Fikret Erginer Kocaeli – 13 Temmuz,2006.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİODİZEL.
Advertisements

Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
Oğuz Bal Adularya Enerji Gen.Müd. Yardımcısı
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARI
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
AB Hakkında Genel Bilgiler
10/08/2006 ATO-ANKARA. BİYODİZELİN DÜNYADA ÖNE ÇIKMASI.
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ALBİYOBİR – ALTERNATİF ENERJİ ve BİYODİZEL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU İKİNCİL MEVZUAT
Enerji Sektöründe Lojistiğin Yeri ve Önemi
Biyodizel Standartları ve Analiz Yöntemleri, Yaşanılan Problemler
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI
Dr. Uygar Özesmi Genel Müdür TEMA Vakfı
KIRMA-ELEME TESİSLERİNDE
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
ÜLKE BİLGİLERİ ADI: İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BAŞKENT: TAHRAN YÖNETİM ŞEKLİ : TEOKRATİK CUMHURİYET PARA BİRİMİ : İRAN RİYALİ.
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU
BİYOKÜTLE.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU VE OSB’LERE GETİRDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER
TÜRKİYE’DE BİYOETANOL UYGULAMALARI VE SORUNLARI
İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI. Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI PAZAR ARAŞTIRMASI VE PAZARLAMA FAALİYETLERİ - İBGS 2009/5 YURTDIŞINDA DÜZENLENEN FUARLARA KATILIM - İBGS 97/5.
16/08/1962 yılında petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmak amacıyla BEL-PET adıyla kurulan şirketimiz önce İGATAŞ daha sonra da İSTANBUL ENERJİ adını.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
BİYODİZEL HAZIRLAYANLAR Ufuk BAYRAK Ahmet ÇİMEN.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Standardizasyon.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 2016
KOOPERATİFLERDE DOĞRU YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI NASIL SEÇİLİR?
BİYODİZEL Biyodizel, mikrobiyel, bitkisel veya hayvansal yağların uzun zincirli yağ asitlerinin metil esterlerinden oluşturulan ve “B100” şeklinde formüle.
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
TEB Tarım Bankacılığı.
BİYODİZEL SUNU Bilal ENÜŞTEKİN Harran Üniversitesi
Tarım sektörünün önemi
TEB Tarım Bankacılığı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

Fikret Erginer Kocaeli – 13 Temmuz,2006

T Ü R K İ Y E’ DE BİYODİZEL ÜRETİMİ VE SORUNLARI

Tesis Kurmak ve Satmak İmar izni, İnşaat ve Yapı ruhsatı ÇED Yönetmeliğine göre belge Kuyu açma izni ve İtfaiye izni Emisyon izni ve Deşarj izni Çalışma Bakanlığı İşletme İzni*** Kapasite Raporu 1.sınıf Gayri Sıhhi Müessese raporu*** Akredite laboratuardan belge Petrol dağıtım şirketi anlaşması İşletme Lisansı (EPDK) TSE Tesis ve Ürün Belgelendirmesi Zorunlu laboratuar ekipmanları

İLGİLİ KAMU KURUMLARI Belediye Başkanlığı Kaymakamlık veya Valilik Jandarma ve Emniyet Tarım Müdürlüğü Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü Özel İdare Müdürlüğü Çevre ve Orman İdareleri Bölge Çalışma Müdürlüğü Sanayi Odası Sağlık Müdürlüğü Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü İçişleri Bakanlığı Türkiye Odalar Birliği Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ***Türk Standartları Enstitüsü

İLAVE BELGELER TSE Ürün Belgeleme Belgesi TSE Üretim Yeri yeterlilik Belgesi Laboratuvar Cihazları: Yoğunluk ve Vizkozite Parlama noktası Ester muhtevası Su içeriği Asit ve İyot sayısı

Biyodizel Tesis Sayısı 2005 Yılı : 150 2006 Yılı : 268 (kayıtlı) ??? (Kayıt dışı-kendi üreten) Yıllık büyüme hızı : % 79 Biyodizel Üretimi 2005 Yılı 90 000 ton 2006 Yılı Yasal üretim 10 000 ton Yasadışı üretim ???

Standartlar ve uygulama TSE EN 14214 Viskozite Yoğunluk Su içeriği Parlama noktası Ester içeriği İyot sayısı Asit sayısı Destilasyon Korozyon Setan Sodyum Toplam gliserol Fosfor içeriği Karbon miktarı Kükürt Mikrokarbon kalıntısı Toplam kirlilik Oksidasyon kararlılığı Methanol içeriği Monogliserid içeriği Digliserid içeriği Trigliserid içeriği Sülfatlı kül Linolenik asit metil ester Doymamış esterler Na+K / Ca+Mg metaller

LABORATUAR Biyodizel üreticilerinin bulundurması gerekli cihazlar: Yoğunluk ölçüm cihazı Vizkozite ölçüm cihazı Parlama noktası tayin cihazı GC (Gaz Chromatography) cihazı Titratör (Su içeriği ölçer) Asit ve İyot sayısı aparatları Analitik terazi ***Karbon kalıntısı test cihazı

SON DURUM Kararname çıkmadı, belirsizlik sürüyor. EPDK, Uygun bulunan firmalara Kurul Karar tarihini baz alarak, 90 gün süre verebiliyor. TSE, cihaz zorunluluğu getirdi. Cihazların temini 4-6 haftada olabilecek. Eleman eğitimine ve TSE belgelerini alıp EPDK’ya dönmeğe zaman kalmadı !!!

Sektörün Önünü Açan Kararname !!! Yerli hammadde kullanılacak. Biyodizel üreticisinin lisansı olacak. Biyodizel, Petrol Şirketlerine harmanlama için verilecek. Harmanlama oranı %2 olacak. Sadece bu %2’lik kısım ÖTV’den muaf olacak.

Sektörün önü açıldı mı? Yerli hammadde yok. Biyodizelcilerin lisansı yok. İlgilenen petrol şirketi yok. %2 oran zorunluluğu yok. En önemlisi kararname yok.

HAMMADE sorunu devam ediyor ! Kanola üretimimiz çok yetersiz. AR_GE sonuçlar alındı. Asıl ekim, Eylül ayında ve hasadı Haziran 2007 olacak. ‘’Enerji Tarımı’’ projesini yaşamı için GEÇİŞ SÜRECİ planlanamadı. Milli ek yapılarak; soya, pamuk, ayçiçeği vb yanı sıra özellikle atık yağların kullanımının önü açılamadı.

Neden Geçiş Süreci? Uygun tohum seçimi, Bölgesel adaptasyonun sağlanması Teknik elemanların ve Çiftçinin eğitimi Uygun tarımsal alet ve ekipmanları Biyodizel üreticisinin eğitimi-teknik destek Gerçek biyodizelin tüketiciye tanıtımı Kontrol ve güvenlik elemanlarının eğitimi

Geçiş süreci maliyeti TMO 2005 yılı DİR zararı 520 Milyon $ TMO DİR+İhracat zararı 1,2 Milyar $ Tarımda Sürdürülebilirlilik için gereklidir. Kaçak Petrol vergi kaybı 2,5 Milyar $ 2005 yılı biyodizel üretimi 90 000 ton. ÖTV 0,65 Krş /1,60 $ = 0,40 $/Litre 0,40 x 90 000 ton = 36 M$ ÖTV Kaybı !!! Gerçekte İthal yağ kullanımı 42 000 ton Yani gerçek ÖTV kaybı 17 Milyon Dolar !!! Üç kuruş ÖTV için bu proje öldürülür mü?.

Neden Biyodizel? Türkiye’de tarımsal istihdam %29 AB’de ortalama istihdam %4-5 ……Tek çare ‘’Enerji Tarımı’’ Münavebe ürünü.Nadas alanları projesi. Şeker pancarı ve tütün kota sınırlaması. AB sürecinde Türkiye, biyodizelle, CO2 ve kükürtle mücadelede önemli çevresel avantaj yakalayacaktır.

Neden biyodizel? AB’nin harmanlamada biyodizel ihtiyacı: % 2 oranında 5,8 milyon ton 2005 %5,75 oranında 12,2 milyon ton 2010 % 7.75 oranında 16,5 milyon ton 2030 yılı hedefi % 30 !!! Ancak, bu miktar biyodizel için gerekli yağ bitkilerini yetiştirecek toprak genişliği yok !!! Orman,kapalı su havzaları,maden ocakları,gıda işl. Ve organik tarımda %100 biyodizel kullanımı zorunlu kılındı.

Akaryakıt kullanımına kıyasla global bitkisel yağ üretimi (mmt) 6 milyon ton halihazırda biyodizel için kullanılmakta.

Nereye geldik… %100 yasal sektör, merdiven altına itildi. Binlerce, her an patlamaya hazır, bomba oldu. Biyodizel kontrolü elden kaçırıldı. Metil alkol satışı çığrından çıktı. Kaçak petrol alternatifi yok edildi. Türk Tarımı çıkışı bir başka bahara kaldı.

Yarın, yine anlatacağız ! Türk tarımının çıkış yolu “Enerji Tarımıdır” Ateş çemberindeki Türkiye enerjide dışa bağımlıdır. Akaryakıt kuyruklarını, kısılan vanayla doğal gaz sıkıntısını unutmamalıyız. 80 yılda yerli petrolün payı %10 olabilmiş. 5 yılda biyodizel ile yerli payı %10 olabilecektir. Biyodizel, KDV dahil fiyatıyla kaçak mazota alternatiftir. Bitkisel gliserin trendi yükseliştedir.

ÖNERİLERİMİZ Ulusal Biyoyakıt Konseyi oluşturulmalıdır. (TBMM,Tarım,Çevre,Enerji,Sanayi ve Maliye yetkilileri ile,Biyodizel/etanol ve Petrol sivil örgüt temsilcileri. Yerli ve atık yağdan yapılan biyodizelden ÖTV alınmamalıdır. Dürüst sektör kilit asmıştır. İthal çekirdekten elde edilecek yağdan yapılacak biyodizelden alınacak ÖTV, 2007 Ağustos’undan başlayarak, kademeli artırılmalıdır. Kamu ve özellikle Ordumuzca biyodizel kullanılarak teşvik edilmelidir.

TEŞEKKÜRLER