K AMU H ASTANELERİNDE H ASTANE B İRLİKLERİ M ODELİ Dr. Hüseyin DEMİREL 2007.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Zehra KORUK Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Advertisements

İkinci slayta nasıl geçeceğim yav..? Bi bilen yok mu?
Yerel Yönetim Reform Programı’na Destek Projesi
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
SAĞLIK HİZMETLERİNDE YERİNDEN YÖNETİM: DESANTRALİZASYON
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
Eğitim-Öğrenim-Öğretim
Türkiye KAMU Çağrı Merkezleri
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Mali Sisteminde Gerçekleştirilen Yapısal Değişiklikler ve Üniversitemiz Açısından Yeni Mali Sistemin.
Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.
Strateji Geliştirme Başkanlığı SGB.net Sistemi Genel Tanıtımı
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL BARIŞ ÇALIŞMALARI ve UYGULAMALI ETİK ENSTİTÜSÜ KURULUŞ ÖNERİSİ Doç. Dr. Havva Kök Arslan.
“Ülke ekonomisinin verimlilik ilkelerine uygun olarak gelişmesini sağlamak, işçi, işveren ve hükümet kesimlerine eğitim ve danışmanlık desteği sağlamak.
NORM KADRO TKY’NİN ETÜDÜ VII. BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI: KAMU KESİMİNDEKİ İSTİHDAMIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKLİLİĞİ; Kamu yönetiminin yeterli sayı ve.
BAŞHEKİMLERİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
SOSYAL GÜVENLİKTE KURUMSAL YAPI
Özel Sağlık Hizmet Sunucuları ve Yeni Teşkilat yasası
MESLEK ÖRGÜTLERİNİN TAM SÜREYE BAKIŞI Prof.Dr. Esin ŞENOL ATO-YÖNETİM KURULU Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji.
Performans Göstergeleri
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
6. HASTANE ORGANİZASYONU.
Harcama Yetkilileri.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
1 MALİ HİZMET BİRİMLERİ ORGANİZASYON ŞEMASI. Mali Hizmetler Teşkilat Şeması Mali Hizmetler İç kontrol alt birimiStratejik planlama alt birimi Bütçe ve.
SAĞLIKTA PERFORMANS YÖNETİMİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI Haziran 2007 Ankara Dr. Mehmet DEMİR.
İL YATIRIM PROGRAMI HAZIRLIK VE İZLEME SÜRECİ
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
ÖRGÜT VE ÖRGÜTLENDİRME
Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi YONT414
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Giriş
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK
İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRLÜĞÜ İnsan Kaynakları Müdürlüğü 1 KARİYER İMKANI ÇALIŞAN BİLGİLERİ STAJ BAŞVURUSU SOSYAL İMKANLAR AÇIK.
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
HARCAMA.
İllerde Hangi Verimlilik Projeleri Uygulanabilir? Dr. Yücel Özkara Sanayi ve Teknoloji Uzmanı, Verimlilik Genel Müdürlüğü 2016 Yılı Verimlilik Projeleri.

İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2009 BÜTÇE HAREKETLERİ.
USKAF MAYIS 2016 KOCAELİ Nuh Zafer CANTÜRK Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi SAKİD Başkanı SENATURK Başkan Yardımcısı.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
MALİ POLİTİKALARIN KAMU HASTANELERİNE YANSIMALARI
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER.
ORGANİZASYON (TEŞKİLAT) ŞEMASI
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
BÜTÜNLEŞİK KAMU MALİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMİ
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
1 HAYVAN HASTANELERİ.
Sunum transkripti:

K AMU H ASTANELERİNDE H ASTANE B İRLİKLERİ M ODELİ Dr. Hüseyin DEMİREL 2007

KAMU HASTANE BİRLİKLERİ Sağlık sistemimizde hizmet sunumu ile Finansman birbirinden ayrılmaktadır. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devri bu adımın önemli kilometre taşlarındandır. Sosyal Güvenlik Kurumunun, sağlık hizmetlerinin tek alıcısı olarak sistemde yer alması bu sürecin teorik olarak tamamlanmasını sağlayacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu Emekli Sandığı Bağ-Kur Sosyal Sigortalar Kurumu Yeşil Kart

KAMU SAĞLIK HARCAMALARI Sağlık harcamalarında ilaç giderleri ile hastane giderleri en ön sıralar için yarışmaktadır. Yıllar Tedavi % 40 İlaç %38.4 Toplam Toplam Kamu Sağlık Harcaması(1000YTL)

MEVCUT DURUM  Sağlık Bakanlığı irili ufaklı bine yakın hastanenin işletmecisi:HOLDİNG...  Profesyonel yönetici YOK...  Yük başhekimlerimizde...

