UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLESTEROL HAKKINDA NE BİLİYORUZ?
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
Sigarayı Bırakma Doç. Dr
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
KANSER NEDİR ?.
SİGARA VE ÖLÜM Alaaddin Attar DEBGİCİ Psikolojik Danışman
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
Tütün ve alkole karşı önlem. Tütün Psihoaktiv sübstans olan tütün,insanların ruh halini ve davranışlarını etkilemektedir. Sigara 4000 farklı kimyasal.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
Sigara içmeyi deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara tiryakisi olmaktadır.
Hazırlayan:Yunus Başaran
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ KALP-DAMAR SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI RİSKLERİNDEN KORUNMA.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
BAĞIMLILIKLAR VE BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU.
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
AYGÜL YÜKSEL/PLANT NURSE KOLESTEROL GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT.
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Yard. Doç. Dr. Özlem Solak AKÜ FTR AD
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Dumansız Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Itır Tarı Cömert, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DİYABET.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
 Kalbin fonksiyonunu rahatça yapabilmesi için yeterli miktarda oksijene gereksinimi vardır. Kalbin dış yüzeyinde koroner denilen özel damarlarla kalbin.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Göğüste kuvvetli ağrıda (kalp krizi şüphesi) ilkyardım uygulama
Göğüs Ağrılı Hastaya Yaklaşım. AMAÇLAR Göğüs ağrılı hastanın tanınması Göğüs ağrısı sonucu oluşan belirti ve bulguların ayırt edici özellikleri Miyokard.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
KALP KRİZİ VE KOLESTEROL GERÇEĞİ
Sağlıklı Beslenme.
PULMONER REHABİLİTASYON
KALP DAMAR HASTALIKLARI  Kalp ve damarların yapısında meydana gelebilen bir bozukluk sonucu kalp ve damar hastalıkları oluşur. Bunların en önemlisi, kalpteki.
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Halk Eğitimleri Serisi.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
LİPİD METABOLİZMASI Prof. Dr. Ayşe CAN 2015.
Sağlıklı Beslenme.
Nabız Kalp atımlarının atar damara yaptığı basıncın vücudun belli bölgelerinden el ile hissedilmesidir.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sağlık Slaytları
İnt.dr.Emrah patat ktü tıp fakültesi aile hekimliği stajı
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
YAŞAM BOYU SPOR 3. hafta Öğr. Gör. Elif Öz
KALP KRIZI KALP KRIZI NEDIR, BELIRTILERI NELERDIR, NEDENLER İ NELERD İ R, TEDAV İ S İ NED İ R/NELERD İ R?
Sunum transkripti:

UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU

Türkiye ulusal düzeyde ölüm nedenleri arasında ilk sırayı 205 Türkiye ulusal düzeyde ölüm nedenleri arasında ilk sırayı 205.457 ölümle kardiyovaskülerhastalıklar (tüm ölüm nedenlerinin %47,73’ü) almaktadır. Kardiyovasküler hastalıklar grubunda iskemik kalp hastalıkları, serebrovasküler hastalıklar, romatizmal kalp hastalıkları, inflamatuar ve hipertansif kalp hastalıkları yer almaktadır.

Kalp krizi ya da enfarktüs, kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanması olası fizyolojik duruma denir.

Kalp krizinde şikayetin esasını göğüs ağrısı oluşturur:

Ağrının özellikleri: Ağrı göğüs ortasındadır, 20 dakikadan fazla genellikle saatlerce sürer ve genelde dinlenme yada nitrogliserinle (dilaltı, isordil vb) geçmez, Ağrı, şiddetli ve künt vasıftadır. Fakat keskin veya belirsiz olabilir, Ağrı, sıkıştıran, ağırlık, baskı yapıcı tarzda olabilir, Göğüste daralma hissi uyandırabilir, "Göğüsde fil oturuyormuş" gibi veya Hazımsızlık olarak da hissedilebilir. Beraberinde sıklıkla soğuk terleme ve ölüm korkusu da vardır.

Kalp krizi ağrısı, tipik olarak yukarıda sayılan özellikleri taşımakla birlikte bazen beklenen özellikleri göstermez (atipik ağrı). Bu durumda ağrı, göğüs yerine çene ağrısı, diş ağrısı, baş ağrısı, sırt ağrısı veya karın ağrısı olarak da karşımıza çıkabilir.

Kalp krizi geçiren hastaların dörtte birinde (özellikle şeker -diyabet- hastalarında ve yaşlılarda) ağrı hissedilmez (sessiz kalp krizi). Kalp krizinin ağrısız olması veya ağrılı olmasının ciddiyeti üstüne bir etkisi yoktur. Hatta ağrısız olanlarda, hasta hastalığının farkında olmayabileceği için daha tehlikeli olabilir.

