MODÜL 1 Nehir Havzası Yönetim Planlaması Senad Ploco

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Advertisements

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Gönülsüz Yeniden Yerleşim 0P 4.12: Finansal Aracılar ve Yeniden Yerleşim Planlama Araçları.
Yeniden Yerleşim Planlaması
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetim Birlikleri ve hizmetlerin verilmesi.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
AB’ye Uyum Sürecinde Tarım ve Çevre
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi Senad Ploco. Avrupa Birliği 22 Aralık 2000 tarihli Resmi Gazetesi’nde yayınlanmıştır. Su Çerçeve Direktifi geçen 14 yıl zarfında.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Su Bütçesi Temel Bilgiler Senad Ploco.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Avrupa’da Önemli Su Yönetimi Konuları Senad Ploco.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Çevresel Hedefler Yannick Pochon Afyon, 2015.
Önemli Su Yönetimi Konuları nasıl seçilir? Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Önemli.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yeraltı Suyu Statüsü ve Eğilim Değerlendirmesi Kaan.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yüzey suları izleme Biyolojik boyut Yannick Pochon.
Referans Şartların Belirlenmesi
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Tedbirler Programı uygulaması: Yukarı Tisza örneği Yukarı Tisza örneği Alexei.
Modül 4: Mavi Belge (Blueprint) ilişkili Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Eğitim Becerileri, Sınır Aşan Su Konuları, Halkın Katılımı, Müzakere Becerileri.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Altunkaya ÇAVUŞ Orman ve Su İşleri Uzmanı
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Tehlikeli Madde Nedir Tehlikeli Maddelerin Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal.
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
Havza Paydaşlar Toplantısı Genel Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Adana 19 Kasım 2015.
1. 2 Kuruluşu 4 Temmuz 2011 tarihli ve 645 sayılı KHK.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
Nermin ANUL Laboratuvarlar Şube Müdürü Mayıs 2013 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzleme Dairesi Başkanlığı SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
Sunum transkripti:

MODÜL 1 Nehir Havzası Yönetim Planlaması Senad Ploco

Politika Döngüsü Politik ağırlık Dönem Problem Tanımlama Politika Oluşturma Proje Uygulama Yönetim ve Kontrol Politik ağırlık Dönem

Planlama Planlama gelecekte bir zaman diliminde belli hedeflere ulaşabilmek için karar alma ya da su kaynaklarının alternatif yollarla ilgili seçeneklirin ortaya konduğu sürekli ve yapılandırılmış bir süreçtir. Plan belli bir zaman aralığında iç ve dış bağlayıcılığı ve tekrarlanabilen faydaları olan planlama çalışmaları sonucu ortaya çıkan kamunun ulaşımına açık bir dokümandır.

Entegre Nehir Havzası Yönetimi’deki ‘Entegre’ ne anlama geliyor? Kurumsal Entegrasyon Sektörel Entegrasyon Uluslararası Su tedarik şirketi Uzamsal entegrasyon Madencilik şirketi Ulusal STKlar Bölgesel Deniz koruma Yerel Tarım Ekonomi Mühendislik Doğa bilimleri Sosyal bilimler Bilimsel entegrasyon

Planlama türleri Stratejik planlama Operasyonel planlama Bilgisel İndirect bağlayıcılık Uzun vadeli Ulusal Yukardan aşağı Entegre Operasyonel planlama Yasal bağlayıcılık Direkt bağlayıcılık Kısa vadeli Nehir Havzası Aşağıdak yukarı Sektör

Planın fonksiyonu Temel envanter ve dokümantasyon mekanızmaları Çevresel hedefler Kalite ve miktar hakkında bilgi Su durumu ve insan etki ve baskılarıyla ilgili bilgi Meşruiyet ve halkın katılımı Önlemler Programının Koordinasyonu Farklı plan seviyelerinin kooordinasyonu Diğer doğal kaynak yönetimleri ile koordinasyon Nehir Havzası Bölgeleri ile ilgili Avrupa Komisyonuna Raporlama İlk plan için zamanlama: 6 yıl

Planning issues Karmaşıklık Zamanlama ve zaman tablosu Adaylık sürecindeki ülkeler Uluslararası nehir sorunları Alt-aktivitelerin karşılıklı bağımlı Katılık Süreç yaklaşımı vs. son-ürün yaklaşımı Halkın katılımı Araç ve veri varlığı Kapasite Geliştirme

Nehir Havzası Yönetim Planı (Ek VII) Nehir Havzası Bölgesinin belirlenmesi Nehir Havzası Bölgesinin karakteri Önemli insan etki ve baskılarının özeti Korunan alanların belirlenmesi ve haritalanması İzleme ağları haritası Çevresel hedefler listesi Ekonomik analiz özeti Önlemler Programı özeti Özet de dahil olmak üzere detaylı programın onayı Önlem ve sonuçlar ile ilgili halkın bilgilendirilmesi ve katılımı ile ilgili özet Yetkili kurumlar listesi Halktan bilgi ve görüş prosedürleri ve iletişim noktalar

Önemli Planlama İlkeleri Sürdürülebilir Kalkınma İlkesi (nesiller arası eşitlik) Entegrasyon İlkesi (doğal, sosyo-ekonomik ve yönetimsel-idari mevzuatlarda Nehir Havzası konularında geniş kapsamlı analizler) Tedbir İlkesi ( çevresel felaketleri engellemek ve zararları önlemek amacıyla önlem alıcı tedbirlerin alınması) Kirleten Öder İlkesi ( Kirliliği önleme amacıyla kamusal alanda halka ceza metodu ile direktif empoze edilmemeli) Şeffaflık İlkesi (Alınacak ve planlanan tüm kararlar şeffaf olmalı ve toplumun tüm kitlelerinin katılımı sağlanmalı)

Uygulama Fazı Halkın bilgilendirme ve katılım süreci (devam eden) İlgili çıkar gruplarının aktif katılımı (devam eden) Önlemler Programı’nın uygulanması İzleme Değerlendirme Revizyon

Planlama süreci

Nehir Havzası Bölgesi (WFD: md. 2-3) Nehir Havzası Bölgesinin belirlenmesi Nehir havzası ve akiferlerin şeması (Alt)Havza, Havza, Bölge (Uluslararası) Akifer ve kıyı alanları da dahil Farklı yöntemler Bu bölgeler için idari yetkililerin atanması Uluslararası nehir havzaları ve akiferleri için düzenlemelerin belirlenmesi

Nehir Havzası Bölgelerinin Özellikleri (md. 5 ) Genel karakterizasyon Korunan alanların kaydedilmesi İnsan baskı ve etkilerinin belirlenmesi Su kullanımının ekonomik analizi

Karakterizasyon Kategorileme Tipoloji Su kütlelerinin şeması Yüzey suları referans durumları Sistem A (2 hedef seviye) Çok iyi durum: hemen hemen hiç bozulmamış İyi durum: çok az eksik Sistem B (2 hedef seviye) Maksimum ekolojik potansiyel İyi ekolojik potansiyel

Referans şartlar Sistem A: Çok iyi durum: hemen hemen hiç bozulmamış Referans veri Modeller Paleo veri Uzman görüşleri Sistem B: maksimum ekolojik potansiyel Hidro-morfolojik kısıtlar Ekonomik derogasyonlar (uygulanabilirlik)

Korunan alanlar İçme suyu kaynakları Ekonomik öneme sahip sucul türler Rekreasyonel sular Besin hassas alanlar Tür habitat koruma alanları Başka direktif, anlaşma vb. kapsamındaki diğerleri

Ekonomik analiz Mevcut su kullanımları ile ilgili ekonomik analiz Ekonomik gelişme hakkında temel plan Maliyet karşılama ve su hşzmetleri fiyatlandırması değerlendirmesi Önlemlerin maliyet-etkinliği Bilgi eksikliklerinin giderilmesi Önemli su sorunlarının belirlenmesi

İnsan etki ve baskıları Su kütleleri üzerinden insan baskısı Yüzey ve Yeraltı Beklenen etkiler Risk analizi (gerçekleştirilemeyen çevresel hedefler için) Risk altındaki su kütlelerinin tespiti İzleme sistemi

