RADYASYON RADYASYON FİZİĞİ VE ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Advertisements

DEDEKTÖRLERİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE RADYASYON ÖLÇÜM BİRİMLERİ
PARÇACIK KİNEMATİĞİ-I
NÜKLEER SİLAHIN ETKİLERİ
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
RADYOAKTİVİTE VE RADYOAKTİF BOZUNMA
HAVVA YILDIRIM BAKIRKÖY İMAM HATİP LİSESİ MEZUNU TRABZON YENİYÜZYIL ÜNİVERSİTESİ TIBBİ GÖRÜNTÜLEME BÖLÜMÜ
Çekirdek kimyası. Radyoaktiflik. Çekirdek reaksiyonları.
ADIM:CEYLAN SOYADIM:KORUCU LİSE:GÜL ÇETİN KAUR LİSESİ(ANTALYA)
İKLİM VE ATMOSFER.
Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere saf madde denir.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)
MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek.
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
ALFA-BETA-GAMA Ekleyen: Netlen.weebly.com.
Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
 Radyonükl eer ajanlar.  Radyasyon; enerjinin herhangi bir ortamda parçacık şeklinde veya elektromanyetik dalgalar halinde ilerlemesi (iletilmesi) dir.
ELİF ARAS DOĞUM YERİ:IĞDIR DOĞUM TARİHİ: LİSE:BAĞCILAR ANADOLU LİSESİ
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
RADYASYON NEDİR? Tehlİkelerİ nelerdİr? FİRMA ADI.
2. YAPAY ÇEKİRDEK REAKSİYONLARI, FİSYON VE FÜZYON
Kararsız çekirdekler enerji vererek kararlı hale geçerler. Parçacık veya elektromanyetik dalga olarak yayınlanan bu enerjiye RADYASYON denir. Kararsız.
Atmosferin Katmanları
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Nükleer bozunma ve Radyoaktiflik
X-ışınları 5. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
METEOROLOJİ DERSİ ATMOSFERİN KATLARI GÜNEŞ DÜNYA Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
A K M Y İ.
Tuğba ERSÖZ 1981:Doğum yeri İZMİR 1999:Mezuniyet İmam hatip Lisesi 1999:100.Yıl Üniversitesi Radyoloji 2011:Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıbbi Görüntüleme.
Büşra Özdemir.
YÜKLÜ PARÇACIKLARIN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ
SİBEL DÜLGER KKEF - KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ
GÜNEŞ VE YER RADYASYONU (3+0) Prof. Dr
TEMEL ATOMİK VE NÜKLEER FİZİK-1
Yıldızlar.
Maddenin yapısı ve özellikleri
ATOMUN YAPISI.
SHMYO TIBBI GÖRÜNTÜLEME Uzm Dr Zehra Pınar Koç
SHMYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ Uzm Dr Zehra Pınar Koç
R ADYASYONUN DEDEKSIYONU Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbı Görüntüleme Yrd Doç Dr Zehra Pınar Koç.
RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN GÖREVİ VE RADYASYONDAN KORUNMA
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
RADYASYON, RADYASYON FİZİĞİ VE ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ
Atom ve yapısını inceleyelim
Dr. Çiğdem Soydal A.Ü.T.F Nükleer Tıp Anabilim Dalı
NÜKLEER VE RADYOAKTİFLİK
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
ATOMUN YAPISI.
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
RADYASYONUN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ RADYASYONUN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ İlkay TÜRK ÇAKIR TAEK Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi.
GAZİ ORTA OKULU FEN PROJESİ MUSTAFA DURAN.COM.TR.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ATOM VE YAPISI.
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
12.SINIF FİZİK RADYOAKT İ V İ TE. Dünya, fosil yakıtların aşırı tüketiminden kaynaklanan çevre sorunları ile karşı karşıyadır. Fosil yakıtların azalıyor.
12.SINIF FİZİK RADYOAKT İ V İ TE. Dünya, fosil yakıtların aşırı tüketiminden kaynaklanan çevre sorunları ile karşı karşıyadır. Fosil yakıtların azalıyor.
Medical Device Tıbbi Cihaz Eğitimi TCESİS R adyasyon Güvenliği Eczane Eğitim Haftası :14 Fahri Yağlı (Medikal Device Expert)
Sunum transkripti:

RADYASYON RADYASYON FİZİĞİ VE ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Bahar DİRİCAN

A= p+n ; kütle numarası Z= p ; atom numarası Atomun çapı: 10-10 m Çekirdeğin çapı : 10-14m

RADYASYON Elektromanyetik dalga ( X-ışınları , -ışınları ) Parçacık (Elektron, proton, nötron, beta parçacığı,  parçacığı...)

Elektromanyetik dalga

Elektromanyetik dalga E=h E:Elektromanyetik dalganın enerjisi h: Planck sabiti : Elektromanyetik dalganın frekansı = c.T  : Elektromanyetik dalganın dalgaboyu T : Elektromanyetik dalganın periyodu T= 1/

X-ışınları

X-ışınları Sürekli spektrum( Bremsstrahlung) x-ışınları Karekteristik x-ışınları

Radyoaktivite Bazı atomların çekirdeklerinin kararsız yapıları nedeniyle kendiliklerinden bozunarak bazı ışınlar yayması özelliğine radyoaktiflik , bu olaya da radyoaktivite denir. Belirli bir elementin birçok kararlı (stabil) ve kararsız (stabil olmayan) izotopları (radyoizotop) bulunabilir.

Doğal radyoaktivite Atom numarası 82’den büyük olan atomların çoğu doğada radyoaktif durumda bulunurlar.

Yapay radyoaktivite Radyoaktiflik özelliği bulunmayan elementler elektromanyetik alan içerisinde hızlandırıcılarla gerekli hız düzeyine eriştirilen partiküller tarafından bombardıman edilerek radyoaktif hale getirilebilirler. Bu işlem nükleer reaktörlerde hedef çekirdeği nötron bombardımanına maruz bırakmak suretiyle de yapılabilmektedir.

Radyoaktif Bozunma

Radyoaktif Bozunma

N=N0 e-t T1/2= 0.693/ =Bozunma sabiti

Radyoaktivite birimleri 1 Curie = 1Ci =3,7x1010 bozunma/s 1 Bequerel = 1 Bq = 1 bozunma/s

Soğurulma Fotoelektrik olay Compton olayı Çift oluşumu

Fotoelektrik olay

Compton

E=mc2 (Einstein’ın kütle-enerji eşitliği) E: Enerji m: Parçacığın kütlesi c: Elektromanyetik dalgaların yayılma hızı ( 3x108 m/s )

Çift oluşum

Soğurulma

Soğurulma

Soğurulma I= I0 e-x

Birimler 1 Röntgen= 2,58x 10-4 Coulomb/kg 1 Gray= 1 Joule/kg 1 Rad= 1 cGy= 100 erg/gr RBE= D250 kV/ DX 1 Rem= RBE X cGy 1 Sievert= 100 Rem

Radyasyon Dozları Radyasyon Doz Limitleri Flight from Los Angeles to London 5 mrem Annual public dose limit 100 mrem Annual natural background 300 mrem Fetal dose limit 500 mrem Barium enema 870 mrem Annual radiation worker dose limit 5,000 mrem Heart catheterization 45,000 mrem Life saving actions guidance (NCRP-116) 50,000 mrem Mild acute radiation syndrome 200,000 mrem LD50/60 for humans (bone marrow dose) 350,000 mrem Radiation therapy (localized & fractionated) 6,000,000 mrem

Pu-239, U-235, U-233 gibi ağır atomların çekirdekleri nötronların bombardımanı altında parçalanırlar.

Füzyon Hafif çekirdeklerin birleşmesi esnasında da enerji meydana gelir. Böyle bir Füzyon reaksiyonunun başlayabilmesi için birkaç milyon ºC sıcaklığa ihtiyaç vardır.

Nükleer Patlama Yüksek radyoaktivite tesirli bombanın havada patlaması sırasında ateş küresinin çapı 5 km’ ye yaklaşır. Fisyon artıkları patlama kuvvetleri ve sıcaklık etkisi ile çok ufak parçalara ayrılır. Uçucu olan gaz kısmı gaz haline geçer. Bunlar stratosfer tabakalarına (18-45 km) kadar yükselir, orada yıllarca kalır ve zamanla yeryüzüne çökerler (Global Serpinti).

Nükleer Patlama Patlama nedeniyle yeryüzünde çapı 1,5-2 km kadar olan kraterler oluşur. Bu olayda 10-100 milyon ton yeryüzü maddesi buharlaşarak ateş küresinin içine katılır. Ateş küresi hızla yükselir ve yükseldikçe soğur. Yükselirken birçok toz toprak gibi maddeyi yukarıya sürükler, birkaç dakika içinde troposfer (0-18 km) tabakalarına ulaşır. Troposferin soğuk tabakalarında yukarı çıkma hareketi frenlenir ve atom bulutu yanlara doğru genişler.

Nükleer Patlama Çapı 160 km’ ye kadar ulaşabilen mantar tepesi meydana gelir. Mantar sapı orta kısımdan yükselmeye devam ederek 10 dakika içerisinde 25-27 km’ ye ulaşır ve stratosfer tabakalarına girer. Stratosfer içinde atom bulutunun erişebileceği yükseklik 32 km’ dir. Buraya fisyon artıkları bol miktarda ulaşır, bu tozlar radyoaktif serpintiler şeklinde zamanla yeryüzüne dönerler.

Nükleer Patlama

Nükleer Patlamanın etkileri Patlama ile meydana gelen hava hareketi binaları yıkar. Oluşan ateş küresi yangınlar çıkarır. Fisyon esnasında ortaya çıkan  ışınları ve nötronlar canlılara zarar verir.

Radyasyon Giriciliği

Radyasyon Ölçüm Yöntemleri İyonizasyon: İyon odaları + elektrometre Orantılı sayaçlar Geiger- Müller dedektörleri Sintilasyon dedektörleri

İyon odaları + elektrometre

Orantılı sayaçlar

Geiger- Müller dedektörleri

Termolüminesans Olayı

Termolüminesans Dozimetre

Işıma Eğrisi

Film Dozimetresi

Film Dozimetresi Radyasyon film üzerinde bulunan gümüş bromür moleküllerindeki bağları gevşetir. Böyle bir film bazı kimyasal maddelerle karşılaştığında gümüş ve brom birbirinden kolayca ayrılır. Film üzerinde radyasyon dozu ile orantılı bir kararma meydana gelir.

Teşekkür ederim