Pesser Uygulamalarının

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK
Advertisements

VAGİNAL KANAMA 1 Dr.Aytekin Altıntaş.
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kadın Üreme Sistemi -
TOT SONRASI STRES ÜRİNER İNKONTİNANS YÖNETİMİ
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
ÜROJİNEKOLOJİ AKADEMİSİ   ÜROJİNEKOLOJİ DERNEĞİ KOCAELİ ÇALIŞTAYI 7-8 Haziran 2014 Çalıştay Moderatörleri Doç.Dr.A.Akın SİVASLIOĞLU Doç.Dr.Eray ÇALIŞKAN.
SORU - CEVAP Dr. Mustafa GÜNHAN.
Kadında Stres tip Üriner İnkontinans Tedavisi
Olgu Sunumu Prof. Dr. Önay YALÇIN
Funda Güngör UĞURLUCAN, Cenk YAŞA, Özlem DURAL,
Apikal vajinal defekt tamirinde obliteratif yöntemler Prof. Dr. Petek Balkanlı Kaplan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları.
STRES İNKONTİNANSTA CERRAHİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Mid-trimester gebelik kayıpları ve serklajın yeri
BİRİNCİ BASAMAKTA ÜROLOJİK HASTALIK YÖNETİMİ. Yard. Doç
Op.Dr.Kenan Ertopçu. Rahim ağzını ve dış genital organları dürbüne benzeyen kolposkop adı verilen bir aygıtla kez büyüterek incelenmesi işlemidir.
Histerektomi Hangi Yolla: Vaginal? Abdominal? Laparoskopik?
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Yaşlılarda Üriner İnkontinans
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
Servikal Kanserin Erken Tanısı
İLERİ YAŞ KADIN SAĞLIĞI
Pelvik İnflamatif Hastalık: Tanı ve Tedavi
AORT KOARKTASYONUNDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
EKTOPİK GEBELİK Yard.Doç.Dr.Bülent Özçelik
Prof.Dr.Metin Çapar S.Ü.Meram Tıp Fakültesi Kadın Doğum ABD KONYA
ÜREME SAĞLIĞI Dr. Necla TUGAY AYTEKİN.
A. Erkeğin dış üreme yapıları (Şekil 15-1’e bakınız) B. Erkeğin iç üreme organları (Şekil 15-1’e bakınız) C. Erkeğin üreme fizyolojisi D. Kadının.
. Dr. Cemal Ark Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi
POP’da vajinal yoldan meş kullanalım mı
Arka Onarım Nasıl Olmalı
EKTOPiK GEBELİKTE CERRAHİ TEDAVİ
Pelvik Organ Prolapsus Cerrahisi Sonrası Ortaya Çıkan Stres Üriner İnkontinans Nasıl Tespit Edilir ve Yönetilir Çetin ÇAM.
Pelvik Organ Prolapsusunda Uterus Koruyucu Cerrahi
Vajinal kaf prolapsusunda tedavi seçenekleri
BEL – BOYUN FITIKLARI.
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
ÜRİNER İNKONTİNANS Prof.Dr.Mehmet BAYKARA.
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
PELVİK ORGAN PROLAPSUSLARI
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
Doğum Eylemi.
İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır.
DOĞUM ÖNCESİ BAKIMIN ÖNEMİ
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
3 BOYUTLU YÜKSEK FREKANSLI ENDOVAGİNAL ULTRASONOGRAFİ İLE STRESS ÜRİNER İNKONTİNANSLI VE SAĞLIKLI KONTROL OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
ÜRİNER İNKONTİNANS İLERİ DEĞERLENDİRME KİME, NE ZAMAN, NASIL?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
Böbrek hastalıkları ve gebelik
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
&. -Ağrılı, uzun süren ameliyatlar -Sinüs lifting ve kemik tozu gibi pahalı ileri cerrahi uygulamaları -Protezleri takamadan aylarca iyileşme süresi.
CİLT SKARININ PELVİK ADEZYON ÖNGÖRÜSÜ İLE İLİŞKİSİ VAR Mİ?
DOĞUM EYLEMİNDE RİSKLİ DURUMLAR
Pesser Uygulamaları Doç. Dr. Turhan ARAN
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Perinatoloji Uzmanı Onkoloji uzmanı
Op. Dr. Deniz OLUKLU 03/02/2019.
Sunum transkripti:

Pesser Uygulamalarının Pelvik Organ Prolapsusu (POP ) ve İnkontinansta Pesser Uygulamalarının Püf Noktaları Dr. Murat EMANETOĞLU

PELVİK ORGAN PROLAPSUSU- POP POP-Q muayenesinde reprodüktif kanalın belirli segmentlerinin valsalva ile aşağı inmesinin saptanması. 80 yaşına kadar tüm kadınların %7 si POP için opere oluyor. POP prevalansı, semptomların prevalansından daha yüksek. Çoğunlukla diğer pelvik taban sorunlarıyla birlikte. Her 1000 kadının ortalama 1.5-4.9’u her yıl opere oluyor.

