Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Risk Değerlendirmesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Risk Değerlendirmesi."— Sunum transkripti:

1 Risk Değerlendirmesi

2 Risk Değerlendirme Süreci
Yapısal Risklerin Değerlendirilmesi Kontrol Risklerinin Değerlendirilmesi Risklerin Birlikte Değerlendirilmesi

3 Yapısal Risk Denetlenen kurumun iç kontrol mekanizması dikkate alınmadan, mali tabloların önemli olabilecek bir hata içermesi olasılığıdır.

4 Yapısal Risklerle İlgili Yapılacak Çalışma
Yapısal Risklerin Belirlenmesi Yapısal Risklerin Önceliklendirilmesi Yapısal Risklerin Etkilediği Hesap Alanlarının Belirlenmesi

5 Yapısal Riskleri Etkileyen Bazı Faktörler
Kurumun özellikleri Olağan dışı işlemler Mevzuat ya da muhasebe uygulamalarının karmaşıklığı Kötüye kullanılmaya yatkın olan varlıklar Kurum yönetimin tahmin ve değerlendirme yapmasını gerektiren hesap ve işlemler Bilişim sistemlerinin karmaşıklığı

6 Risk Önceliklendirme Şeması
Yüksek Etki Düşük Olasılık Yüksek Olasılık Düşük Etki Etki Olasılık

7 Yapısal Risklerin Önceliklendirilmesi
Yüksek Etki/Yüksek Olasılık Yüksek Etki/Düşük Olasılık Düşük Etki/Yüksek Olasılık Düşük Etki/Düşük Olasılık

8 Yapısal Risklerin Etkilediği Hesap Alanları
Tüm hesap alanlarını etkileyebilir. Birden fazla hesap alanını etkileyebilir. Sadece tek bir hesap alanını etkileyebilir. Genel nitelikteki yapısal riskler etkiledikleri hesap alanına dağıtılarak tek bir hesap alanı için geçerli yapısal risk seviyesine ulaşılır.

9 Yapısal Risk Değerlendirme Formu (Ek-7)
Hesap Alanı Yüksek Risk Göstergeleri Yatırımlar Uluslararası ihalelerin varlığı İhale sayısının fazlalığı İhale konularının çeşitliği Hizmet birimlerinin farklı şehirlerde olması ……. Hesap Alanı İçin Belirlenen Yapısal Risk Seviyesi: Yüksek Satın almalar İhale mevzuatının yeni oluşu Maaşlar Hesap Alanı İçin Belirlenen Yapısal Risk Seviyesi: ?

10 Kontrol Riski Mali tabloları etkileyebilecek derecede önemli bir hatanın kurumun iç kontrol sistemi tarafından zamanında önlenememesi, tespit edilememesi veya düzeltilememesi olasılığıdır.

11 Kontrol Risklerinin Değerlendirilmesi
İç kontrol ortamı ile ilgilidir. İç kontrol yapısının uygun bir şekilde kurulduğu, Etkin bir şekilde çalıştığı, durumlarda denetçi kontrollere güven duyabilecektir.

12 Kontrol Risklerin Etkilediği Hesap Alanları
Tüm hesap alanlarını etkileyebilir. Birden fazla hesap alanını etkileyebilir. Sadece tek bir hesap alanını etkileyebilir. Genel nitelikteki kontrol riskleri etkiledikleri hesap alanına dağıtılarak tek bir hesap alanı için geçerli kontrol riski seviyesine ulaşılır.

13 Kontrol Riski Değerlendirme Formu (Ek-8)
Hesap Alanı Risk Göstergeleri Kontrol Riski Seviyesi Yatırımlar İhale rehberi yayınlanmıştır. Düşük İhale komisyonu ehil olmayan kişilerden kurulmuştur. Yüksek Muhasebe görevlilerinin muhasebe bilgileri yetersizdir Bilişim sistemleri güvenilir veri üretmektedir. Etkin bir iç denetim mekanizması bulunmaktadır. Yapım işleri kontrol görevlileri ehil ve etik kurallara bağlı kişilerdir Hesap Alanı İçin Belirlenen Kontrol Riski Seviyesi:

14 Kontrol Riski Değerlendirme Formu (Ek-8)
Hesap Alanı Risk Göstergeleri Kontrol Riski Seviyesi Maaşlar Muhasebe görevlilerinin muhasebe bilgileri yetersizdir Yüksek Bilişim sistemleri güvenilir veri üretmektedir. Düşük Etkin bir iç denetim mekanizması bulunmaktadır. Personel giderleri ( maaş, tedavive yolluklar) bilişim sistemi üzerinden merkezi kontrole tabiidir. Hesap Alanı İçin Belirlenen Kontrol Riski Seviyesi:

15 Risklerin Birlikte Değerlendirilmesi
Denetçi, her bir hesap alanı ile ilgili yapısal ve kontrol risk düzeyini birlikte değerlendirilerek o hesap alanı ile ilgili tek bir risk seviyesine ulaşır.

16 Riskleri Birlikte Değerlendirme Formu (Ek:9)
Hesap Alanı Yapısal Risk Seviyesi Kontrol Riski Risk Değerlendirmesi (Yüksek/Düşük) Satın almalar Yüksek Yolluklar Düşük Orta/Yüksek Kıdem Tazminatları Tedavi Giderleri Orta


"Risk Değerlendirmesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları