CABI Bilgi Ürünleri TÜBİTAK ULAKBİM Clodagh Corcoran Emel Kaynak Mayıs 2009, Antalya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Advertisements

Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
Meme Kanseri Hastalarında Doğurganlık
Zeynep Niksarlı & Ebru Bezik Aktaş
ULAKBIM UASL Mayıs İçerik Türleri: Bilgide Bir Servet Hukuk Dergileri Online Hukuk Kitapları Yasalar, İçtihatlar ve Mahkeme Kararları Gazete ve.
CAB Direct platformu üzerinde CAB Abstracts Kullanım Kılavuzu.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Tarafından sağlanmaktadır ScienceDirect Veri Tabanı.
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
CABI Bilgi Kaynaklarında Yenilikler; E-kitaplar, E-arşivler ve Referans kaynakları Clodagh Corcoran&Merve Okur.
ULAKBİM Veri Tabanları Uzm. Didem Aydan TÜBİTAK-ULAKBİM 22 Kasım 2008 Hacettepe Üniversitesi Ankara.
A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI.
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
TÜRKİYE’DE VEREM SAVAŞI 2009 RAPORU. Yöntem Türkiye’de Verem Savaşı 2009 Raporu’nda Nüfus olarak 2007 yılında yapılan adrese dayalı nüfus sayımı rakamları.
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
Türkiye’de verem savaşı dispanserlerine 2006’da kayıt edilen hasta sayıları Toplam hasta: –Olgu hızı: 28 / nüfus Yeni olgular: Tedavi.
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
Biyoteknoloji işbirlikleri Üretim Üretim teknoloji teknoloji global global miktar miktar sonuç sonuç gelişmiş gelişmiş özel sektör özel sektör Paylaşım.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
CAB VetMed Resource Kurum: Tarih:
İNFLUENZA Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜTÜN POLİTİKALARINDA ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI;
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
GREEN MARKETING KONFERANSI
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
T H O M S O N S C I E N T I F I C CAB ABSTRACTS ™ Comprehensive Agriculture & Applied Life Science Research.
İstanbul Medipol Üniversitesi
ULAKBİM UASL Mayıs 2007 İktisadi ve İdari Bilimlerde Otorite Kaynak: OECD.
CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ ULUSAL VERİ TABANLARI Uzman Didem AYDAN Uzman Sibel TABANLIOĞLU V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009, Antalya.
NÜFUSUN GELİŞİMİ DAĞILIŞI ve NİTELİKLERİ
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
EMBASE.com EMBASE.com August 2005.
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
Engineering Village Platformu Foksiyonlar ve Arama fırsatları Tübitak - Ekual Mayıs,2008 Emre Bilinç ITS.
M. Mirat SATOĞLU TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
ANKOS Kullanım İstatistikleri Kullanım İstatistikleri Çalışma Grubu ANKOS 7.Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz Teknik Üniversitesi.
E-Resource Access & Management ULAKARA TDNet - ULAKARA e-Dergiler Portal ve Federe Arama Çözümü TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Antalya – Mayıs 2009 e-Resource.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
Elibrary.worldbank.org World Bank eLibrary Sunumu.
Full Text Finder. Yeni Full Text Finder nedir, parçaları nelerdir? EDS, AtoZ ve LinkSource araçlarının birleştirilmiş halidir. Aşağıdaki fonksiyonlara.
Malzeme Bilimi & Mühendisliği online veritabanı © Trans Tech Publications Inc.
Trans Tech Publications (TTP) 1967 yılında ünlü bir Avrupalı bilim adamı ve eğitimci tarafından kurulmuştur. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında.
BBY 156 Bilgi Erişim Dizinleme Dizinleme İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
BBY 368 Bilimsel ve Teknik Bilgiye Erişim 2. Mühendislik ve Sanayi Genel veri tabanları Nazan Özenç Uçak.
BBY 368 Bilimsel ve Teknik Bilgiye Erişim 2: Mühendislik ve Sanayi Nazan Özenç Uçak.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

CABI Bilgi Ürünleri TÜBİTAK ULAKBİM Clodagh Corcoran Emel Kaynak Mayıs 2009, Antalya

CABI –Modern Organizasyon ● Kar amacı gütmeyen uluslararası bir organizasyondur. (12 ofiste 350 çalışan) Bölümler ● Yayıncılık ● BiyoHizmetler (Mikrobiyal Hizmetler) ● Uluslararası gelişmeler

