YENİ ÖLÇÜ ALETLERİ YÖNETMELİĞİ VE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEZENFEKSİYON.
Advertisements

FAİZ HESAPLARI ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
Örnek Sorular Kapalı Alanlarda Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Basınçlı Kaplarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
MARDİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SOBA ZEHİRLENMELERİ
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
Küresel Büyüme Oranları (%)
SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?
YANGIN YÖNETMELİĞİNDE ASANSÖR
DÖNEM SONU İŞLEMLERİ ÜNİTE 4 STOKLAR.
Sorular ve Cevaplar.
KBS MALİ İSTATİSTİK UYGULAMASI
MAKİNE EMNİYETİ INDESIT UYGULAMALARI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Adil BUYAN Fizik Y. Müh. Koordinatör Kocaeli Sanayi Odası 22 Nisan 2014-Kocaeli.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI RAKAMLARLA TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Aralık 2009.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Yağmursuyu Ağızlıkları
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
Profil Uygulamaları.
Akıllı Şebekelerde Örnek Uygulamalar
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
BASINÇLI TÜP DEPOLAMA VE KULLANIM TALİMATI
2009/142/EC GAZ YAKAN CİHAZLAR YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇ VE SORUNLARI Gürak Gültekin
MOTORLU TAŞITLARDAN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ KAPSAMINDA ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINCA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Motorlu taşıtlardan kaynaklanan.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
AKIM ÖLÇME Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
Elektrik İşlerinde Güvenlik
2009 / 23 Sayılı Genelge 2009 / 45 Sayılı Genelge 2009 / 63 Sayılı Genelge 2010 / 37 Sayılı Genelge 2010 / 49 Sayılı Genelge.
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
Teknolojik Hizmetler ve Belgelendirme Müdürü
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
MART AYI MECLİS TOPLANTISI ENDER YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 30 Mart 2009.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
YÖNETİM SİSTEMLERİ BELGELENDİRME PERSONEL BELGELENDİRME ÜRÜN BELGELENDİRME ÜRÜN DENETİMİ PERİYODİK KONTROLLER CE İŞARETLEME ÜÇÜNCÜ TARAF GÖZETİM VE DENETİM.
1. 2 HAZTEK ÜYELİKLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ (GENİŞLETİLMESİ) ENVANTER ÇALIŞMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ SEKTÖRÜN SORUMLUKLARI 2007 YILI FUAR,SEMİNER,KONGRE.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlık Bürosu Müdürlüğü’nün başlıca görevleri arasında; Yönetim Kurulu ve Meclis toplantılarının gündemlerini.
International Quality Assurance, Technical Control & Certification
AĞAÇ ALTI MİKRO YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMİ TASARIMI ÖRNEĞİ
ERZURUM ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ YAPI MALZEMELERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU KAYIPLARI KONTROLÜ EĞİTİMİ 26 EYLÜL 2016 Hakan KÜTÜK Abone İşleri Daire Başkanı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müd. Yrd.
Periyodik Kontroller-Ölçümler
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
Kaçak akim koruma şalterleri teknik eğitim semineri Şahin keskin
POMPALAR, FANLAR VE KOMPRESÖRLER
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
Sunum transkripti:

YENİ ÖLÇÜ ALETLERİ YÖNETMELİĞİ VE GAZ SAYAÇLARINA GETİRDİĞİ YENİLİKLER, GAZ SAYAÇLARININ YASAL METROLOJİDEKİ YERİ HAZİRAN 2009

Bu Bildiride; Dağıtım şirketleri tarafından gaz tüketim tespiti için kullanılan doğalgaz sayaçları Gaz sayacı kullanımına ilişkin öneriler Yeni ölçü aletleri yönetmeliği ve bu yönetmeliğe uygun düzenlemeler Sayaç kalibrasyonu,uygulamaları ve önemi izah edilecektir.

GAZ SAYAÇLARI DİYAFRAMLI SAYAÇLAR ROTARY SAYAÇLAR TÜRBİN SAYAÇLAR

DİYAFRAMLI SAYAÇLAR Pozitif yer değiştirmeli sayaçlardır. Sızdırmaz bir odacık içindeki esnek iki diyaframın dolup boşalması ile hacimsel ölçüm yaparlar. Doğalgaz tesisatlarında en çok kullanılan sayaç tipidir. Diyaframlı sayaçlar herhangi bir bakım gerektirmez.

DİYAFRAMLI SAYAÇ ARIZALARI Kaçak Sayacın Ölçüm Yapmaması Gaz Yokluğu Ses Ölçüm Hataları Nem ve Çalışma Ortamı

ROTARY SAYAÇLAR Rotary Sayaçlar, “8” şeklindeki iki adet kanatçığın ölçüm odası içinde serbest olarak dönmesi sırasında belli hacimde gazın hapsedilip bırakılması esasına dayanarak ölçüm yaparlar. Bu hacim “devirsel hacim” olarak adlandırılır.

TÜRBİN SAYAÇLAR (TÜRBİNMETRE) Türbinli sayaçlar hız ölçen cihazlardır. Türbinli sayaçlarda boru hattı boyunca akan gazın eksenel hareketi kanatçıklı türbin rotorunun dönmesine neden olur. Türbin sayaçlar genellikle harici yağlama gerektirmezler. Çarklara gelen gazın laminer olması için sayaçtan önceki hattın düzgün bir hız profili olmalıdır. Sayaca bağlanan giriş ve çıkış boruları sayaçla aynı çapta olmalıdır.

SAYAÇ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖNERİLER Giriş ve çıkışında kapak olmalı ya da etiketle kapatılmalıdır. Sayaçlar ambalajında saklanmalı Montaj sırasında conta dışında keten, macun,teflon bant kullanılmamalı, test nipeli ve rakorlar gereğinden fazla sıkılmamalıdır.

SAYAÇ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖNERİLER Rotary sayaçlar yılda bir kez yağlanmalı, beş yılda bir yağı değiştirilmelidir. Montajı, üzerindeki ok yönünde yapılmalı, yağlama yapabilmek için sayaç ile duvar arasına uygun mesafe bırakılmalı,sayaç öncesine filtre konulmalıdır. Sayaçlar aydınlığa,yangın merdivenleri üzerine,merdiven altlarına,sürekli nemli ortamlara konulmamalıdır. Montaj öncesi kaynak curufları ve diğer kalıntılar basınçlı havayla süpürülmelidir.

SAYAÇ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖNERİLER Taşınırken ve depolanırken daima dik pozisyonda olmalı, montajında uygun askı ve destek kullanılmalıdır. Sayaçlar kolayca okunacak,ulaşılabilecek ve müdahale edilebilecek yerlere konulmalı,bina dışındaki sayaçlar koruyucu kutu içinde olmalıdır. Dağıtım şirketi sayacın kalibrasyonu veya değişimi gerektiğinde sıkıntı yaşamaması için sayacın tüm teknik bilgilerini kendi veri tabanına kaydetmelidir.Rotary ve türbinmetrelerin uygun yerleri mühürlenmiş olarak talep edilmelidir.

YENİ ÖLÇÜ ALETLERİ YÖNETMELİĞİ Bu yönetmelik Sanayi Bakanlığı tarafından, 2004/22/EC sayılı Avrupa Birliği Ölçü Aletleri Direktifine paralel olarak, 7 Ağustos 2008 tarihinde 26960 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin amacı; kamu menfaati,sağlığı,emniyeti,düzeninin sağlanması,tüketicilerin ve çevrenin korunması, vergilerin ve harçların toplanması ve adil ticaret gibi ilgili alanlardaki ölçü cihazlarının ve işlemlerinin yasal metrolojik kontrollerinin yapılması ve CE işaretinin vurulmasıdır.

SEKTÖRE GETİRDİĞİ YENİLİKLER Önceki yönetmeliklere göre ürün belgelendirme, muayene ve damgalama işlemleri ve piyasa gözetimi-denetimi faaliyetleri Bakanlıkça yürütülmekte iken yeni yönetmelik ile; Ölçü aletlerinin uygunluk değerlendirme ve belgelendirme işlemleri AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmış onaylanmış kuruluşlar tarafından yapılacaktır. Ölçü aletlerine yapılacak her türlü test ve muayene işlemleri de bu onaylanmış kuruluşun sorumluluğunda olacaktır. İmalatçı kuruluşlar ise arzu ettiklerinde onaylanmış kuruluş tarafından yetkilendirilmeleri halinde ölçü aletlerinin ilk muayene ve damgala işlemlerini kendileri de yapabileceklerdir.

SEKTÖRE GETİRDİĞİ YENİLİKLER Diyaframlı Sayaçlar (Eski) DEBİ Q ( m³/ h ) Maksimum izin verilebilir hata (MİH) Qmin < Q < 2Qmin %3 2Qmin < Q < Qmax %2 Rotary ve Türbin Sayaçlar (Eski) DEBİ Q ( m³/ h ) EN BÜYÜK HATA Qmin  Q < 0.2 Qmak 0.2 Qmak < Q < Qmak % 2 % 1 Sınıfı Qmak / Qmin Qmak / Qt Qr / Qmak 1,5 ≥ 150 ≥ 10 1,2 1,0 ≥ 20 ≥ 5 Sayaç Sınıfı (Yeni) SINIFI 1.5 1.0 Qmin ≤ Q < Qt % 3 % 2 Qt ≤ Q ≤ Qmak % 1,5 % 1 Tüm Sayaçlar (Yeni)

PERİYODİK MUAYENE (KALİBRASYON) SÜRECİ Ölçüm hatası standart içersinde olan sayaç (Uygun sayaçlar) 1. Kalibrasyon sonucu (Uy. olmayan sayaç) Hurda sayaç

KALİBRASYON SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Qmin 0,2*Qm Qm Ölçüm hatası (%) Debi (m3/h)

YILI G4 PERİYODİK MUAYENE VERİLERİ TOPLAM PERİYODİK MUAYENE SAYISI 180.000 ÖLÇÜM SINIRLARINI AŞAN SAYAÇ ORANI % 25,39 HURDA SAYAÇ ORANI % 10,81

G4 PERİYODİK MUAYENE SONUÇLARI 10 yıllık periyodik muayene giren sayaçların yaklaşık olarak % 25 ‘i (45.000 adet ) sınırların dışında ölçüm yapmaktadır. Sınırın dışında ölçümler ağırlıklı olarak negatif(-) ölçüm hatasına sahiptir. Ölçüm hatalarının ortalaması; Qmaks (6 m3/h) ortalama ölçüm hatası - 2,95 % %20Qmaks (1,2 m3/h) ortalama ölçüm hatası - 1,88 % Qmin ( 0,04 m3/h) ortalama ölçüm hatası -24,09 % Bileşik ortalama ölçüm hatası -4,08 %

G4 PERİYODİK MUAYENE SONUÇLARI Bu sayının 31.000 adetlik kısmı düzeltme dişlisi kullanılarak standartlar dahilinde ölçüm yapması sağlanmıştır. 14.000 adetlik kısmı ise aşırı ölçüm hatası sebebi ile hurdaya ayrılmıştır. Aşırı hataların düzeltme dişlileri ile standartlar haline getirilmesi mümkün değildir.

G4 PERİYODİK MUAYENE SONUÇLARI HURDA SAYAÇ İSTATİSTİKLERİ (-) ÖLÇÜM HATASI % 70,49 % 15,96 GÖVDE HASARI ÖZEL ÖLÇÜM GRUBU HATASI % 9,70 ESKİ TARİHLİ % 1,58 AŞIRI SESLİ ÇALIŞMA % 0,77 (+) ÖLÇÜM HATASI % 0,87 % 0,63 YÜKSEK BASINÇ KAYBI ( > 2.2 mbar )

G4 PERİYODİK MUAYENE SONUÇLARI

SANAYİ SAYAÇLARI İSTATİSTİKLERİ

ÇARPICI BİR ÖRNEK ! Sayacın özellikleri Kalibrasyon Sonuçları Sayacın tipi G250 Seri numarası 80025683 İmal yılı 1998 Sayacın türü Türbinmetre Max. ölçüm debisi 400 m3/h Min. ölçüm Debisi 20 m3/h Kalibrasyon Sonuçları Qmax 0,7Qmax 0,4Qmax 0,25Qmax 0,10Qmax Qmin -22,68 -22,5 -100 Sayacın ortalama hata değeri: -%74,2 dir. Aylık ortalama tüketilen gaz miktarı:138.000 m3/h Yıllık parasal kayıp : 1.200.000 TL dır. (1.2 Trilyon)

TEŞEKKÜR EDERİM