Bundan başka kendi başına yada göğüsteki ağrıyla birlikte hissedilebilen diğer belirtiler şunlardır: Nefes darlığı Öksürük Baş dönmesi ve sersemleme Bayılma Mide bulantısı ve kusma Sıkıntı.

KALP KRİZİ Kimler riskli? > 45 y erkekler, > 55 y kadınlar Kalp krizi geçirmiş kişiler, By-pass ameliyatı, balon-stent uygulanmış hastalar Ailede erken koroner hastalık bulunanlar: Baba ya da erkek kardeşte < 45y Anne ya da kız kardeşte < 55y

KALP KRİZİ Kimler riskli? Diabetes mellitus, Yüksek kolesterol, Hipertansiyon, Sigara, Fazla kilo, Hareketsiz yaşam tarzı.

KALP KRİZİ Riski düşürebilir miyiz? Diabetes mellitus, Yüksek kolesterol, Hipertansiyon, Sigara, Fazla kilo, Hareketsiz yaşam tarzı.

Sigara tüketimi tek en önemli değiştirilebilir risk faktörüdür. Yapılan çalışmalar günde 20 ve daha fazla sigaranın kalp hastalığı riskini 2 yada3 kat attırdığını göstermiştir. Günde 1 ile 4 adet sigara içmekte kalp hastalığı riskini arttırmaktadır.

Hafif derecede sigara içmenin myokard infarktüsü üzerinde etkisi vardır ve içine çekmediğini söyleyen içicilerde bile ölüme neden olur. Sigara içmek özellikle doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha fazla tehlikelidir.

SİGARA BIRAKMANIN YARARLARI Bıraktıktan sonra geçen zaman 15 yıl 20 dakika Felç riski azalır Kan basıncı ve kalp hızı normale döner 10 yıl 8 saat Akciğer kanseri riski % 50 azalır. Kalp krizi riski normale döner. Kanda oksijen düzeyi normale döner 5 yıl 24 saat Kalp krizi riski % 50 azalır Nikotin atılır Tat , koku duyusu düzelir 3-9 ay 48 saat Öksürük ve hırıltılı solunum iyileşir Kalp krizi riski azalır 2-12 hafta 72 saat Dolaşım düzelir Nefes alma-verme kolaylaşır. Enerji artar

Yüksek kolesterol ! Kan dolaşımındaki kolesterolün %75’i karaciğerde imal edilirken %25’i aldığımız gıdalardan emilir. Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder. Yüksek kolesterolün kalp hastalığı riskini arttırdığı uzun süredir bilinmektedir.

Yapılması gerekenler Günlük kalorinin en fazla %30’unu yağlardan almamız, Almakta olduğumuz “kötü” yağları “iyi” yağlarla değiştirmemizdir.

Kötü yağlar? Bu yağların tüketimi “kötü kolesterol” olarak bilinen LDL-kolesterol düzeyini arttırmakta. Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve ürünleri, kızarmış gıdalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu mamuller bu tür “kötü” yağların başlıca kaynakları.

İyi yağlar? Bu yağlar ise LDL-kolesterol düzeyini düşürürken “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL-kolesterolü arttırmakta. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz, soya fasulyesi bu “iyi” yağların kaynakları. Günlük kalorinin en fazla %30’u olması gereken yağ tüketiminde bunlara ağırlık verilmeli.

Fazla kilo ! Kandaki kolesterol ve trigliserid düzeyini arttırır, HDL-kolesterol düzeyini düşürür, Kan basıncını yükseltir, Diyabeti başlatabilir, Tüm bunlar olmadığı takdirde bile tek başına bir risktir.

Eğer kan basıncınız yüksekse (hipertansiyon), kontrol altına alın Bazı besin ögeleri kan basıncını olumlu yada olumsuz yönde etkilemektedir. Bunların en önemlileri sodyum (tuz), kalsiyum, potasyum, magnezyum, yağlar ve alkoldür.

Alkolün sınırlandırılması Hipertansiyon ! Tuz kısıtlaması İlaçlar Fazla kiloların verilmesi Sebze & meyveden zengin beslenme Egzersiz Alkolün sınırlandırılması

Stresi azaltın. Stres ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki bağlantı zayıf da olsa, stresi kontrol etmek özellikle stresle başetmek için çok yemek yiyen veya sigara içenler için önemlidir.

TEŞEKKÜR EDERİM