MASAL MASAL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
Advertisements

HİKÂYE (ÖYKÜ) Sevcan ÖZDEN Sultanahmet Anadolu
Okuduğunuz cümle hangi masalla ilgili olabilir?
Türkçe Performans Ödevi
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
MASAL.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
FABL.
DÜŞSEL ANLATIM Olağanüstü ve fantastik özelliklere sahip olayların nesnel gerçeklikten de yararlanılarak ortaya çıkan anlatımdır. “Kelebek buğday ekmiş.
NECMİ HAMAMCİOĞLU AKÇAABAT ANADOLU LİSESİ
SEN YİNE DE SESLİ İZLEYİNİZ. ÇEVREN KÖTÜ VE KÖTÜLÜK YAPMAYI ADET EDİNMİŞ İNSANLARLA DOLU OLABİLİR. SEN YİNE DE İYİ OL VE İYİLİK YAPMAKTAN ASLA VAZGEÇME.
PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir.
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
Öykü ( Hikaye ).
ROMAN Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan edebî türlere Roman denir. Diğer türlerden ayrılan en önemli özelliği, uzunluğudur.
FABL (ÖYKÜNCE).
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
MASAL.
Hazırlayan:Burcu Bayraktar
KONULARINA GÖRE ŞİİR TÜRLERİ
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
TÜRKÇE / FİİLLER ( EYLEMLER )
Paragrafta anlam.
Kaynak Bilgisi Çizer belirtilmemiş Çeviren bilgisi yok Gönül Yayıncılık Yayın tarihi belirtilmiş.
Kültür ve Dil Hüdayi Can Çankırı, 2014.
Masal Masalar bir yazar tarafından sonradan yazıya geçirilir.
(Slayt geçişleri otomatik değildir, kendiniz tıklayınız)
Orhun abideleri / göktürk yazıtları
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
9. Sınıf Türk Edebiyatı 24-28/02/2014 HALK HİKAYELERİ.
ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA. ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
Binbir Gece Masalları.
MASALLAR DÜNYASI.
TÜRKÇE SORULARI.
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı : …………………………………………. 2 Mart 2009 Pazartesi Matematik İşlemleri incele. Çıkan sayıyı sağ taraftaki çıkanların arasından bularak.
Dünyada Çocuk Edebiyatının Tarihçesi
Bir zamanlar 25 yıldır evli ve 60. doğumgününü kutlayan bir kadın varmış. Kutlama sırasında aniden bir Peri ortaya çıkar.
MİT-(MİTOLOJİNİN KISALTMASI)
TÜRK DESTANLARINDA MOTİFLER
ROMAN, ÖYKÜ MASAL VE DESTAN
‘KUĞULAR’ masalını dinleyiniz. Empati kurunuz. Masal kahramanlarının yerine kendinizi koyunuz. Hangi duygular içerisinde olduğunuzu belirtiniz.
SERHAT YILMAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2.SINIF 2.ÖĞRETİM
MEŞE İLE SAZ.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR.
HALK HİKAYELERİ. Gerçek ya da gerçeğe yakın olayların anlatıldığı uzun soluklu anlatım türüdür. Geleneksel bir içeriği olan, kuşaktan kuşağa sözlü olarak.
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Yusuf Emre Atalay Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi Aydın / Kuşadası.
FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA
Cumhuriyet Döneminde Öykü ( Hikaye )
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
Hikaye.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
 1. Kişileri genellikle hayvan, bitki ve cansız varlıklar olan, ders verir nitelikli, kısa masalımsı öykülere fabl denir.öyküler  2. "Fabl" sözcüğünün.
İBRAHİM ŞİNASİ.
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
FABL NEDİR ?. FABL NEDİR  Bir tür küçük öyküdür.  Olaya dayalı bir anlatımı vardır.  Hayattan alınan küçücük kesitler, hayvanlar ya da bitkiler arasında.
Masal Olağanüstü kahramanların başlarından geçen olağanüstü olayların yer ve zaman belirtilmeden anlatıldığı edebiyat türüne “masal” denir. Halk dilinde.
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
MASAL Bu slayt 10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1.dönem 2.yazılı sınavına hazırlık olması amacıyla oluşturulmuştur. Slaytta yer alan konulardaki.
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

MASAL MASAL

Genellikle halkın yarattığı , ağızdan ağıza , kuşaktan kuşağa sürüp gelen ,çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan halk hikayelerine masal denir.

MASALLARIN ÖZELLİKLERİ

Masallar , meydana geldikleri zaman bir kişinin malıyken , yaygınlaştıkça, yöreden yöreye, ülkeden ülkeye geçtikçe halkın malı olur.Masal , anonim bir türdür.

Masallarda genellikle iyilik-kötülük, doğruluk- haksızlık- adalet- zulüm , alçakgönüllülük- kibir gibi zıt durumların temsilcisi olan kişilerin mücadelelerinden veya insanların ulaşılması güç hayallerinden söz edilir.

Masallarda yer ve zaman kavramları belirsizdir.

Anlatımda genellikle geniş zaman veya öğrenilen geçmiş zaman kipi (-miş’li geçmiş) kullanılır.

Anlatım kısa ve yoğundur.

Masal kişileri her tabakadan seçilebilir Masal kişileri her tabakadan seçilebilir. Masallarda cinler , periler, devler de rol alır.

Masalların bir kısmı hayvanlarla ilgilidir.

Masalların çoğu bir varmış, bir yokmuş ya da evvel zaman içinde , kalbur saman içinde gibi ifadelerle başlar.Bunlara tekerleme ya da döşeme denir. Tekerlemeden sonra olay ve dilek bölümleri gelir.Türk masallarında dilek bölümü onlar ermiş muradına ya da gökten üç elma düştü biçiminde başlar.

Masallarda milli ve dini motiflere hemen hiç yer verilmez.

Masallarda genellikle bir eğitim amacı saklıdır Masallarda genellikle bir eğitim amacı saklıdır.masallar bu yönüyle didaktik (öğretici) bir nitelik taşır.

Masal türünün Hindistan’da doğduğu sanılmaktadır.

Masal Türünün Önemli Eserleri Binbir Gece Masalları (Doğu Masalı) Grimm Kardeşlerin Masalları( Alman Edebiyatı) Andersen Masalları ( Danımarka Edebiyatı) Perrault Masalları ( Fransız Ed.) La Fontaine Masalları Ezop Masalları