STİL ŞABLONU (CSS) ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Resimler.
Advertisements

HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
ŞAHİN AKDAĞ.
CSS.
DREAMWEAVER TABLO OLUŞTURMA VE TABLO ÖZELLİKLERİ
HTML’ ye Giriş Uzm. Murat YAZICI.
HTML Ders Notları.
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARINDA GÖRSELTASARIM.
MIT505 İnternet ve Web Programlama: Web Şablonları ve Web düzenleme
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Wordpress 2. Not
BAĞLANTI OLUŞTURMAK Bağlantı rengini ve biçimlendirme özelliklerini ayarlamak Hipermetin bağlantıları oluşturmak Resim tabanlı bağlantılar oluşturmak Bağlantıların.
STİL SAYFALARI GELİŞTİRMEK
Stil Sayfaları HTML dosyaları oluştururken her satır ve paragraf için gerekli biçimleri ilgili yerlerde her seferinde belirtmemiz gerekir. Bazı durumlarda.
CSS Öğr.Gör. Şükrü KAYA.
Tablosuz Tasarım Div ler.
CSS CSS- Cascading Style Sheets: Stil şablonları HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir web teknolojisidir.
Kutu Modeli Özellikleri
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 6. Metinleri biçimlendirmek için kullanılır. Özellikleri ve aldıkları değerler:  Color: Metnin rengini belirler.
CSS Birimleri.
Form İşlemleri. Form İşlemleri Bütün programlama dillerinde kullanıcının girmiş olduğu bilgiler üzerinde.
İnternet Programcılığı II Öğr.Gör.Kenan KILIÇASLAN Web:
CSS’de Class ve ID. ID Bir HTML dosyasının içeriğinde, sadece bir öğeye verilebilecek bir değerdir. id tektir. id'ler sayfada sadece tek bir html etiketine.
TABLOLAR.
FRONTPAGE Sevinç KARAKAŞ.
Font Özellikleri Web sayfamızdaki metinlerin font ailesini, boyutunu, kalınlık ayarlarını, büyük-küçük harf olmasını ve stilini değiştirmek için kullanılır.
Yrd. Doç. Dr. Yuriy Mishchenko
ÇOKGENLER.
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR 2 NOT 2
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
CSS – Stil Şablonları (Cascading style Sheet)
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 4. Etiketi Sayfaya resim eklemek için kullanılır. JPG, BMP, GIF, PCX, PNG, TIFF, WMF gibi resim formatlarını destekler.
HTML KODLARI HTML Dokümanındaki ilk etiket <html>’dir.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
STiL ŞABLONU (CSS) TEMELLERİ
POWER POİNT SUNU HAZIRLAMAK
Metin (Text) Özellikleri
Listeleme Etiketleri.
Liste Özellikleri Html etiketlerinden bildiğimiz sıralı (ordered) ve sırasız (unordered) listelere stil vermek için liste özelliklerini kullanacağız. Sıralı.
İLERİ HTML.
Temel Bilgi Teknolojileri
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
Tablo Özellikleri Tablo oluştururken kullandığımız , , ve etiketlerine şu ana kadar gördüğümüz özellikleri uygulayarak görsel açıdan.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
TEMEL SAYFA YAPISI İŞLEMLERİ
Web Tasarımı ve Adobe Muse
WEB SİTESİ YAPIYORUM HTML
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI
CSS NEDİR.
Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+’da.
Listeler.
İnternet Programlama-I
İnternet Programlama-I HTML-TABLOLAR. HTML TABLOLARI HTML DİLİNDE TABLO OLUŞTURMAK İÇİN TAGI KULLANILIR. İYİ BİLİNMESİ GEREKEN KONULARDAN BİRİDİR ÇÜNKÜ.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Web Teknolojileri Hafta 3 1. İçerik  Cascading Style Sheets - CSS 2.
Zemin özellikleri Font özellikleri Kutu modeli özellikleri Tablo özellikleri Pozisyon özellikleri Liste özellikleri.
HTML. Tablo Etiketleri 5 Tablolar sayesinde sayfamızdaki nesnelerin yerleşimini, hizalamasını ve sayfa yapısını istediğimiz şekilde ayarlayabiliriz.
CSS ile Konumlandırma Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
Şirket Web Sitesi Tasarımı
Web Tasarımı Giriş.
HTML HTML Stilleri.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 1
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 1
AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ
WEB TASARIMI STİL ŞABLONLARI (CSS KULLANIMI) SAVAŞ TUNÇER.
İST1111 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI HTML
Sunum transkripti:

STİL ŞABLONU (CSS) ÖZELLİKLERİ

Bu kısımda etiketlere stil şablonlarının nasıl uygulanacağını göreceğiz. Bu kısımda aşağıdaki özellikler anlatılacaktır. Zemin özellikleri Font özellikleri Kutu modeli özellikleri Tablo özellikleri Pozisyon özellikleri Liste özellikleri

Zemin Özellikleri 1. Zemin Rengi : Öğelerin (etiketlerin) zeminine renk vermek için “background-color” özelliği kullanılır. Örneğin; h1 {background-color:#3070E7;} h1 etiketi için zemin rengini #3070E7 yapacaktır.

2. Zemin Resmi: Öğelere zemin resmi eklemek için “background-image” özelliği kullanılır. Örnek; “zemin.jpg” isimli görselimizi zemin resmi olarak sayfamıza eklemek için aşağıdaki stil şablonu kodunu uygulamalıyız. body { background-image:url( ‘zemin.jpg’); }

3. Zemin Resmi Tekrarı Zemine eklenen görselin tekrarlanma biçimini kontrol etmek için "background-repeat" özelliği kullanılır. Dört ayrı değer alır: background-repeat:repeat; (Görselin hem yatay olarak hem de dikey olarak tekrar etmesini istiyorsak bu özelliği kullanırız. Bu özellik yazılmasa bile CSS varsayılan olarak bunu yapacaktır.) background-repeat:no-repeat; (Eklediğimiz görselin hiçbir şekilde tekrar etmesini istemiyorsak bu özelliği kullanırız.) background-repeat:repeat-x; (Eklediğimiz görsel yatay olarak yani x ekseni boyunca tekrar etsin istiyorsak bu özelliği kullanırız.) background-repeat:repeat-y; (Eklediğimiz görsel dikey olarak yani y ekseni boyunca tekrar etsin istiyorsak bu özelliği kullanırız.)

Örnek görsel olarak aşağıda verilen resmi sayfanızın olduğu yere “logo Örnek görsel olarak aşağıda verilen resmi sayfanızın olduğu yere “logo.gif” olarak kaydedip, body { background-image:url( ‘logo.gif’); background-repeat : repeat; ; } stilimizi sayfamıza uyguladığımızda sayfanın tüm görünür alanlarında logomuzun tekrarlandığını göreceksiniz.

4. Zemin Resmi Pozisyonu : Görselin sayfadaki pozisyonunu "background-position" özelliği belirler. Dikey hizalamada üst (top), orta (center) ve alt (bottom) geçerli bir pozisyonken; yatay hizalamada sol (left), orta (center) ve sağ (right) geçerlidir. Bu özellik için 11 ayrı değer bulunmaktadır.

background-position:top left; (Bu bildirimi kullandığımızda görselimiz üstün solunda yer alacak.) background-position:top center; (Bu bildirimi kullandığımızda görselimiz üstün ortasında yer alacak.) background-position:top right; (Bu bildirimi kullandığımızda görselimiz üstün sağında yer alacak.) background-position:center left; (Bu bildirimi kullandığımızda görselimiz ortanın solunda yer alacak.) background-position:center center; (Bu bildirimi kullandığımızda görselimiz ortanın ortasında yer alacak.)

background-position:center right; (Bu bildirimi kullandığımızda görselimiz ortanın sağında yer alacak.) background-position:bottom left; (Bu bildirimi kullandığımızda görselimiz altın solunda yer alacak.) background-position:bottom center; (Bu bildirimi kullandığımızda görselimiz altın ortasında yer alacak.) background-position:bottom right; (Bu bildirimi kullandığımızda görselimiz altın sağında yer alacak.) background-position:x% y%; (Görselimize yatay ve dikey olarak yüzde üzerinden pozisyon vermemizi sağlar. Ġlk yüzde yatayın, ikinci yüzde ise dikeyin pozisyonudur. Örnek: background-position:60% 75%; ) background-position:xpos ypos; (Görselimize yatay ve dikey olarak pixel bakımından pozisyon vermemizi sağlar. Ġlk pixel'li rakam yatayın, ikinci pixel'li rakam ise dikeyin pozisyonudur. Örnek: background-position:100px 200px; )

Örnek1: Bir önceki örnekte sayfamıza döşediğimiz “logo Örnek1: Bir önceki örnekte sayfamıza döşediğimiz “logo.gif“ görselini sayfamızın tam ortasına yerleştirelim. body { background-image: url(‘logo.gif’); background-repeat : no-repeat; background-position: center center ; } Bu örneğimizi kısaltma uygulayarak şöyle de yazabilirdik; body{ background:url(‘logo.gif’) no-repeat center center;}

Örnek2: body{ background: url('logo.gif') no-repeat bottom right;} Örnek4: body{ background: url('logo.gif') no-repeat 100px 200px;}

5. Zemin Resmi İliştirme: Zemine yerleştirdiğimiz görselin kaydırma çubuğu ile birlikte hareket edip etmeyeceğinin kontrolünü “background-attachment” özelliği sağlar. Görselin kaydırma çubukları ile birlikte hareket etmesini istiyorsak değer olarak “scroll” kullanırız. Geçerli (default) değer budur, hiçbir şey yazılmadığında bu durum yine geçerlidir. Örnek: body { background-image: url( ‘logo.gif’); background-repeat : no-repeat; background-attachment: scroll ; }

Görselin kaydırma çubukları ile birlikte hareket etmemesini, sabit kalmasını istiyorsak değer olarak “fixed” kullanırız. Örnek: body { background-image: url( ‘logo.gif’); background-repeat : no-repeat; background-attachment: fixed; }