02.04.2015 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ DIŞ TİCARETTE BAŞLICA RİSKLER 1. ALICI RİSKİ: Mal bedelini kasıtlı olarak ödemez, ödeme güçlüğüne düşebilir,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Komisyon ve Tellâliye.
Advertisements

AKREDİTİF Mustafa KARAKAYA.
İHRACAT SÜRECİ.
TEMEL LOJİSTİK Doç. Dr. Murat ERDAL muraterdal.com.
İHRACAT KREDİ SİGORTASI
NAKLİYAT SİGORTALARI.
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı…
Pazarlama Karma Elemanları: DAĞITIM
Prof. Dr. Nuray EKŞİ Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Lojistik Yönetiminde Freight Forwarder
İhracat Faktoring Yurt dışına yapılan mal ve hizmet satışlarından doğmuş ve doğacak olan alacakların temliki yolu ile sağlanan finansman, alıcı adına.
Ticareti, üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümü olarak.
ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ
Ulaştırma ve Lojistik Terminolojisi Yrd. Doç. Dr. Gültekin ALTUNTAŞ
TEMİNAT MEKTUPLARI.
PREF İ NANSMAN. PREF İ NANSMAN NED İ R? Bir ön finansman kredisidir Genellikle mali durumu zayıf olan ihracatcının malı ihracata hazırlama için açılır.
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ 3
DIŞ TİCARETTE KULLANILAN FİNANSMAN TEKNİKLERİ
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
FACTORING.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
KURUMSAL BANKACILIK UYGULAMALARI.
97/5 SAYILI ÇEVRE MALİYETLERİ DESTEĞİ. İhracat Genel Müdürlüğü | KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Çevre Desteği Amacı: Çevre, kalite, gıda.
AVANS DEPOZİTO ve TEMİNAT
Firma Adı: Kişi Adı: İSTANBUL SANAYİ ODASI.
“KOBİ’lerin Krediye Erişiminde Tek ve Doğru Adres: KGF”
Euler Hermes: Facilitating change in trade landscape of Turkey
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
İhracatın Finansmanı…
MuhaseBENİN TEMEL DENKLİĞİ VARLIK – KAYNAK DENGESİ
Uluslararası Bankacılık İşlemleri
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
İNCOTERMS TESLİM ŞEKİLLERİ
TİCARİ MAL HAREKETLERİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Ülkelerin Dış Ticaret Yapma Nedenleri
İHRACAT İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ II
FİNANSMAN KAYNAKLARI  İşletmelerde kullanılan kaynaklar vade yapısına göre kısa, orta ve uzun süreli olarak sınıflanabilir. Diğer bir ifade ile bu ülkelerdeki.
İhracatçıların, ihracat bedeli alacaklarını ticari ve politik risklere karşı teminat altına alan bir sigorta türüdür. 2 RİSKLER TİCARİ RİSKLER * İFLAS.
AHUM Destekleri: İHRACAT UYGULAMASI
DAHA GÜVENLİ TİCARET ANKARA - ÇİN.
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Ticari Risk Yönetimi ve Ticari Alacak Sigortası
SENETSİZ VE SENETLİ TİCARİ ALACAKLAR
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
DIŞ TİCARETTE KULLANILAN ÖDEME YÖNTEMLERİ
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.
İşletme Yönetimi.
İHRACATIN FİNANSMANINDA
Factoring Ve forfaiting.
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
InvestAZ Yurtiçi Piyasalar Direktörü
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
ÇALIŞMA SORULARI.
15 Stoklar 15 Stoklar 150 İlk Madde Malzeme 151 Yarı Mamüller – Üretim
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İHRACATIN FİNANSMANINDA TÜRK EXıMBANK
Küresel Pazar Seçme Kararları ve Giriş Stratejileri
İHRACATIN FİNANSMANINDA TÜRK EXıMBANK
Sunum transkripti:

