Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

Yaşam kalitesini korumak Alkol hakkında faydalı bilgiler
TEKNIK EGITIM FAKULTESI ÖĞRETİM YILI AKADEMİK KURUL TOPLANTISI HAZİRAN Bölüm yönetimiyle ihtiyaç duyduğumda rahatlıkla görüşebilmekteyim.
Sigarayı Bırakma Doç. Dr
VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA YOLLARI. Önce kendinize güvenin. Önce kendinize güvenin. Başarılı olacağım diyerek başlayın. Unutmayın ki kendine güven başarının.
Sakarya Üniversitesi personelinin tütün kontrol yasasına uyumunu ve farkındalığını değerlendirmeye yönelik anket sonuçları Pınar Pazarlı Sakarya Üniversitesi.
SİGARA VE ÖLÜM Alaaddin Attar DEBGİCİ Psikolojik Danışman
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
NİKOTİN BAĞIMLILIĞININ FARMAKOLOJİK TEDAVİSİ
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
Bursa Tütün Kontrol Çalışmaları
SUNUM. STRATEJİK YÖNETİM Esnaf ve sanatkâr işyerleri sahipleri; bir meslek koluna tabi olup, mesleki yeteneklerini kullanmak suretiyle ailelerini geçindirmek.
İnteraktif eğitim anlayış bakış yöntem değişikliğidir.
ÜNAL GÜLMEZ REHBERLİK SERVİSİ
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Grubal Enfeksiyon Gururla Sunar…….
SİGARANIN BIRAKILMASINDA HEKİMİN ROLÜ Dr. Ayşin Şakar Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SİGARAYI BIRAKMA TEDAVİSİ
Güce Çok Programlı Lisesi Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı
NİKOTİN BAĞIMLILIĞININ PSİKOLOJİK VE DAVRANIŞ BOYUTU
TÜTÜNSÜZ KURUM PROJESİ
Etkin Çalışma Yöntemleri.
Volkan Kanat Sercan Şener
SİGARA BIRAKMA SÜRECİ VE 5A-5R Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD.
Yönetimde stres kaynakları ve başa çıkma Dr. Alper Engeler
SİGARA BIRAKTIRMAYA YÖNELİK DAVRANIŞSAL YÖNTEMLER
Kişisel Becerilerin Geliştirilmesi
Sigara Bırakma Yaklaşımı
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
Relaps nedenleri ve Önleme
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ilkokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
UĞUR DERSHANELERİ REHBERLİK BİRİMİ EYLÜL 2004
VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK NEDİR?
SİGARA RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ HASTALIKLAR ŞUBESİ.
Sınav Kaygısı Seminerine hepiniz hoşgeldiniz
SİGARA BIRAKMA ENGELLERİ ZOR OLGULAR
SİGARAYI BIRAKMAK !!!!!!. SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor.
SİGARA ile SAVAŞIN NERESİNDEYİZ?
ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞA YAKLAŞIM
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
PROJE 1 AKRAN ARABULUCULUĞU.
Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi
Doğrudan Gözetimli Tedavi
İŞBİRLİĞİ VE GÖRÜŞMENİN SONLANDIRILMASI
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Günün konusu Bağımlılık Bağımlılığın gelişimi 1.
Halk Sağlığı (Erken Ölüm ve Hastalıkları Önleme) Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tıp. Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Tarımda.
Dr. Mehtap Türkay Ankara SÇS Akdeniz Üniversitesi İşyeri Sağlık Birimi.
YÖNTEMLERİ ETKİLİ ÖĞRENME.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.  Bahanelerle kendinizi küçültmeyin  Sizi engelleyen tek şey kendinizsiniz  Kendinizi engellemeyeceğinize söz verin Birbirinizden.
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
Bağımlılık Nedir? Bağımlılık Nedir? Bağımlılık kişinin bir şeye aşırı bağlanmasıdır. O şey olmadan yaşayamayacağını düşünen, o şey olmadığında aşırı.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
KİŞİSEL BAŞARI TEKNİKLERİ
Alaşehir Selahattin Zuhal Barutçuoğlu Rehberlik Servisi.
Tütün Kontrolünde Aile Hekiminin Rutindeki Rolü Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Malatya.
NİKOTİN BAĞIMLILIĞININ FARMAKOLOJİK TEDAVİSİ
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
TBC HASTASI Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
Sigarayı bırakmak Prof Dr Süheyla Ünal.
Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen
Stj.Dr. Nisanur Aksu. Günümüzün popüler mottosu, “Yürekten iste; gerçek olsun”; “Bırakmak istiyorum ama bırakamıyorum” klişesi ile tezahür eden zorlukları.
Sunum transkripti:

Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi SİGARA BIRAKMA SÜRECİ Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi

SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ SAÜ SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ 2006

TÜTÜN KONTROLÜ KOORDİNASYON KURULU SAÜ TÜTÜN KONTROLÜ KOORDİNASYON KURULU 14 Şubat 2008

Transtheoretical Model Sigara Bırakma Süreci Sigarayı bırakmak = Davranış değişikliği Transtheoretical Model Sigara bırakma tedavisine uyum ile ilgili davranış değişikliği evrelerini tanımlar. Prochaska ve DiClemente

Davranış Değişikliği Evreleri Sigara Bırakma Süreci Davranış Değişikliği Evreleri Bırakmayı düşünmeme (pre-contemplation) Bırakmayı düşünme (contemplation) Bırakmaya hazırlanma (preparation for action) Bırakmayı deneme (action) Bırakmayı sürdürme (maintenance)

- Evreler arası geçişi sağlamak için ne yapılabilir? Sigara Bırakma Sürecini doğru yönetmek için Değişim evrelerine göre yaklaşım Hekimin başarısı; - Birey hangi evrede? - Evreler arası geçişi sağlamak için ne yapılabilir?

