Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

R ADYASYONUN DEDEKSIYONU Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbı Görüntüleme Yrd Doç Dr Zehra Pınar Koç.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "R ADYASYONUN DEDEKSIYONU Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbı Görüntüleme Yrd Doç Dr Zehra Pınar Koç."— Sunum transkripti:

1 R ADYASYONUN DEDEKSIYONU Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbı Görüntüleme Yrd Doç Dr Zehra Pınar Koç

2 D EDEKTÖRLER İyonizasyon odacıkları Orantılı sayaçlar Geiger Müller tüpleri Aralarında voltaj farkı bulunan iki elektrot arasındaki gaz volümüne iyonizan radyasyon uygulandığında gazın atomları yüklerine göre anot veya katota hareket ederler. Uygulanan voltajın büyüklüğüne göre oluşan iyon çiftlerinin sayısının grafik gösterimi aşağıdaki gibidir.

3 V OLTAJA GÖRE PULS YÜKSEKLIK GRAFIĞI

4 D EDEKTÖRLER Tüm atomların iyonize olduğu ilk bölge iyonizasyon bölgesi, Sekonder iyonizasyonların oluştuğu ama hala puls yüksekliğinin başlangıç enerjisine bağlı olduğu bölgeye orantısal bölge, Puls yüksekliğinin başlangıç enerjisinden bağımsız olduğu dördüncü evre Geiger Müller bölgesi ve takiben devamlı deşarj bölgesidir.

5 D EDEKTÖRLER İyonizasyon odacıkları Elektrotlar arasındaki yük radyasyonun etkisi ile nötralize olur. Cep dozimetreleri, doz kalibratörleri Orantılı sayaçlar Alfa ve beta radyasyonu için kullanılır. Geiger-Müller tüpleri Farklı enerjideki radyasyon tiplerini ayırt edemezler ve daha çok alan ölçer olarak kullanılırlar.


"R ADYASYONUN DEDEKSIYONU Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbı Görüntüleme Yrd Doç Dr Zehra Pınar Koç." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları