İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TC. BAÜ Sındırgı MYO Öğr.Gör.Suat KARA
Advertisements

İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
SERMAYE PİYASASI KURULU
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
GELİRLERİM Gelir Kaynağım Gelirlerimi ne Zaman ve Hangi Yoldan Alıyorum?
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
TEST – 1.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
sermayenin karlılığı=vergi sonrası kar/öz kaynakx100
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
NAKİT BÜTÇESİ İşletmenin gelecekteki çalışmaları ile ilgili olup,belirli bir dönem(genellikle bir yıl) nakit giriş ve çıkışlarının gösterildiği bir tablo.
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
İŞTİRAKLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ (YÖNTEMLER)
Özkaynak maliyeti Burada araştırılan hisse senedi maliyetidir.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
ÜNİTE 17 HİSSE SENEDİ DEĞERLEMESİ
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Bağımsız Denetime (ve TMS’ye) geçişte Tecrübe Paylaşımları
7/A Seçeneği İŞL 318.
GENEL MUHASEBE Prof. Dr. A.Vecdi CAN.
Bilişim sistemlerinin türleri
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Değerlemesi
MENKUL KIYMETLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi Maliyet ve Unsurları Dr. Can Öztürk.
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Finansal Tabloları
Risk Değerlendirmesi.
Devlet Muhasebe Standartları
Alternatif Risk Transfer Yöntemleri
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri
DENETİM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
PLANLAMANIN TAMAMLANMASI VE DENETİM PROGRAMLARININ HAZIRLANMASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
TFRS 13 GERÇEĞE UYGUN DEĞER
HESAP PLANI.
Sunum transkripti:

İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006

2 Gündem Plan Türleri Yatırımlar – Kayıt ve Değerleme Pasiflerin Değerlemesi GAAP ölçümleri – düzenleyici ölçümler İç Kontrol ve Kurumsal Risk Diğer Hususlar

3 Plan Türleri - Yatırım Esaslı Emeklilik Planı Maaş yüzdesine dayalı çalışan ve/veya işveren primleri bireysel hesaba. Yatırım getirileri yetersizse riski çalışan taşır. Önceden belirlenmiş bir fayda formülü yok. Planda faydalar için pasif yok.

4 Plan Türleri - Maaş Esaslı Emeklilik Planı Bir dizi ödeme yapma vaadi. İşveren ve/veya çalışan primleri, bireysel hesabın olmadığı genel bir havuzda toplanır. Bireysel katkıların fayda miktarında belirleyiciliği yoktur. Faydalar genellikle hizmet yılına ve maaş seviyesine dayalıdır. Yatırım riskini sponsor veya sponsor ile birlikte faydalanan taraflar taşır Tahakkuk eden faydalar genellikle Planın pasifleri olarak değerlendirilir. Prim ve fayda oranları, aktif ve pasiflerin ölçülmesi yoluyla belirlenir.

5 Yatırımların Kaydedilmesi Alış ve satışlar, alım-satım tarihi esasına göre kaydedilir. Kay Payı Geliri, eski kar payı tarihinde kabul edilir. Faiz Geliri tahakkuk esasına göre kabul edilir. Yatırım Geliri hem gerçekleşmiş hem de gerçekleşmemiş kar ve zararları içermelidir.

6 Yatırım Değerlemesi Yatırım değerlemesi için hangi yöntemi kullanmalısınız?

7 ADİL DEĞER

8 Yatirim Değerlemesi – Adil Değer Adil Değerin Tanımı Hareket etme zorunluluğu olmayan, bilgili ve istekli taraflar arasındaki bağımsız bir işlemde, üzerinde mutabık kalınacak değerin tahmini. Adil Değerin belirlenmesi, araca bağlıdır

9 Yatırım Değerlemesi Adil Değerin Belirlenmesi Kamu Hisseleri Para Piyasası Tahviller Grup Yatırım Fonları Türevler Özel Hisseler, Emlak, Altyapı, Malzeme

10 Yatırım Değerlemesi Değerleme Politikasının Önemi Fiyatlandırma Komisyonu Yeni Ürün Süreci

11 Pasif Değerlemesi Gelecekteki nakit akışlarının mevcut fiyatı Plan tasarımının önemli etkisi vardır Faydaların maliyetinin hesaplanmasında en iyi tahminlerin kullanılması gerekir Aktiflerin getiri oranı Maaş artışı Enflasyon Gerçekleşen ve tahmini tutarlar arasındaki fark, deneyi,m kar ve zararları olarak kaydedilir

12 Pasif Değerlemesi– Ekonomik Varsayımlar İndirim Oranı Enflasyon Fayda seviyeleri ile ilgili düzenleyici hususlar Maaş artışları

13 Pasif Değerlemesi – Ekonomik Olmayan Varsayımlar Ölüm oranı ve cari yılda yeni girenler Eş Durumu Çekilme Oranları Emeklilik Oranları

14 GAAP – Düzenleyici Fazla/açık tespiti aynı şekilde olmayabilir Mali tablolar, GAAP kapsamında aktüerya değerini açıklar Düzenleyici gereklilikler, prim ve faydaların seviyesini ve zamanlamasını tespit etmek için kullanılır

15 İç Kontroller ve Kurumsal Risk Yönetimi İç kontrollerin önemi artıyor ABD’deki Sarbanes-Oxley Kanunu. Emeklilik planları için zorunlu değil, ancak … Mali tabloların CFO ve CEO tarafından sertifikalandırılması. İç kontrollerin dokümantasyonu. İç testler. Kanıt yoksa kontrol olmaz. Dış denetçiler tarafından doğrulama.

16 Kurumsal Risk İşletmenin hedeflerini tamamlamasına engel olabilecek kritik riskler COSO Çerçevesi yoluyla yıllık değerlendirme Kilit operasyonel risklerin düzenli olarak raporlanması

17 COSO ÇERÇEVESİ

18 Diğer Hususlar Kuruluşların konsolidasyonu Muhasebe bildirilerinin uygulanması Dış denetçilerin değişen rolü