PLANLAMA VE STRATEJİK PLANLAMA S.Nazik Işık Nisan 2008.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stratejik Planlama.
Advertisements

STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
STRATEJİ NEDİR ? Strateji kavramı yüzyıllar boyunca askeri bir kavram olarak kullanılmıştır. Buna göre strateji, savaş sanatı ve bir savaşta sonuca gitmek.
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ Hedefler, Faaliyetler, Performans Kriterleri
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Stratejik yönetim işletmenin dış çevresini (rakipler, pazar-piyasa, ürünler, müşteriler, aracılar, tedarikçiler) analiz eder. İşletmenin geleceği ile.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
KAMU İDARELERİ İÇİN STRATEJİK PLANLAMA
STRATEJİK PLANLAMA ÖĞELERİ (Amaç ve Hedef Belirleme)
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ

Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
STRATEJİK YÖNLENDİRME
Stratejik Planlama Doç. Dr. Mehmet İ. YAĞCI Mersin Üniversitesi
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
SUNUŞ KAPSAMI KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİM KAMU MALİ YÖNETİMİ GELİŞMELERİ STRATEJİK YÖNETİM ANLAYIŞI DIŞ DENETİMİN ROLÜ.
STRATEJİ Strateji, örgütlere geleceği tahmin etme, çalışmalara belirli yön verme ve kendini bir bütün olarak görebilme olanağı veren araçtır. Örgütler;
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ ORTA ÖĞRETİM PROJESİ.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Stratejik Planlama. Stratejik Planlama-1 A: İşi doğru yapma B: Doğru işi yapma A: Etkinlik B: Etkililik.
STRATEJİK PLAN ÇALIŞMALARI
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ATİLLA BACAK İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM UZMANI.
Stratejik Yönetim.
STRATEJİK PLAN Burak Arıkan, Nezih Güven Bologna Rehberi
STRATEJİK PLANLAMA.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KAMU İDARELERİ İÇİN STRATEJİK PLANLAMA KILAVUZU GELECEĞE YÖNELİM 2 1 Mehmet ÇİÇEK Millî Eğitim Uzman Yardımcısı.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Stratejik Hedefler;  Yeterince açık ve anlaşılabilir ayrıntıda  Ölçülebilir  Zaman çerçevesi belirlenmiş  İddialı Ancak imkansız olmamalıdır! Olmalıdır.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİK PLANLAMA.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
STRATEJİK PLANLAMA.
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
Stratejik Planlama Nedir?
STRATEJİK PLANI Silivri İlçe MEM Stratejik Planı
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” MİSYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ Mart 2012.
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” VİZYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ KOORDİNATÖRÜ Mart 2012.
Seminerimizin amacı; bütün kamu kurumlarının 5018 Sayılı “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” na göre, Bakanlığımızca belirlenen takvime bağlı kalarak,
PROJE YÖNETİMİ Proje Nedir?.
STARTEJİK PLANLAMA SUNUMU ve İç PAYDAŞ ÇALIŞTAYI SULUOVA TİCARET VE SANAYİ ODASI ODA BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ KAPSAMINDA 1 18 HAZİRAN 2015.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
İ ve D planı nedir. İ ve D çalışmasını Organize Etmek Bir İ ve D sistemi – Bir bütün olarak 12 bileşen – Ulusal düzeyde geniş bir vizyon oluşturur Bir.
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Stratejik Plan Çalıştayı
STRATEJİK PLANLAMA VE YENİ KAMU YÖNETİM ANLAYIŞI
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
STRATEJİK YÖNETİM SİSTEMİ
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
ORTAK PİYASA DÜZENİ (OPD)
Sunum transkripti:

PLANLAMA VE STRATEJİK PLANLAMA S.Nazik Işık Nisan 2008

PLANLAMA  Birbirini izleyen eylemler-hareketler dizisi.  Bir durumdan hedeflenen bir başka duruma geçiş sürecinin kaynaklar ve gereksinimler de dikkate alınarak tanımlanması, düzenlenmesi, takip edilebilir hale getirilmesi.  Arzu edilen değişmenin düzenlilik içinde gerçekleştirilmesi için üretilen yol, yordam, araç vb.

ÇEŞİTLİLİK…  Kapsamlı-kısmi (sektörel, bir konuda vb.)  Yukarıdan-aşağıdan  Doğrusal-stratejik  Uzun dönemli-kısa dönemli  Ulusal-bölgesel-yerel

STRATEJİK PLANLAMA

KISA TARİHÇE  Kamu yönetiminde yaşanan sorunlar nedeniyle, orta vadeli reform programlarını desteklemek üzere gündeme geldi. (2001 yılında Program Amaçlı Mali ve Kamu Sektörü Uyum Kredi Anlaşması: PEPSAL-1 ve PEPSAL-2)  DPT tarafından;  Yatırım programını rasyonelleştirmek,  Politikaları bütçelendirmek amacıyla Bunların nasıl yapılabileceğini gösteren bir Kılavuz hazırlandı. (Haziran 2006 versiyonu kullanımda.)  2003’ten bugüne mevzuatı ve uygulaması gelişmekte.