CAB Abstracts 2008 Önemli Gelişmeler ● Zengin gelişmiş içerik - 280,000 yeni kayıt eklenmiştir. - Toplam = 5.7 milyon kayıt ● Kapsam çekirdek dergi eklenmiştir (toplam = 2100) 2. Artan kitap kapsamı ● 2008 Kavramsal Dizin (Thesaurus) ● Çevre içeriğinde gelişme

158 ülkeden süreli yayın indekslenmektedir

Tam Metin ● 40,000’den fazla tam metin kayıt ● %50 Dergi makalesi, %50 Konferans bildirisi ● 56 ülkeden dergiler: Avrupa %29 Hindistan %29 Orta ve Güney Amerika %13 Asya %9 Orta Doğu %8 Kuzey Amerika %6 Afrika %5

Tam Metinlerin Konu İçerikleri

Çevre ile ilgili içerik ● 1.25 milyon kayıt ● Ana Başlıklar: ● İklim değişimi ● Biyoyakıtlar: Ethanol, Biodiesel ● İlişkili konular: Toprak kullanımı; gıda üretimi; ormanlık alanların kaybolması ● Hastalıkların yayılması – hayvan ve insan

CAB Abstracts Biosis ve WoS tamamlayıcı içeriği Yaşam bilimleri ile ilgili 3 ana veritabanında bulunan süreli yayın sayısı ve örtüşmeleri CAB Abstracts’da bulunan süreli yayınların tam listesine aşağıdaki linkten ulaşılabilir

Global Health Neden gereklidir? ● 2003 yılında oluşturulmuş olan önemli bir halk sağlığı veri tabanı ● Şu anda sadece halk sağlığı üzerine bir veritabanı yok. ● Medline halk sağlığı alanındaki çekirdek koleksiyon oluşturabilecek süreli yayınlardan sadece %62’sini kapsamaktadır (University of Massachusetts Medical School). ● Sağlık veritabanları gelişmekte olan ülkelerin literatürlerini görmezden gelmektedirler ve küreselleşmenin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde bu tehlikelidir. ● Halk sağlığı disiplinlerarası bir alandır, ilişkili olduğu konular vardır.

Global Health İstatistikler ● 1.4 milyon kayıt ● Global Health Arşivi’nde ( ) artı 0.8 milyon ● Yıllık 100,000+ ekleme ● Geçen yıl biyolojik bilimlerden 6000 süreli yayın başlığı indekslenmiştir. ● Kitap, rapor ve konferanları içerir. ● 116 ülkeden 50’nin üzerinde dilde süreli yayın ● Açık erişim süreli yayın politikası ● Nüfus hareketleri ve küresel ısınma artışı hakkında özelleşmiş bir araç

İçerdiği Konular Toplum sağlığı ve hastalık önleme faaliyetleri Mikrobik ve parazit kaynaklı hastalıklar Hastalık ve hastalık taşıyıcı kontrolü Tıbbi böcek bilim ve tıbbi entomoloji & mantar bilim İnsan beslenmesi Tıbbi ve zehirli bitkiler Hayvan sağlığı ve hayvandan insana geçişli hastalıklar Epidemiyoloji Çevre ve mesleki sağlık

Önemli Konu Chikungunya Virüsü ● Sivrisinekler tarafından taşınan bulaşıcı hastalıklar ● 2004’de Afrika’da başlayıp Hindistan ve Asya’ya yayılan salgın ● Turistler tarafından Amerika ve Avrupa’ya taşındı (>1000 vaka/olgu). ● 2007’de İtalya’daki salgın ve Alplere geçişi ● Küresel sağlık kayıtları = 472

Önemli Konu Yaygın ilaç dayanıklığı TB (XDR TB) Güney Afrika’da ortaya çıkmış ve tüm dünyaya yayılmış Küresel TB izolasyonunda %2 yaygınlık, %4 Amerika’da, %19 Letonya’da ve %15 Güney Korede GH epidemiyoloji ile ilgili herşeyi ve TB’de ilaç koruma denetimini kapsamaktadır. ● Küresel Sağlık Kayıtları: ● İlaç Koruma AND TB = 2800 ● XDR = 87

Yeni Gelişme Domuz Gribi (Grip A – H1N1) CABI Domuz Gribi kontrol paneli “Global Health” Grip ile ilgili olarak aşağıdakileri kapsar. Epidemiology Hastalıkların önlenmesi + kontrol edilmesi Aşı Hayvandan insana geçmesi Yayılım Durumuna Hazırlık Dokuman tipleri: dergi makaleleri, bölümleri, raporları, konferanslar, kitaplar, kitap chapterları, tezler.

Yeni Gelişme Domuz Gribi – Benzersiz Kayıtlar Grip salgınına hazır olmak (kitap chapter) Osterhaus, A., Santos, T. dos, Oliva, O. / Bağışılıkta son gelişmeler, 2006 Gelişen dünyada hayvandan insana geçebilen hastalıklarla mücadele konusunda başarılı olmak için etkili disiplinler arası ve katılımlı araştırmalar, (Dergi Makalesi) Ethiopian Journal of Health Development, 2008 A virusu gribinin tespiti için spesifik nükleoprotein içeren hızlı testlerin geliştirilmesi Chinese Journal of Zoonoses, 2008

Terim GHGH Unique Örtüşme (%) Bartonella henselae 9585 (89.5%)10 (10.5%) Candidosis (2005) (58.9%)154 (41.1%) Dengue (59.3%)185 (40.7%) Echinacaea2817 (60.7%)11 (39.5%) Obesity AND USA (69.3%)192 (30.7%) Pneumonia (71.2%)81 (28.8%) Schistosomiasis (87.7%)96 (12.3%) Zoonoses (84.9%)104 (15.1%) Küresel Sağlık Karşılaştırmalar from Aalai E, Gleghorn C, Webb A, Glover SW. Accessing public health information: a preliminary comparison of CABI’s Global Health database and MEDLINE. Published Blackwell Publishing

Tam metin kayıtlardaki artış 2008’de 1746 kayıt (toplam 4000) Yeni: 34 Sağlık Dergisi Yeni: DfID dokümanı Rapor serileri Konferanslar

CAB e-Kitapları (2008 önemli bir yeni ürün) Başlıca Özellikleri ● Dinamik/güncel dosya (2005’den günümüze) ● 6 konu koleksiyonu ● Tek seferlik satın almalık arşiv dosyası (backfile) 2000 – 2004, CABI konu alanlarında 240 başlık ● Tüm başlıklar CAB Abstracts’da indekslidir ● Bölümler halinde mevcut ve indekslidir

Konu Koleksiyonları CAB e-Kitapları Tüm Koleksiyonu Tarım Ziraat Müh Uygulamalı İktisat Hayvan Beslenmesi Hayvansal Ürünler ve Genetik Hayvan Bilimi Hayvan Sağlığı Biyoteknoloji, Bitki Yetiştirme ve Plant Breeding and Gen Ürün Bilimi Bahçe Bilimi Organik Tarım ve Sürdürülebilir Tarım Bitki Koruması Veterinerlik Bilimi At (Ekuin) Bilimi Hayvan Üretimi ve Genetiği Parasitoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Tarım ve Balıkçılık Veterinerlik Bilimi Entomoloji Hayvan ve Veterinerlik Bilimi Çevre Bilimi Koruma Organik Tarım ve Sürdürülebilir Tarım Ormancılık Toprak Bilimi Biyoçeşitlilik Ekoloji Toprak Bilimi ve Hidroloji Çevre İnsan ve Gıda Bilimi İnsan Beslenmesi & Gıda Bilimi Halk Sağlığı ve İletişimsel Hastalıklar Gezi & Turizm Boş Zaman & Eğlence Turizm Bitki Bilimi Biyoteknoloji Genetik Kaynaklar Ormancılık Ekin Üretimi Bahçecilik Ekin Bilimi ve Bitki Biyolojisi Organik Tarım ve Sürdürülebilir Tarım CAB e-Kitap Arşivi Statik Arşiv Kayıtları(BF) Dinamik Dosya

Erişim Yöntemi ● CAB Abstracts (yalnızca üyeler için güncel-dosyalar) – Tüm Platformlar – CAB Abst. Üzerinde mevcut olan tüm arama araçları ve olanaklardan yararlanma ● CAB eKitap portalı – CABI eKitaplarına yönelik olarak tasarlanmış portal arayüz. – Diğer CABI ürünleri ile tam uyumlu portal

CABI 2009 Gelişmeleri ● Tam Metin: ● 100 yeni dergi ● 10,000 yeni konferans bildirisi ● Tamamlanan eksik ve/veya geç kalmış sayılar ● CAB eKitaplar – 3. parti tam metin ve diğer arşivler ● Yıllık kavramsal dizin güncellemeleri ● FAO (Food &Agriculture Org)’a ait arşivlerde materyallerin indekslenmesi için ortak çalışma

Teşekkür ederim ! Clodagh Corcoran Emel Kaynak