Sigara Bırakma Süreci Davranış Değişikliği Evreleri Sürdürme Deneme Hazırlanma Düşünme AKTİF İÇİCİ Düşünmeme BIRAKMA GÜNÜ

Bırakmayı düşünmeme evresi Gelecekte (en az 6 aylık sürede) sigara ile ilgili davranış değişikliği düşünmez. Hastalık riskleri ve alışkanlığının sonuçları hakkında bilgileri yetersizdir. Davranışını değiştirmeye yardım edecek bilgiyi almaktan kaçar.

Haziran 2007 – Polikliniğimizin 1. yıldönümü

1950 doğumlu – fakülte sekreteri Orhan Bey 1950 doğumlu – fakülte sekreteri 38 yıl X 3 paket/gün sigara anamnezi mevcut ~ 2 yıldır sigara içmiyor

Bırakma denemesi için isteksiz bireyler 5R UYGULAMASI Relevance (ilgilen) Risks (riskler) Rewards (kazançlar) Roadblocks (engeller) Repetition (tekrarla)

Bırakma denemesi için isteksiz bireyler Relevance (ilgilen) Bireye özel durumu ele al Risks (riskler) Sigara içmenin sonuçlarını vurgula Rewards (kazançlar) Sigara içmemenin sonuçlarını vurgula Roadblocks (engeller) Sigarayı bırakmayı engelleyen sorunları belirle Repetition (tekrarla) Bireyin her başvurusunda motivasyonu tekrarla

Sigara Bırakma Süreci Davranış Değişikliği Evreleri Sürdürme Deneme Hazırlanma Düşünme AKTİF İÇİCİ Düşünmeme BIRAKMA GÜNÜ

Bırakmayı düşünme evresi Gelecek 6 ay içinde bırakmayı düşünmektedir Bırakmak için gün belirleme eğilimi yoktur, bırakmayı erteleten gerekçeleri hep ön plandadır Sigarayla ilgili zıt düşünceler neredeyse eşittir Düşünme evresinde sıkışmış kalmıştır

Haziran 2007 – Polikliniğimizin 1. yıldönümü

İsmail Bey 1973 doğumlu – Güvenlik Şube Müdürü 17 X 1 paket/gün sigara anamnezi mevcut ~ 2 yıldır sigara içmiyor

Bırakma denemesi için istekli bireyler 5A UYGULAMASI Ask (sor) Advice (öner) Assess (değerlendir) Asist (destekle) Arrange (izle)

Ask (sor) 1 Bireyin sigara içme durumunu sorgula, kaydet - Günde kaç tane içiyorsunuz? - Ne kadar süredir içiyorsunuz? - Bırakma konusunda ne düşünüyorsunuz?

Advice (öner) 2 Motivasyonunu artırıcı önerilerde bulun Net: “şu anda sigarayı bırakmanızın önemli olduğunu düşünüyorum, size yardım edebilirim” Güçlü: “sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz en iyi şey sigarayı bırakmanızdır” Kişiye özel: şimdiki sağlık, hastalık durumu, sosyal, ekonomik yönü, çocuklar, torunlar, hasta eş, vs

Assess (değerlendir) 3 - Şu anda bırakma isteğini sorgula - Bırakmak istiyorsa kararlılığını sorgula - Nikotin bağımlılığını ölç - Geçmiş bırakma deneyimlerini değerlendir

Asist (destekle) 4 Bırakma planı hazırla - BIRAKMA GÜNÜ + YÖNTEM BELİRLE - HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Sigara Bırakma Süreci Davranış Değişikliği Evreleri Sürdürme Deneme Hazırlanma İÇMEYEN Düşünme Düşünmeme AKTİF İÇİCİ BIRAKMA GÜNÜ

Sigara Bırakma Süreci Davranış Değişikliği Evreleri Sürdürme Deneme Hazırlanma İÇMEYEN Düşünme Düşünmeme AKTİF İÇİCİ BIRAKMA GÜNÜ

Bırakmayı deneme evresi Sigarayı bırakma adımını atmıştır. Henüz 6 aylık süre dolmamıştır. Bu evre nükslerin en sık yaşandığı dönemdir. Nüks, %50 oranında ilk 2-3 haftada görülür. Nüks riski azalarak devam eder.

Arrange (izle) 5 - İlk 1 hafta içinde mutlaka görüş - Yeni kontrol tarihleri belirle.

Bırakmayı sürdürme evresi 6 aydan daha uzun süredir sigara içmiyordur. Nükslerden kaçınmaya çalışmaktadır. Kendine güveni artmıştır. Nüks riski devam etmektedir.

Davranış değişikliği evreleri Deneme Kalıcı değişiklik Hazırlanma Sürdürme Düşünme Nüks Düşünmeme

Pratik Yaklaşım Bırakma denemesi için isteksiz bireyler Bırakma denemesi için istekli bireyler Sigarayı yeni bırakmış bireyler Tütün Kullanımı ve Bağımlılığın Tedavisi Rehberi

Sigarayı yeni bırakmış bireyler Tebrik et. Bırakmaktan kaynaklanan sorunları çözmeye yardım et. Nüks riskini artıran faktörlere karşı yardımcı olmak üzere açık sorular yönelt. Motivasyondaki dalgalanmaları önlemeye çalış.

Murat ve Enis Mühendislik fakültesi - öğrenci

İstek, sabır, özveri, inanç, kararlılık… Sigara bırakma süreci, sigara içen kadar ona yardım etmeye çalışan hekim için de zorlu bir süreçtir. Zeynep Aytemur İstek, sabır, özveri, inanç, kararlılık…