NEDEN STRATEJİK PLANLAMA İşi doğru yapmak ve doğru işi yapmak: mevcut durum, misyon ve ilkelerden hareket edip gelecek için oluşturulan bir vizyonla hareket etmek, bu vizyona uygun amaç ve hedefler saptayıp ölçülebilir göstergeler oluşturmak Kaliteli, katılımcı, esnek, etkin, hızlı karar alabilen ve uygulayabilen bir yönetim, Planlı yönetim ve hizmet üretimi Orta ve uzun vadeli bakış açısına sahip olmak Sonuç ve sürece aynı zamanda odaklanabilmek: kendini gözden geçirebilme, çeşitlilik, seçeneklilik… Açıklık ve hesap verebilirliğe bir temel oluşturmak: başarıyı izlemek ve değerlendirebilmek Kurum içi ve kurumlar arası diyalogu oluşturmak ya da artırmak: iletişimi artırarak, farklılıkları ifadeye imkan veren, çatışmalı kesimler ve hedefleri uyumlu kılabilen

GÜÇLÜ VE İYİ PLAN-PROGRAM-BÜTÇE İLİŞKİSİ…

STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ NERDEYİZ? NEREYE ULAŞMAK İSTİYORUZ? ORAYA NASIL ULAŞABİLİRİZ? BAŞARIMIZI NASIL İZLER VE DEĞERLENDİRİRİZ? Durum analizi Misyon ve ilkeler Vizyon Stratejik amaçlar ve hedefler Faaliyetler ve projeler Performans ölçümü izleme ve değerlendirme

Durum analizi Tarihsel gelişim Kuruluşun yasal yükümlülükleri ve ilgili mevzuatın analizi Kuruluşun faaliyet alanları, ürün ve hizmetlerinin belirlenmesi/netleştirilmesi Paydaş analizi: piyasa ve hedef kitle dahil Kuruluş içi yapı, insan kaynakları, kurum kültürü, teknoloji düzeyi vb analizler Çevre analizi SWOT ANALİZİ: Güçlü-zayıf yanlar, olanaklar ve riskler/tehditler

MİSYON Kuruluşun varlık – var oluş sebebi Kuruluşun; –Ne yaptığı (alanı, cevap verdiği ihtiyaçlar, hizmetleri) –Nasıl yaptığı (hizmet standartları, işlemleri) –Kim için yaptığı (hedef kitlesi, yararlanıcıları)

İLKELER Kuruluşun çalışma felsefesi Çalışmaya temel oluşturan standartlar, idealler, değerler: Yönetim anlayışı, kurumsal davranış kuralları, personelin hizmete ilişkin değer ve inançları, ölçme değerlendirme sistemleri )

VİZYON Kuruluşun geleceğinin sembolize edilmiş hali: Uzun vadede ne yapmak istiyor? Arzu ettiği geleceği nasıl ifade ediyor? Nasıl algılanmak istiyor? Vizyon; –Net-kısa-iddalı-özgün (ayırt edici) bir ifade olmalı –Çalışanları ve karar alıcıları teşvik etmeli, –Ulaşılabilir / gerçekçi olmalı, –İdeal geleceği göstermeli, –Siyasi ve idari karar alıcıların öngördüğü geleceği de yansıtmalı.

STRATEJİK AMAÇ VE HEDEFLER Durum analizi ile ilişkili olmalı Orta vadede ulaşılabilir (gerçekçi) olmalı Kuruluşun misyonunu gerçekleştirmesine katkıda bulunmalı (yön belirleyici olmalı) Kuruluşun ilkeleri ve vizyonu ile ilişkili olmalı Hedefler: –Amaçlarla ilişkilendirilmiş olmalı (birden çok hedef olabilir) –Spesifik ve iddialı, ama mutlaka açık, somut ve ölçülebilir olmalı –Tanımlanmış bir zaman dilimi (zaman çerçevesi) belli olmalı –Bu zaman diliminde ulaşılacak çıktıları nitelik ve nicelik olarak göstermeli –Miktar, maliyet, kalite, zaman cinsinden ifadelendirilmiş olmalı

FALİYETLER VE PROJELER Amaç ve hedeflere ulaşma yol ve yöntemlerini içermeli Programlar, projeler, faaliyetlerin detaylı iş planları olmalı Maliyetlendirilmiş olmalı

İZLEME - DEĞERLENDİRME Raporlamalar sadece sonuçta değil, her aşamada olmalı Hedefe ne kadar ve nasıl ulaşıldığı sorularına yanıt vermeli Geri besleme sağlamalı (araçlar, yol ve yöntemler ne kadar amacı gerçekleştirmeye uygunmuş?) Gözden geçirmeye esas alınabilir olmalı Kurumsal öğrenmeye olanak vermeli Hesap vermeyi desteklemeli Açık, net, önceden belirlenmiş performans göstergeleri ile yapılmalı

Beş yıllık olarak hazırlanır İki yıl uygulandıktan sonra gözden geçirilip güncelleştirilebilir (nicel değişiklikler) Performans programları ile desteklenirler (uygulama dilimleri)

KENDİ PROJELERİNİZ DAHİL, HER ALANINDA, KULLANABİLECEĞİNİZ BİR MANTIK VE ARAÇTIR.