZEYT İ N İ  ** İ yi bakım şartlarında kuvvetli yetişir. **Meyvesi iridir. ** İ yi bakım koşullarında düzenli ürün verir. **Verimlidir. **Erken meyveye yatar. **Geç sulamalarda so ğ u ğ a karşı duyarlıdır. **Aşı ile ço ğ altılabilir.

 Domat zeytini; Ülkemizin en iyi yeşil salamuralık zeytin çeşididir. Ya ğ oranı %23 civarında olup, etli bir zeytindir. A ğ acın genel görünümü di ğ er zeytinlere oranla daha yeşil olup, killi topra ğ a ve sulanan arazilere önerilir. Domat zeytini; ülkemizin ekonomik önemine sahip çok önemli bir çeşididir ve dolgulu zeytin üretiminde bu nedenle tercih edilmektedir.

*_* Manisa'nın; Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı ilçelerinde, İ zmir'in Kemalpaşa ve Selçuk ilçelerinde, Aydın'ın merkezi ile Söke, Karacasu, Kuyucuk ilçelerinde yetiştirilir.

Narlı Zeytin Dolmasının Yapımı  İ lk önce belirlemiş oldu ğ umuz domat tipi zeytini acısını almak için %2’lik oranda kostik kullandık. Daha sonra tatlı su kullanarak kosti ğ i zeytin bünyesinden arındırdık. %3’lük oranda tuz ve %1’lik oranda sitrik asit kullandık. Domat tipi yeşil zeytini salamura yaptıktan sonra bünyesine alması için nar ekşili salamura suya bastık.Daha sonra çekirdeklerini çıkarttık.

Çekirde ğ i çıkmış olan zeytinin içi nar taneleri ile doldurulur.

En son işlem olarak nar ekşili ve şekerli salamura hazırlanır ve paketlenir

 Bu çalışmada, taze iken tüketimi mümkün olmayan zeytin meyvesinden, daha önce yapılmamış olan zeytin, nar taneleri, nar ekşisi ve şekerden oluşan yeni bir ürün yapılması amaçlanmış ve tüketicinin görüşlerine sunulmuştur.