POP İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ Yaş Gebelik, Parite Obesite- BMI Irk- Beyaz ırkta yüksek Heredite – Aile, Konnektif doku hastalıkları, Ehlers-Danlos Sendrom Menopoz- Reprodüktif hormonlar Sigara Barsak Disfonksiyonu- Kronik konstipasyon Geçirilmiş jinekolojik cerrahi- Histerektomi Diğer

VAJİNAL PESSERLER POP ve SUI için düşük maliyetli ,düşük riskli, cerrahi olmayan tedavi seçeneği. Vajinal pesserlerin Eski Mısır'da kullanılmakta olduğu belgelerle kanıtlanmış. Erken doğumu önleyecek servikal pesserler yaklaşık 20 yıl önce geliştirildi. Uygulamanın başarı oranı %90. Destek ve boşluk dolduran iki ana kategori mevcut

ENDİKASYONLAR POP , SUI veya gebelikte servikal yetmezlik Cerrahi için belirgin risk faktörü olması , Hastanın cerrahi dışı tedavi tercihi , Re-operasyon dan kaçınma amacı , Fertilitenin korunması, Cerrahi öncesi Vajinal ülserasyonların tedavisi sırasında Mesh tabanlı onarımın postop tespiti için

KONTRENDİKASYONLAR Aktif pelvik veya vajinal enfeksiyon, Lateks alerjisi , Medikal veya Sosyal faktörler , Vajinal mesh erozyonu,

UYGULAMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Önceki pelvik cerrahi, Multiparite , Obesite , SUI , Vajinal derinliğin azlığı ( < 7cm ) , Geniş vajinal introitus , ( > 4 parmak ) , Belirgin posterior vajinal duvar defekti ,

Eskiden: Cam malzeme, porselen, kil, kauçuk ve lateks MATERYEL Eskiden: Cam malzeme, porselen, kil, kauçuk ve lateks Şimdi: Biyo-uyumlu allerjik olmayan silikon

DESTEK PESSERLER SUI ve POP tedavisi Halka Gehrung Shaatz Lever : Hodge , Smith ve Risser

BOŞLUK DOLDURAN PESSERLER Ağır POP ve Posthisterektomi vajinal cuff prolapsusu Gellhorn Donut Küp Inflatable ( şişirilen) - Bu tip Pesser varken cinsel ilişki mümkün olmaz.

İNKONTİNANS –URETRA PESSERİ SUI Halka pesser – Topuzlu Uretra kap pesseri- Topuzlu

HALKA PESSER Uygulaması En kolay ve En sık kullanılan pesser İnkontinanslı ya da inkontinanssız tüm POP’ da. Pelvik taban, pesseri tutacak güçte olmalı. Prolapsus ve subüretral desteğin yeniden konumlandırılmasıyla, stres inkontinans oluşumu önlenebilir.

KALIN YUVARLAK HALKA PESSER İnkontinanslı ya da inkontinanssız hafif düzeyde POP lu yaşlı hastalar Pelvik taban, pesseri tutacak güçte olmalı. Çapça daha büyük ancak içerisinde metal bulundurmaz. Geniş yüzeyi sayesinde menopoz sonrası kadınlarda erozyon/abrazyon riski az.

SHAATZ, KAB VE DELİKLİ KAB PESSERİ Hafif prolapsus şikayetleri. Pelvik taban, pesseri tutacak güçte olmalı. Delikli kab pesser, kap pesser ile aynı şekle sahip , akıntının daha kolay akmasını sağlar.

POP/ Sistosel- Rektosel GEHRUNG PESSER Topuzlu-Topuzsuz POP/ Sistosel- Rektosel Nadir kullanılır

LEVER : Hodge , Smith, Risser Dar introitus Retrofleksiyon tedavisi için (artık önemini kaybetti) Hodge pesser içinde istenilen şeklin alınmasını sağlayan yumuşak ve esnek metal mevcut. Daha önce , hasta anatomisini diğer pesserleri tolere edemeyecek şekilde bozan bir operasyon geçirmiş hastalarda.

ÜRETRA -İNKONTİNANS PESSERİ Topuzlu Halka SUI ya da stress/sıkışma mikst inkontinansta (Önceden herhangi bir operasyon geçirmemiş ) Pelvik taban, halka pesseri tutacak güçte olmalı. İçinde, pesserin şekilini koruyan bir metal spiral mevcut. Topuz üretrayı destekleyerek, mesane ve üretrayı yukarı kaldırır ve stres durumlarında idrar kaybı önlenir.

