SPOR
Spor yapmanın faydaları nelerdir? Yaşam kalitemizi arttırmamıza ve geliştirmemize yardımcı olur. Fiziksel performansımızı geliştirir Kalp sağlığımızı artırır Sağlıklı bir vücuda sahip olmamızı sağlar Streslerden korunmaya ve kurtulmaya yardımcı olur. Dikkati ve uyanıklılığı artırır
Yaratıcılık ve zeka gücümüzün artmasına yardımcı olur Şişmanlığı engeller ve vücut yapısını sağlamlaştırır Yabancı madde kullanımı ile mücadeleye yardımcı olur. Hastalığa karşı dirençli olmamızı sağlar Yorgunluğa karşı direncimizi artırır Kendimize olan güven duygumuzu arttırır.
Yaşlanmayı geciktirir ve daha genç görünmemizi sağlar Soğuk havaya kolay adapte olmamızı kolaylaştırır Kolay yaralanma ve zarar görme riskini azaltır Endorfin hormonu salgılayarak mutlu olmamızı sağlar
Sporcular ve sağlıklı olmak isteyen insanlar nasıl beslenmelidir?
İşte böyle beslenmelidir?
Hayır böyle beslenmelidir! Ketçap, mayonez, sos ve kremalardan uzak durun. Yağlı, şekerli ve unlu, pastane ürünlerinden kaçınınız. Kızartma yerine ızgara, buğulama, haşlama, veya fırında pişirme gibi yöntemler uygulayın. Katı yağlar yerine zeytinyağı kullanın.
Kırmızı et yerine beyaz eti tercih edin. Sofranızdan yeşil sebze ve meyveyi eksik etmeyin. Süt, peynir, yoğurt gibi ürünlerin az yağlı olanlarını tercih edin. Beyaz ekmek yerine kepek veya çavdar ekmeğini tercih edin Televizyon karşısında yada kitap okurken atıştırmayın. Yemekten hemen sonra dişlerini fırçalayın. Sakız çiğnemeyin, çok çabuk acıktırır
Meyvenizi yemek aralarında yemeyi tercih edin. Çok hızlı yemeyin. Yemek yerken su içmeyin. Taze sıkılmış meyve suları ve bitki çaylarını tercih edin. Çay, kahve, kola soda, meşrubat ve alkol tüketmeyin. Tuz tüketimini azaltın. Asla aç kalmayın. Tek tip gıda tüketiminden vazgeçin.
Spor esnasında her 15 dakikada 1 bardak su için. Spordan 2-3 saat önce yemek yiyin. Elma, havuç, portakal, mandalina gibi lifli meyveler veya sularını tercih edin. Saf meyve sularını tercih edin. Ekmeği öğünlerde en çok 2-3 dilim yiyin. Öğünlerde lifli besinler (yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar) tercih edilmeli. Ana öğünlerin hemen sonrasında meyve veya çay tüketmeyin.
Akşam yemeğini en geç 19:30’da yiyin. Öğle ve akşam sebze yemekleri ve beyaz et, bunun yanında yağsız makarna, yoğurt gibi kalorisi düşük yiyecekler tercih edin. Ara öğünlerde meyve tercih edin. Sabah kahvaltıda süt ürünlerinin az yağlı olanları; yumurta, domates, salatalık, portakal suyu, süt, ayrıca az miktarda bal yada reçel yiyin. Sık sık ve azar azar yemek yiyin. Öğünlerinizin arası 3 saati geçmemeli. Sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 ana öğün, ana öğünler arasında iki ara öğün yiyin. Günde en az 2 litre su için.
Beden eğitimi ders kuralları Derste eşofman, spor ayakkabısı giyinmek zorunludur. Çantanızda çorap, yedek t-shirt veya atlet bulundurunuz. Kedinize ait su şişesi olması derste su eksikliğinizi giderir. Wc ihtiyacınızı ders öncesi gideriniz