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ DIŞ TİCARETTE BAŞLICA RİSKLER 1. ALICI RİSKİ: Mal bedelini kasıtlı olarak ödemez, ödeme güçlüğüne düşebilir, iflas edebilir, faaliyetine son verilebilir, siparişi üretimden sonra iptal edebilir. İthalatçı malları kendi gümrüğünden çekmeyebilir. 2. ÜLKE RİSKİ: Alıcının bulunduğu ülkenin istikrarsız bir bölgede bulunması, kanun ve kararların değişebilmesi, iç karışıklık çıkması, sivil ayaklanmalar, etrafındaki ülkelerde savaş çıkması, abluka altına alınması. 3. TAŞIMA RİSKİ: Malların taşıma esnasında kaza ya da çalınması ile zarar görmesi ya da yok olması riskidir. 4. KUR RİSKİ: Vadeli satışlarda dövizlerin geleceği tarihteki kurların tahmin edilememesi ya da dalgalı kur ortamında yüksek kurlardan verilen fiyatların kurların düşmesi ile ihracatçıya zarar vermesidir. 5. BANKA RİSKİ:Yurtdışından gelen dövizleri zamanında haber vermemesi, ihracat belgelerinin dikkatli incelememesi ya da kaybedilmesi, karşı bankanın ihracat dökümanlarını mal bedelinin tahsil etmeden salıvermesidir. 6. KREDİ RİSKİ: Kredi sağlayamama riskidir.

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ Yurt Dışı Satış ile Yurt İçi Satış Arasındaki Başlıca Farklar  Bankacılık sisteminin yer alır,  Bürokrasi vardır.  Çok çeşitli taşıma sistemleri kullanılır.  Genellikle yabancı para birimleri kullanılır.  Hataların telafisi yüksek maliyetlidir.  Ödeme sistemleri farklılık gösterir.  Örf, adet, farklı kültür, ticari ahlak gibi faktörler dâhil olur.  Uluslararası anlaşmaları uygulanır.  Riskin yüksektir. İhracatta riskleri ortadan kaldırabilmek için;  İyi bir sözleşme,  Kredi sigortası,  Taşıma sigortası,  Kur risklerine karşı türev ürünlerden faydalanılmalıdır. Döviz türev ürünlerine çalışmanın üçüncü bölümünde ayrıntılı olarak yer verilmiştir.

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ İHRACATTA RİSKLERİ ORTADAN KALDIRMA YÖNTEMLERİ  İYİ BİR ANLAŞMA YAPILMALIDIR: Alıcının vermiş olduğu siparişi mutlaka yazılı olarak almak, gerekirse kontrat yapmak, peşin ödemeli çalışmak ya da avans almak, akreditifli ödeme ile çalışmak, eximbank ihracat sigortası yaptırmak, alıcı hakkında bankalar kanalı ile araştırma yaptırmak ya da banka teminatı almak alıcı riskini azaltabilir.  İHRACAT KREDİ SİGORTASI YAPILMALIDIR: Ülke riskini azaltmak için ihracat sigortası yaptırmak bu riski azaltabilir.  TAŞIMA SİGORTASI YAPILMALIDIR: Malların yolda zarar görmesini önlemek için  TÜREV ÜRÜNLERİNDEN FAYDALANILMALIDIR Vadeli alacaklarda kur riski bankalar ile yapılacak vadeli döviz alım satım sözleşmesi ile giderilebilir. Bankalar ile yapılacak bir sözleşme ile ileri tarihteki kur sabitlenebilir.

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ Üretime Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1) ÜRÜNLERİ İHRACATA HAZIRLAMA 2) İŞLETMENİN İHRACATA HAZIRLANMASI 3) ARACI BANKA SEÇİMİ 4) GÜMRÜK MÜŞAVİRİNİN SEÇİMİ 5) HEDEF PAZARA YÖNELİK DAĞITIM KANALININ SEÇİMİ 6 ) RİSK VE TEŞVİKLERİN ANALİZ EDİLMESİ GEREKİR. Ayrıca; kalite, fiyat, ödeme, termin, sertifikalar konu başlıklarından her biri satışı etkiler. Sayılan bu konu başlıklarından her biri satışı etkiler. Görüşme sonrasında bu maddeleri içeren bir sözleşme ya da teyit metni imzalanmalıdır.

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ İhracat Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. İHRAÇ EDİLECEK MALIN ;  FİYATI  MARKASI  FARKLI ÖZELLİĞİ  KALİTESİ  TOPLAM TUTARI ve MİKTARI  PAKETLEME - ETİKETLEME  KOLİ ÜZERİNDEKİ İŞARETLER 2. ÖDEME ŞEKLİ 3. TESLİM ŞEKLİ 4. TAHKİM MERCİ 5. MÜCBİR SEBEBLER: İhracatçı ve ithalatçının tahmin edemeyeceği olağanüstü gelişmeler. 6. KANUNİ ADRESLER VE İMZALAR 7. ÖZEL ŞARTLAR VE CEZALAR 8. İSKONTO VE KOMİSYONLAR 9. KALİTE STANDARTLARI VE ÖZELLİKLERİ