KÜP PESSER Şiddetli prolapsus-3.derece İnkontinanslı ya da inkontinanssız Pelvik taban güçlü olmasa da, vakum etkisiyle yerinde kalır Materyal esnekliği ve zorunlu ve özel bir eğe ile hastanın günlük kullanımı kolaylaşır Lokal östrojenlerle kombine Skarlardan fibröz dokuyu çözmek için vajinal stenozu olan .

Ağrılı koitus veya miksiyon semptomları olan Vajinal operasyon öncesinde vaskularizasyonun artırılması düşünülen İzole prolapsusta, küçük küp pesserler üst vajinada (sol) tarafa yerleştirilir, sisto-/rektosel olan hastalarda (düz tandem) pesserler sağ tarafa yerleştirilir. Vajinal erozyon riski yüksek olduğundan her gece çıkarılıp temizlenmeli

TANDEM PESSER Uterus ve vajinada aşırı prolapsus 2 birleşik küp pesserden oluşur. Konkav yüzeyler tutunmayı sağlar İnkontinansda da yardımcı Bu durumda alt küp üretra, üst küp adezyon ve desensus tedavisini destekler. Eğe ve düğmeli, delikli /deliksiz modelleri mevcut Koitus mümkün değil.

GELLHORN PESSER Sistorektoselli Şiddetli Prolapsus Aşırı prolapsus : Uterus ve/ veya vajina ve / veya diğer pelvik organlarda görülen. Pelvik taban, diğer pesserleri tutacak güçte olmadığında. Çubuk kısmı rotasyonu önleyerek yüksekte konumlandırma sağlar. Pesseri yerleştirmeden önce, sarkmış organlar yerine konumlandırılmalı

ŞİŞEBİLEN PESSER: AĞIR POP Inflatoball : Eski , lateks modeli , Lateks allerjisine dikkat Donut modeli : Yeni modeller silikon Hergün çıkarılıp temizlenmeli. Cinsel ilişki mümkün değil. Boyut : Small, medium, large ve extralarge

VAJİNAL DİLATÖRLER Vaginal aplazi / Stenoz Vajinal dilatasyon istenilen hastalarda Doğuştan malformasyonlar Sınırlayıcı epizyotomi ve skarları Vajinal operasyon öyküsü Tedavi modeli, sıklığı ve uzunluğu kişiye özgü olmalı.

ARABIN SERKLAJ PESSER Riskli hastalarda erken doğumun önlenmesi Erken doğum öyküsü Çoğul gebelik Uterin kasılma saptanan riskli hastalar , Uzun süre ayakta durma- ayakta çalışma TV - US ile ölçülen kısa serviks - Serviksi sakruma doğru döndürür ve tutar - Vajinal enfeksiyonda kaçınmalı ancak kontrendikasyon değil , eş zamanlı tedavi edilmeli

YAN ETKİLER Vaginal akıntı ve hafif koku, Vaginal kanama, Üriner fonksiyonda değişim. Vaginal erozyon / abrazyon

Bir hasta pesser kullanımını nasıl optimize edebilir ? Kendisi rahatlıkla çıkarıp-uygulayabilmeli. Bazı modelleri her gün , diğerlerini haftada en az 1 kez çıkarıp yıkamalı . Bu şekilde vaginal duvar erozyon-abrazyon önlemek için dinlenmiş olur.

Pesser uygulaması bir deneme yanılma süreci Uygun pesseri bulmak için çeşitli ölçü ve tipler için birkaç deneme gerekebilir . Bu durum ve süreç başlangıçta hastaya iyi anlatılmalı Hastaya nasıl çıkarılacağını temizleneceğini ve yerleştirileceği anlatılmalı 1 – 2 ay içinde ve sonraki 6 – 12. ayda kontrole çağrılmalı

SONUÇ Sadece kısa ve orta süreli sonuçlar literatürde mevcut POP’da, %92’ si kısa süreli -2 ay kulanımda başarılı Daha önceden POP veya Histerektomi ameliyatı geçirmiş olan, Cinsel aktif kadınların çoğu POP şiddetinden bağımsız 2 yıldan uzun kullanmakta , POP > SUI : Kadınların uzun süreli kullanım tercihi, Başarılı uygulama voiding üriner ve fekal urgency inkontinansdaki iyileşme ile ilgili

VAJİNAL PESSERLER POP , Üriner inkontinans ve Servikal yetmezlik yönetimi için cerrahi olmayan , minimal invaziv, uygun ve ucuz bir seçenek ve anlaşılan öyle olmaya devam edecek.