HARCAMALARIN KONTROLÜ Hastane Bilgi Sistemleri son 4 yılda oldukça yaygınlaştırılmıştır. Yapılacak olan bu bilgi sistemlerinin standartlaştırılması, “Ulusal Sağlık Bilgi Ağı” kurulmasıdır. Üretilen bu bilgilere de Sosyal Güvenlik tarafından;  Dijital kontrol  Hızlı erişim  Filtreleme yapılarının kurulması gereklidir.

NELER DEĞİŞMELİ  Hastane yönetim yapıları,  İstihdam modelleri,  Hizmet alanları,  Teknoloji yatırımları  Yatak planlamaları

DEĞİŞİM Maliyetleri aşağıya çekebilmeli Verimli ve kaliteli hizmet sunmaya odaklı

YAPISAL DEĞİŞİM Sağlık İşletmeleri

SİYASİ KARARLILIK Acil Eylem Planı Hükümet Programı Sağlıkta Dönüşüm Programı 9.Kalkınma Planı

DESANTRALİZASYON (Yerinden Yönetim, Otonomi, Özerklik, Adem-i merkeziyet) Planlama, yönetme ve karar verme gibi konularda merkeze ait yetki ve gücün perifere yani hiyerarşik açıdan daha alt kesimlere aktarılmasıdır.

BİLİNEN-BEKLENEN FAYDALAR  Esnek yönetim yapısı  Değişen koşullara uyum ve hızlı cevap  Etkin bir yönetim  Özgün ve farklı çözümler  Çalışan moral ve verimliliğinde artış

SAKINCALAR  Hizmetlerin bütünlük içinde verilememesi  Bölgesel farklılıkların artması  Yerel politikacıların müdahalesine açık  Merkezi otorite ve kamu kesimi güç kaybı

DESANTRALİZASYON-TİPLERİ Dekonsantrasyon (Yönetsel desantralizasyon) Karar verme yetkisinin daha alt yönetim kademelerine devri Devolüsyon (Politik Desantralizasyon) Karar verme yetkisinin daha alt politik kademelere devri Delegasyon (Örgütsel Desantralizasyon) Her türlü görevin daha alt seviyedeki örgütlere devri

BİRLİK ŞEMASI

YÖNETİM KURULU (Mütevelli) Hukukçuİl Genel Meclisi Mali müşavirİl Genel Meclisi MaliyeciVali TabipSağlık Bakanlığı Sağlık YöneticisiSağlık Bakanlığı Üniversite MezunuSanayi/Ticaret Odası İl Sağlık Müdürü

YÖNETİCİLERİN NİTELİKLERİ  Genel Sekreter  Başkanlar  Hastane Yöneticisi  Müdür  Müdür Yardımcısı (Teknik Md. Yardımcısı hariç) Sağlık bilimleri Sağlık yönetimi Hukuk Kamu yönetimi İktisat İşletme Maliye/muhasebe Endüstri mühendisliği Lisans Yüksek Lisans Doktora 5 yıllık iş tecrübesi Başhekim Başhekim Yardımcısı Doktor

YÖNETİCİLERİN İSTİHDAM ŞEKLİ -3 yıllık sözleşmeli- POZİSYON  Genel Sekreter  Başkanlıklar  Hastane Yöneticisi  Uzman personel  Büro görevlileri  Başhekim ve  Müdürlükler SÖZLEŞME YETKİLİSİ Yönetim Kurulu Genel Sekreter GS HY

HASTANE SINIFLAMASI (A-E)  Hizmet alt yapısı  Organizasyon  Kalite kriterleri  Verimlilik ölçütleri  Hasta memnuniyetleri Kurumsal performans denetimi (A,B,C,D,E)n Ağırlıklı ortalama (A-E)1

ÖZERK YÖNETİMİN SÜRDÜRÜLMESİ Merkezi Yönetim A B C D E Özerk Hastane Yönetimi 1 yıllık süre

DENETİM İdari ve Teknik Denetim Sağlık Bakanlığı Mali Denetim Maliye Bakanlığı Dış Denetim Sayıştay

NELER BEKLİYORUZ Kapasite, kaynak kullanımında ve ekonomik şartları değerlendirmede bağımsız ve esnek

SONUÇ Verimsiz olduğu tespit edilen bazı hastanelerin durumu gözden geçirilecektir. Teknolojik yatırımlar ve hasta yatakları daha etkili kullanılacak alanlara kaydırılacaktır. Atıl yapılar ve atıl birimler küçültülecektir.

SONSÖZ Hastanelerin mülkiyeti, kamuya ait olacak (Sağlık Bakanlığı). Hiçbir surette kâr amacı güdülmeyecektir.

Teşekkür Ederim