AKIM ÖLÇME Öğr.Gör. Ferhat HALAT.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Advertisements

Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
KAPASİTE ÖLÇME ÖĞR.GÖR.FERHAT HALAT.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
TRAFOLARIN KULLANIM ALANLARI ve ÇEŞİTLERİ
Elektriksel Buyukluklerin Olculmesi
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
Hazırlayan: fatih demir
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik Elektriksel kuvvetler, Elektriksel alan, Elektrik potansiyeli
1 SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ TEMEL ELEKTRİK- ELEKTRONİK Temel Elektrik - Elektronik.
ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA ANALİZİ
Introduction to electronics and telecommunication engineering
Elektriksel Buyukluklerin Olculmesi
ELEKTRİK AKIMI
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
FREKANS ÖLÇME.
Şekil Diyotun yapısı ve sembolü
ELEKTRİK.
Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TURAN
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
Bölüm 5: Akım ve Gerilim Ölçümü
Bölüm 4: Osiloskop ve Osiloskop ile Ölçme
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK ENERJİSİ Elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir .Bir elektrik devresi  tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar.
Bölüm 3: Seri ve Paralel Direnç Devrelerinin İncelenmesi-2
TOPRAKLAMA DİRENCİNİ ÖLÇME
Elektriksel Büyüklüklerin Ölçülmesi
Bölüm 10: Seri Rezonans Devresinin İncelenmesi
KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
KESİT VE ÇAP ÖLÇMEK Kesitin Tanımı
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
Herhangi bir iletkenin uçları arasındaki potansiyel farkın, iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Potansiyel artarsa, akım şiddeti de.
GÜÇ ÖLÇME Gücün Tanımı Elektrik enerjisi ile çalışan alıcıya elektrik enerjisi uygulandığında ısı, ışık, hareket vb. şekilde iş elde edilir. Elektrik enerjisi.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Dr.
HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK MAKİNALARI K K ayna ayna
XP-D30C Serisi Kayış Arıza Tespit Cihazı Kayış tip makinelerinin güvenlik kontrolü için, kayışın içindeki arızalı çelik halat tespit edilir ve makine otomatik.
ELEKTRİK AKIMI.
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
DEVRE YAPIM KİTİ (Circuit Construction Kit ). Devre yapım kiti ; pil, ampul, dirençler,ampermetre ve voltmetre gibi gerçeklerine benzeyen laboratuvar.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy.
Elektrik yüklerinin üretecin bir kutbundan çıkarak diğer kutba gitmesi için oluşturulan düzeneğe elektrik devresi denir.
ELEKTRİK AKIMI.
Dogru Akim Esaslari.
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
Elektronik I Lab.
ELEKTRİK.
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
  Pano montajı yapılırken; elektrik panosuna yerleştirilecek malzemelerin yerleri önceden hazırlanır. Pano malzemelerine montajı yapılacak parçalar.
Elektrik akımı, Direnç ve Potansiyel fark
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ.
Akım, Direnç ve Doğru Akım Devreleri
Elektrigin Temel Esaslari
MEHMET ŞENGİL 7/A 325 FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMEN: SAİME ÖZEN.
 SERİ BAĞLAMA  PARELEL BAĞLAMA Bir üretecin kutupları, iletkenle bir ampule bağlandığında negatif yüklerin üretecin negatif kutbundan pozitif kutbuna.
Sunum transkripti:

AKIM ÖLÇME Öğr.Gör. Ferhat HALAT

► Birim zamanda, bir yönde meydana gelen elektron hareketine elektrik akımı denir. ► Elektrik akımı “I” harfi ile gösterilir. Akım şiddeti ampermetre ile ölçülür. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Doğru Akım ► Yönü ve şiddeti zamana göre değişmeyen akıma doğru akım (DC) denir. ► Doğru akımın üretilmesi ve iletilmesi alternatif akıma göre daha zor olduğundan çok yaygın kullanılmamaktadır. ►Aküler, piller, DC dinamoları, DC kaynaklarına birer örnek olarak verilebilir. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Alternatif Akım ► Yönü ve şiddeti zamana göre değişen akıma alternatif akım denir. ►Alternatif akımda devamlı olarak değişen akım ve gerilimin farklı bazı değerleri vardır. ►Bu değerler; ani değer, maksimum değer, tepeden tepeye değer, ortalama değer ve etkin değer olarak adlandırılır. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Ampermetre Yapısı ve Çeşitleri ► Elektrik akım şiddetini ölçmede kullanılan ölçü aletlerine ampermetre denir. ► Ampermetrelerin elektrik devrelerindeki sembolü, daire içinde “A” ile ifade edilir. ► Ampermetreler devreye seri bağlanır, ►Ampermetreler devreye seri bağlandıklarından, ölçüm yaptıkları devrelerde bir yük gibi akımı sınırlandırıcı etki yapmamaları gerekmektedir. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

► Akım şiddetini ölçen bu aletler dijital, analog ve pens ampermetreler olarak çeşitlere sahiptir. ►Ampermetreler ölçülecek değere göre mA seviyesinden kA seviyesine kadar ölçme alanına sahip olarak imal edilmektedirler. ► Ölçülecek akımın DC veya AC olmasına göre, DC ampermetresi veya AC ampermetresi kullanılmalıdır. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Enerji altında hiçbir şekilde ampermetre bağlantısı yapılmamalı ve mevcut bağlantıya müdahale edilmemelidir. Pens Ampermetrenin Devreye Bağlanma Şekli Ampermetrenin Devreye Bağlanma Şekli Öğr.Gör. Ferhat HALAT

GERİLİM ÖLÇME Öğr.Gör. Ferhat HALAT

► ‘’V’’ harfi ile gösterilir. Gerilim birimi Volttur. ► Bir elektrik devresinde akımın geçişini sağlayan etki olup iki nokta arasındaki potansiyel fark olarak ifade edilir. ► ‘’V’’ harfi ile gösterilir. Gerilim birimi Volttur. ►Elektrik devrelerinde gerilim ölçmeye yarayan ölçü aletlerine voltmetre denir. ►Voltmetreler devreye paralel bağlanır ve “V” harfi ile gösterilirler. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

► Gerilim çeşidine uygun(AC-DC) voltmetre seçilmelidir. ► Gerilim ölçme işleminde en önemli noktalardan biri yapılacak gerilim ölçümüne uygun voltmetre seçmektir. bu seçimim doğru yapılması, ölçümün doğruluğu, ölçüm yapan kişinin ve ölçü aletinin güvenliği için önemlidir. ► Gerilim çeşidine uygun(AC-DC) voltmetre seçilmelidir. ► Alternatif gerilim ölçmelerinde voltmetreye bağlanan giriş ve çıkış uçları farklılık göstermezken doğru akımda “+” ve “–“ uçlar doğru bağlanmalıdır. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

►Ölçülecek gerilim değerine uygun hassasiyet ve yapıya sahip voltmetre seçilmelidir. 10 mV’luk gerilim, kV seviyesinde ölçüm yapan voltmetre ile ölçülemez. Öğr.Gör. Ferhat HALAT