Yeryüzü Su Alanlarının Çevresel hedefler (fasıl 4) Alanların yok olmasını ve bozulmasını engelleme İyi yeryüzü su kaynaklarının yeniden canlandırılması Ekolojik olarak potansiyeli olan yerlerin yeniden canlandırılması Uygulama ölçütleri Kirliliğin öncelikli olarak azaltılması Tehlike yaratan şeylerin öncelikli olarak kesilmesi

Yeryüzü, yeraltı, akarsu ve kıyı sularının gözlenmesi (Fasıl 8) HEDEFLER Denetleme Gözlemi: uzun vadeli biyolojik, fiziksel ve kimyasal parametre değişimlerini içerir. Her nehir havzası için tutarlı ve kapsamlı olarak statülerinin belirlenmesi İşlevsel Gözlem: su kaynaklarının ve alanlarının yaşadığı değişikleri incelemek ve risk analizi yapmak Risk değerlendirmesinin yapılması Ölçütlerin değerlendirilmesi Soruşturma Gözlemi: detaylı inceleme Yöntem ve Usüller

Kirletici döngüsü Subsistence=survival ICZM Training, Georgetown XI/1999 Subsistence=survival

Temel süreçler ICZM Training, Georgetown XI/1999 Subsistence=survival

Kirletici taşıma kuralları ICZM Training, Georgetown XI/1999 Subsistence=survival

Yüzey suları için çevresel hedefler (madde 4) Kalite kaybının önlenmesi Yüzey sularında ‘iyi durum’un sağlanması Büyük ölçüde değiştirilmiş sularda iyi ekolojik potansiyelin sağlanması Önlemlerin uygulanması (a.o) Öncelikli kirletici maddelerin azaltılması Öncelikli tehlikeli maddelerin durdurulması

Yerlatı suları için çevresel hedefler (madde 4) Yeraltı sularının kirlenmesinin önlenmesi Yeraltı su kütlelerinin restorasyonu Su çekimi ve besleme arasında dengenin sağlanması

Yüzey, yeraltı, geçiş ve kıyı sularının izlenmesi (madde. 8) Hedefler nehir havzası bölgesindeki su durumu ile ilgili tutarlı ve kapsamlı bir inceleme Risk analizi Önlemlerin değerlendirilmesi Yöntemler Teftiş izlemesi (tüm biyolojik, hidro ve fiziko-kimyasal parametrelerde uzun dönemli değişiklikler) Operasyonel izleme: Önlemler Programı ile su kütlelerinin ‘risk altında’ durumunun değişmesi Tetkik: daha detaylı analiz için

Su Çerçeve Direktifi ve İzleme

Boşluk Analizi Mevcut durumun değerlendirilmesi Çevresel hedeflerle kıyaslanması Durum analizi ‘Benchmark’lar İndikatörler Ana önemli sorunların çözümlenmesi Halkın katılımına bağlı

Önlemler Programı (Madde 11) Yüzey ve yeraltı sularının kalite ve miktarı Mevcut AB yaptırımları Diğer direktif ve yönetmelikler kapsamında Ör. tehlikeli maddeler, içme suyu kalitesi ve daha katı EWFD vb. Temel önlemler: 2015’e kadar iyi kalitenin sağlanması (sonraki slayt) Tamalayıcı (ekstra) önemler (sonraki slayt) Ek önlemler (uluslararası anlaşmalarla)

Temel Önlemler Hassas alanların genişletilmesi (zonlama) Raporlama ve yetkilendirme Su kullanım ve deşarj izin sistemleri Kaynak koruma alanları Deşarj kontrol yaptırımları Ücret ve fiyatlandırma sistemi Koordinasyon mekanizması Altyapı geliştirme ve adaptasyonu

Tamamlayıcı önlemler İyi uygulama kuralları Gönüllü anlaşmalar Benchmark sistemi Gönüllü anlaşmalar Farkındalik yaratma kampanyaları Ekonomik ve vergi araçları Sektör için danışmanlık programları Tarım, sanayi vb.