Korelasyon Analizi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çıkarımsal İstatistik
Advertisements

Temel Bİleşenler Analİzİ
Korelasyonel AraştIrma Nedir?
İLİŞKİLERİ İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
UYGULAMA II
R2 Belirleme Katsayısı.
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
Yrd. Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü
Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri
İstatistikte Temel Kavramlar
İlişki Ölçüleri.
Tıp alanında kullanılan temel istatistiksel kavramlar
İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi
İlişkisel Veri Analizi
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler
Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
T Dağılımı.
KOŞULLU ÖNGÖRÜMLEME.
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
İKTİSADA GİRİŞ.
İKTİSADA GİRİŞ.
SINIF GEÇME.
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
MUTLAK DEĞERLENDİRME Elif Tuba BEYDİLLİ.
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
Hipotez Testi.
ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI
Normal Dağılımlılık EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i ’nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır.  tahminleri için uygulanan.
ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ.
İstatistik: 2. Hafta Böte Yüksek Lisans.
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
Bilimsel Araştırmalarda Yöntem/Metod
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Bölüm 03 Sayısal Tanımlama Teknikleri
Değişkenler Arasındaki İlişkiler
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ
Maliye’de SPSS Uygulamaları
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY252 Araştırma.
Dr. Mustafa Ayral: Altındağ Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Erol Bozkurt : Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Vural Çakır : Altındağ İlçe Milli Eğitim.
Konum ve Dağılım Ölçüleri BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
İKİ DEĞİŞKEN ARASINDAKİ İLİŞKİ VE İLİŞKİNİN ÖLÇÜLMESİ
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. İlknur KESKİN.
REGRESYON VE KORELASYON ANALİZLERİ
Prof. Dr. Hamit Acemoğlu Tıp Eğitimi Anabilim Dalı
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
Merkezi Eğilim Ölçüleri
Basit ve Kısmi Korelasyon Dr. Emine Cabı
İSTATİSTİĞE GİRİŞ.
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
KGO KR-20 ve KR-21 Korelasyon Hesaplamaları.
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
UYGULAMA II.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Normal Dağılımlılık EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları ui’nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır. b tahminleri için uygulanan testlerin.
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
Sunum transkripti:

Korelasyon Analizi

Korelasyon analizi, iki ya da daha çok değişken arasında ilişki olup olmadığını, ilişki varsa yönünü ve gücünü incelememize yardımcı olmaktadır.

Değişkenler arasındaki ilişkinin bilinmesi birçok durumda istenilmektedir. Örneğin doktorlar ilacın dozu ile iyileşme süresi arasındaki ilişkilerden faydalanarak tedavi sürecine kadar verirler. Eğitimciler başarı ile motivasyon arasındaki ilişkiden faydalanarak öğretim sürecini planlarlar.

Korelasyon analizi sonucunda korelasyon katsayısı dene katsayı hesaplanır. Korelasyon katsayısı evren için ρ simgesi ile, örneklem için ise r simgesi ile simgelenir.

Korelasyon katsayısı -1 ile +1 arasında değişmektedir.

Korelasyon katsayısının -1 olması mükemmel negatif ilişkiye 0 olması ilişkinin olmadığına 1 olması mükemmel pozitif ilişkiye işaret eder.

Korelasyon katsayısı değerlerinin grafikle gösterimi şu şekildedir:

Korelasyon katsayısı aşağıdaki ölçütlere göre yorumlanabilir: 0.00 - 0.25 Çok zayıf ilişki 0.26 - 0.49 Zayıf ilişki 0.50 - 0.69 Orta ilişki 0.70 - 0.89 Yüksek ilişki 0.90 - 1.0 Çok yüksek ilişki

Korelasyon katsayıları çeşitli yollarla hesaplanabilmektedir. Korelasyon katsayıları, aralarında ilişki araştırılan değişkenlerin türlerine göre farklılık gösterir. Dolayısı ise hangi katsayının hesaplanacağını bilmek için hesaplamaya alınan değişkenlerin özellikleri bilinmelidir.

Aşağıda bazı korelasyon katsayılarından bazıları ve bunların ne tür değişkenlerle çalışıldığında kullanılabileceği verilmektedir: Korelasyon katsayısı Değişkenlerin türü Phi katsayısı Süreksiz – Süreksiz Pearson Sürekli – Sürekli (normal dağılım sağlanıyorsa) Spearman Sürekli – Sürekli (en az bir değişken için normal dağılım sağlanamıyorsa) Çift serili Süreksiz – Sürekli Çoklu serili Sıralama – Sürekli

Korelasyon katsayısı iki değişken arasındaki ilişkiyi gösterirken diğer değişkenlerin etkilerini dikkate almaz.

Ancak, bazen geriye kalan değişkenlerin etkisi ortadan kaldırıldıktan sonra, iki değişken arasındaki ilişkinin miktarı incelenmek istenebilir. Diğer bir deyişle, ikincil ilişkilerin etkisi ortadan kaldırıldıktan sonra iki değişken arasındaki gerçek ilişki incelenmek istenebilir. Bu inceleme kısmi korelasyon katsayıları yardımı ile yapılır.

Örneğin, meslek doyumu ile performans arasındaki ilişki, mesleki kıdemin etkisinin çıkarılmasıyla incelenmek istenirse kısmı korelasyon katsayısı hesaplanmalıdır.

Diğer önemli bir nokta ise örneklemin büyüklüğüdür Diğer önemli bir nokta ise örneklemin büyüklüğüdür. Korelasyon katsayısı, örneklem büyüklüğünden etkilenmektedir. Küçük hacimli örneklerde, elde edilen korelasyon katsayısı büyük bile olsa istatistiksel olarak önemli bir değer olmayabilir. Dolayısıyla, elde edilen değerin hipotez testinin yapılması gereklidir.

Korelasyon katsayısına dayanılarak yapılan çıkarımlarda olarak aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir: Korelasyon katsayısı sebep sonuç ilişkilerini açıklamaz İki değişken arasında korelasyon katsayısı ile ortaya çıkarılamayan başka tür ilişki (doğrusal olmayan ilişki) olabilir.

Uygulama Bir araştırmada eleştirel düşünme eğilimleri ile okul başarısı arasında hesaplanan korelasyon katsayısının 0,7 olarak bulunduğunu varsayınız. Bu katsayıyı nasıl yorumlarsınız? Bu katsayı sebep sonuç ilişkisi ile bilgi verir mi?