Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULAKBİM UASL Mayıs 2007 İktisadi ve İdari Bilimlerde Otorite Kaynak: OECD.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULAKBİM UASL Mayıs 2007 İktisadi ve İdari Bilimlerde Otorite Kaynak: OECD."— Sunum transkripti:

1 ULAKBİM UASL Mayıs 2007 İktisadi ve İdari Bilimlerde Otorite Kaynak: OECD

2 Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) Hakkında: OECD aralarında kurucu üye olarak Türkiye’nin de bulunduğu 1947 yılında kurulmuş olan hükümetler arası forum niteliğindeki organizasyondur. 130 ülkede çalışmalarını devam etmektedir. Demokratik yönetim ve pazar ekonomisine dayalı yaklaşımlarını uluslar arası düzlemde beyan etmiş 30 kurucu üyeden oluşmaktadır. Bunun yanında 100’ün üzerinde ülkeden sivil toplum kuruluşları ile aktif ilişkilere sahiptir.

3 OECD Misyonu: OECD Konvansiyonunun 1. Maddesinde belirtildiği biçimi ile, OECD aşağıda belirtilen hususları başarmak üzere çalışır: - Dünya ekonomisindeki gelişmeyi sağlamak üzere üye ülkelerin finansal istikrarını korumak, yaşam standartlarını yükseltmek, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve istihdam artışını sağlamak; - Ekonomik gelişme süreçlerindeki üye ülkelerin başarım durumlarını diğer dünya ülkelerine duyurmada katkıda bulunmak; - Uluslar arası kural ve kanunlar çerçevesinde ayrımcılığın olmadığı temellerde çok taraflı dünya ticaretinin gelişmesini sağlamak.

4 OECD Bilgi Hizmetleri: OECD’nin temel hizmetlerinden biri ekonomik ve sosyal gelişime yönelik sürekli araştırmalar ile üye ülkelerin hükümet birimlerine bilgi hizmetleri sunmaktır. Çalışmalar iktisadi ve sosyal alanlara yöneliktir. Bu alanlar makro ve mikro iktisat yaklaşımları ile ticaret, eğitim, ekonomik gelişim, bilim ve yenilik, enerji, gibi birçok alanı kapsamaktadır. Bilgi hizmetleri yanında önlem ve çözümlere yönelik tavsiye niteliğindeki öneriler üye ülke hükümetlerine ayrıca sunulmaktadır.

5 Agriculture and Food Development Education and Skills Emerging Economies Employment Energy Environment and Sustainable Development Finance and Investment/Insurance and Pensions General Economics and Future Studies Governance OECD Temaları: Industry, Services and Trade National Accounts and Historical Statistics Nuclear Energy Science and Information Technology Social Issues/Migration/Health Taxation Territorial Economy Transition Economies Transport

6 OECD Hizmetleri Sonucunda Oluşan Bilgi Materyalleri: İstatistikler 1963 yılından günümüze küresel kapsama sahip olan ve verileri derleyebilir formattaki istatistik veritabanıdır. Sadece finans perspektifli olmayıp makro ve mikro iktisadın bütün alanlarını kapsamaktadır. Bütün istatistikler 1963’ten günümüze çevrimiçi ortamda mevcuttur.

7 OECD Hizmetleri Sonucunda Oluşan Bilgi Materyalleri: Dergiler OECD tarafından yayınlanan - 33 süreli yayın -1997 yılından günümüze -bütün sayılar olmak üzere -çevrimiçi ortamda -tam metin olarak mevcuttur.

8 OECD Hizmetleri Sonucunda Oluşan Bilgi Materyalleri: Kitaplar OECD hizmetleri sonucunda oluşan en önemli yayın grubudur. 1997 yılından bu yana yayınlanmış 5.500’ü aşkın sayıda kitap çevrimiçi ortamda mevcuttur. Çevrimiçi ortamdaki kitapların kullanım koşullarında sınırlama yoktur.

9 OECD Hizmetleri Sonucunda Oluşan Bilgi Materyalleri: Toplantı Bildirileri OECD, kuruluşundan bu yana bütün üye ülkelerde ve ilgili diğer ülkelerde hükümet ve sivil toplum kuruluşları ile ortak toplantılar düzenlemektedir. Düzenlenen bu toplantılarda sunulan bildiriler önemli bilgi materyali çıktılarıdır. 1997 yılından bu yana yayınlanan toplantı bildirilere çevrimiçi ortamda erişilmektedir.

10 OECD Hizmetleri Sonucunda Oluşan Bilgi Materyalleri: Referans Kaynakları “At a Glance” ve “Reference” başlıkları altında sunulan OECD referans kaynakları iktisadi ve sosyal bilimlere yönelik araştırmacıların sıkça başvurdukları genelde makro göstergelerin işlendiği referans kaynaklardır. 1997 yılından bu yana yayınlanan referans kaynaklarına çevrimiçi ortamda erişilmektedir.

11 SourceOECD’ye Dair www.sourceoecd.org www.sourceoecd.org OECD’in hizmetleri sonucunda oluşan bilgi materyallerinin çevrimiçi ortamda bir arada sunulduğu veritabanıdır. 1997 yılından bu yana hizmete sunulmuştur. Arşivsel kapsam olarak; - 1963’ten günümüze bütün OECD İstatistikleri - 1997’den bu yana bütün OECD dergileri - 1997’den bu yana bütün kitaplar - 1997’den bu yana bütün toplantı bildirileri ve referans kaynaklarını kapsar.

12 SourceOECD Web Site:http://www.sourceoecd.org

13 Yayın Türlerine Özelleştirilmiş Tarama Seçenekleri Alt turuncu çubukta faydalı bilgiler: News Librarians Users Guide Price List Email alerts Üst Arama Çubuğu Genel Erişim Fonksiyonları

14 Menü ve Hızlı Arama Fonksiyonları Go To: Yayın türlerine göre taramanızı sağlayan drop-down menü listesi. Quick Search: yayın başlığı ve özetini esas alarak aramanızı gerçekleştirir. Genel Erişim Fonksiyonları

15 Gelişmiş Arama Fonksiyonları ve 6 Adım 2. Aramanızı alanlara özelleştirme ve tam metin arama seçeneği 1.Terim, tam giriş biçimi veya kök tarama seçeneği 4. Yayın türüne özelleştirme seçeneği 5. Yayın yılına/yıllarına sınırlama 6. Sonuçlar sıralanma seçenekleri 3. Boolean Operatörlereri Genel Erişim Fonksiyonları

16 İktisadi ve İdari Bilimler Grubu Kullanıcıları ve SourceOECD İktisadi ve İdari Bilimlere yönelik; Bütün Dünya’da en saygın kuruluşun kaynağı olması, 130’dan fazla ülkenin bilgilerini kapsayan en kapsamlı kaynak olması, Sadece finansal perspektifte kalmayıp makro ve mikro iktisadın bütün alanlarında içeriğe sahip olması,

17 İktisadi ve İdari Bilimler Grubu Kullanıcılar ve SourceOECD 1960’lara varan geniş arşive sahip olması, Çevrimiçi veritabanlarının bütün kullanım kolaylıklarını ve avantajlarını sağlaması, Kullanım faydaları ile SourceOECD bilimsel araştırma gerçekleştiren iktisadi ve idari bilimler kullanıcıları için gerekli bir kaynaktır.

18 Teşekkürler. Sorular?


"ULAKBİM UASL Mayıs 2007 İktisadi ve İdari Bilimlerde Otorite Kaynak: OECD." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları